Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία το καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και ότι είναι κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού, τονίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα.
Ο κος Λαμπρινίδης έστειλε σκληρά μηνύματα στην Άγκυρα, τα Σκόπια και τα Τίρανα με αφορμή την ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών, σχετικά με τις θέσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ως νέος υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, έκανε αναφορά στην ανάγκη συναίνεσης ενώ έδωσε έμφαση και στο θέμα της συστράτευσης τόσο των Ελλήνων διπλωματών όσο και του απόδημου Ελληνισμού, ώστε, όπως είπε, να αλλάξει η άδικη για την Ελλάδα εικόνα και να σταλεί προς τα έξω η εικόνα μιας χώρας δυναμικής, συντονισμένης που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πάνω σε ένα καμβά.
«Βρισκόμαστε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα. Ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και υπογραφή συνυποσχετικού. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται, είναι σε εξέλιξη αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διαρρέονται. Όταν θα είμαστε κοντά σε συμφωνία θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση. Ας μην δίνουμε λοιπόν το δικαίωμα, σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα», δήλωσε ο κ. Λαμπρινίδης και πρόσθεσε: «εμείς προχωράμε με αυτοπεποίθηση. Δεν φοβόμαστε. Η εξομάλυνση είναι ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά. Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με εντατικό ρυθμό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα».
Ταυτόχρονα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία σε ότι αφορά την στάση της στο Κυπριακό πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης. Θα πρέπει ο τουρκικός στρατός κατοχής να εγκαταλείψει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα το νησί. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κρούει την πόρτα της Ευρώπης είναι σαφές από όλους ότι πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή». «Το Κυπριακό είναι στη κορυφή της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού επί τη βάσει του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποφασιστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους», συμπλήρωσε.
Για το θέμα της Χάλκης, ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι από συζητήσεις που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, φαίνεται να έχουν γίνει κάποια ενθαρρυντικά βήματα από την Τουρκική πλευρά. Πρόσθεσε όμως ότι δεν τα θεωρεί επαρκή, ωστόσο δείχνουν μια αλλαγή νοοτροπίας και διάθεσης και αυτό είναι πολύ θετικό.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις απόψεις του σχετικά με άλλα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ειδικότερα ανέφερε:
Για τα Σκόπια: «Ο κ. Γκρούεφσκι εγκλωβίστηκε στην αδιαλλαξία του και κρατά όμηρο το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του. Είναι καιρός να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να γράψει ιστορία για τη χώρα του και όχι να ξαναγράψει την δική μας ιστορία. Το ζητάνε ομόφωνα όλες οι χώρες. Θέλουμε λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Η Ελλάδα είναι διατιθεμένη να προχωρήσει, δεν βλέπουμε όμως σε αυτή τη φάση σημάδια θετικά ελπίζουμε οι γείτονες μας να αλλάξουν νοοτροπία».
Για την Αλβανία: «Ξέρει πολύ καλά η Αλβανία ότι η αθέτηση των υποχρεώσεων της επηρεάζουν και τη δική της ευρωπαϊκή προοπτική και το συμφέρον της.
Η αύξηση του εθνικισμού στη γειτονική χώρα, προκαλεί εύλογους προβληματισμούς. Η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας είναι βαρόμετρο στις σχέσεις μας και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές.
Ο κ. Λαμπρινίδης διέψευσε επίσης δημοσιεύματα που απέδιδαν σε κακές σχέσεις των δύο χωρών την αναβολή της επίσκεψής του στη Ρωσία, και τόνισε ότι και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του επαναβεβαίωσαν ότι οι επαφές των δύο πλευρών θα προχωρήσουν έντονα και εποικοδομητικά για το κτίσιμο μιας νέας στρατηγικής σχέσης.
«Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει δεν είναι από εμάς αλλά από την Βουλγαρία που έχει θέσει σειρά προσκομμάτων», πρόσθεσε.
Για τα Βαλκάνια: Η ατζέντα 2014 έχει ένα φιλόδοξο, εφικτό στόχο, στο να συμφωνήσουμε σε ένα οδικό χάρτη για την ένταξη των βαλκανικών χωρών.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Τον 18ο αιώνα στη Αγγλία, στις παράνομες λέσχες, όπου ο τζόγος ανθούσε, υπήρχε ένας υπάλληλος που η μόνη δουλειά του ήταν να καταπιεί τα ζάρια σε περίπτωση που έκανε έφοδο η αστυνομία!
Σκληρά μηνύματα ΥΠΕΞ προς Άγκυρα, Τίρανα και Σκόπια
Συντονιστής: Agrafos