Ίσως ο κ. Χάρης Παμπούκης να έχει δίκιο. Ίσως να έχει πάρει πράγματι επιστολή από τους υπεύθυνους στο Κατάρ, με την οποία επιβεβαιώνουν ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό. Ας μην αμφισβητήσουμε, λοιπόν, την ειλικρίνεια του υπουργού Επικρατείας. Άλλωστε μόνο ο ίδιος γνωρίζει τι ακριβώς διαλαμβάνει η εισερχόμενη αλληλογραφία του. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο, όμως, είναι ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Κομισιόν, όχι μόνο για το project του Ελληνικού, αλλά συνολικά για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης κρατικής περιουσίας και, ειδικότερα, για τις απευθείας αναθέσεις σε συμβούλους.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
- Από το περασμένο φθινόπωρο εκκρεμεί καταγγελία στην Κομισιόν, για το ιδιαίτερο ελληνικό καθεστώς (ισχύει από το 2002), που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών και τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν και να τον αμείβουν όσο θέλουν ως σύμβουλο για αποκρατικοποιήσεις. Η καταγγελία κρίθηκε σοβαρή και άρχισε ειδική έρευνα από την Κομισιόν, για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων (σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτικοί οι ανοικτοί, διεθνείς διαγωνισμοί).
- Η κυβέρνηση δια του υπουργείου Οικονομικών ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα της Κομισιόν. Με τροπολογία που έχει κατατεθεί και θα ψηφισθεί πολύ σύντομα, υποχρεώθηκε να καθιερώσει ανοικτές διαδικασίες επιλογής συμβούλων για αποκρατικοποιήσεις, με όλο το προβλεπόμενο από το κοινοτικό δίκαιο τελετουργικό (δημόσια προκήρυξη κ.λπ.).
- Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι με αυτή τη ρύθμιση που εισάγεται με κατεπείγουσα διαδικασία όλα τα θέματα που είχαν ανοίξει με την Κομισιόν και τον αρμόδιο Γερμανό (τι σύμπτωση!) διευθυντή της έχουν περάσει οριστικά στο παρελθόν. Θα ήταν αλήθεια αυτό, αν η Κομισιόν δεν είχε «πιάσει επ’ αυτοφώρω» την κυβέρνηση να προχωρά σε... fast track κουτοπονηριές.
- Τι συνέβη ακριβώς; Ένα μήνα πριν φέρει στη Βουλή την προαναφερθείσα τροπολογία, που «καθαρίζει» τους κανόνες παιχνιδιού για την επιλογή συμβούλων, η κυβέρνηση είχε φροντίσει, παρότι είχε ειδοποιηθεί για την έρευνα που άρχισαν οι Βρυξέλλες, να αναθέσει με την παλιά, «κλειστή» διαδικασία ένα... σκασμό συμβάσεων σε συμβούλους που επέλεξε με αδιαφανή κριτήρια (οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών: http://www.minfin.gr/portal/el/resource ... 9ac48440c5).
- Ως εκ θαύματος, ένας από τους συμβούλους που επέλεξε η κυβέρνηση με αυτή τη διαδικασία “fast track” κάτω από τη μύτη της Κομισιόν ήταν και η περιβόητη Barcelona Strategical Urban Systems AIE, η οποία ανέλαβε (με απευθείας ανάθεση, ας το επαναλάβουμε άλλη μια φορά) το ρόλο τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Αυτή είναι η εταιρεία στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες του ως βασικός εταίρος ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο (όσοι δυσπιστούν και τείνουν να πάρουν στα σοβαρά τη χθεσινή διάψευση Πεταλωτή για την απευθείας ανάθεση στον Ισπανό αρχιτέκτονα μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ισπανικής εταιρείας για τα περαιτέρω: http://www.bcnsus.com/en/partners.html).
Το τι συνέβη μετά το «φάουλ» αυτό της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί ακόμη και κάποιος που δεν γνωρίζει τις... διαβολικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού πολιτικού παιχνιδιού: η Κομισιόν και ο Γερμανός αρμόδιος διευθυντής της δεν είναι καθόλου ευτυχείς για την... κουτοπονηριά “fast track” της Αθήνας, που από τη μια περνά ένα νόμο για διαφάνεια στην επιλογή συμβούλων, από την άλλη όμως έχει φροντίσει νωρίτερα να αναθέσει ουκ ολίγες συμβάσεις με την παλιά, αδιαφανή διαδικασία.
Θεωρητικά, η Κομισιόν έχει κάθε δυνατότητα να ζητήσει την ακύρωση των αναθέσεων, ακόμη και με απειλή παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όταν δίνουμε τέτοια ευκαιρία σε αυτούς που, καλώς ή κακώς, δεν καλοβλέπουν την προσπάθεια να ανατεθεί σε εταιρεία του Κατάρ και όχι σε ευρωπαϊκές εταιρείες το μεγάλο project του Ελληνικού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα την εκμεταλλευθούν.
Η στήλη, αν και γνωρίζει από κοινοτικές πηγές πολύ καλά τα της εμπλοκής με τους συμβούλους, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς ακριβώς έχουν αντιδράσει οι φίλοι επενδυτές από το Κατάρ στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει. Ο κ. Χ. Παμπούκης θα ξέρει ασφαλώς καλύτερα. Μπορούμε όμως εύλογα να υποθέσουμε ότι οι Άραβες δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευτυχείς, βλέποντας ότι από μια απευθείας ανάθεση κινδυνεύουν να μπλέξουν με την Κομισιόν και να καθυστερήσει, αν μη τι άλλο, το μεγάλο project που τους ενδιαφέρει. Κάπως έτσι, η αθάνατη ελληνική κουτοπονηριά απειλεί ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Με τις υγείες μας!
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η «ρόδα» του λούνα παρκ κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1893, από τον Γκέιλ Φέρις, και παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση Κολόμβου στο Σικάγο. Η διάμετρός της ήταν 80 μέτρα και χωρούσε 2.160 άτομα.
Κουτοπονηριές... fast track και αμείλικτοι Γερμανοί
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Κουτοπονηριές... fast track και αμείλικτοι Γερμανοί
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!