• Το Γνωρίζατε;
  • Στις αρχές του 19ου αιώνα, κάποιοι βιομήχανοι είχαν κατασκευάσει ρολόγια που έπαιρναν ενέργεια από την μυϊκή προσπάθεια των εργατών, καθυστερώντας το τέλος της εργάσιμης μέρας, έως ότου βέβαια εξαντληθούν τελείως οι εργάτες.

Η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει τη γονιμότητα

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει τη γονιμότητα

Δημοσίευση από Aris »


Η έκθεση στον ανοιξιάτικο ήλιο μπορεί να βοηθήσει τους άντρες … που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, αναφέρουν δανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι άντρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, συχνά έχουν και κακής ποιότητας σπέρμα.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συμμετείχαν 300 άντρες, το 44% εκ των οποίων είχε χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Όσοι εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, είχαν και την φτωχότερη ποιότητα σπέρματος. Πιστεύεται ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν μια φθηνή και ασφαλή θεραπεία για τις ανεξήγητες περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας. Μάλιστα για να ελέγξουν την θεωρία τους, έχουν ήδη προγραμματίσει νέα μελέτη, με 340 υπογόνιμους άντρες, οι οποίοι θα κάνουν αγωγή με βιταμίνη D για 150 μέρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αγωγή θα βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός τους έως 15%, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης.

Η ανδρική υπογονιμότητα καθορίζεται με ανάλυση σπέρματος (σπερματογράφημα), κατά το οποίο καταγράφεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μερικοί άντρες έχουν επαρκή αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά αυτά δεν κινούνται κατά τον σωστό τρόπο, με συνέπεια να αδυνατούν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια.

Η βιταμίνη D είναι πολύ συνηθισμένη, ακόμα και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ελλάδα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ πολλά είναι τα κρούσματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – ακόμα και στα παιδιά.

Μικρές ποσότητες της βιταμίνης μπορεί να προσλάβει κανείς καταναλώνοντας «παχιά» (λιπαρά) ψάρια, κρόκο αυγού, μοσχαρίσιο συκώτι και ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Επιστροφή στο “Υγεία”