Η αγωνία της Αθήνας για την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση της συμφωνίας για τους νέους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας, όπως αυτή περιγράφηκε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, εκφράστηκε και στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του EFSF, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Βιτόριο Γκρίλι.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η σύνθεση και μόνο της ομάδας των συνομιλητών (δεν επρόκειτο για τηλεδιάσκεψη του eurogroup) καταδεικνύει και τη φύση της συζήτησης - κοινώς: εξέταση τεχνικών λεπτομερειών και εκκρεμοτήτων που αφορούν τόσο την ελληνική πλευρά, όσο και την ευρωπαϊκή. Πέραν αυτού όμως, τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επικύρωση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια των όσων έχουν συμφωνηθεί από το τέλος Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Με βάση αυτά, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντλεί κεφάλαια το EFSF μέσα από την έκδοση δικών του ομολόγων που κατέχουν την υψηλότερη δυνατή θέση στις αξιολογήσεις και η ευρύτερη λειτουργία που μπορεί να αναπτύξει έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός (ESM) είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και χειροπιαστό και ανοίγει πολλές προοπτικές, εφόσον συνοδεύεται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνεχείς επικοινωνίες
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μηνύματα από τις συνομιλίες είναι θετικά, όμως απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης και επιτάχυνση των ενεργειών. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε οι τηλεδιασκέψεις αυτού του είδους είναι συνεχείς και θα υπάρξουν και νέες τις επόμενες ημέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, και όπως επισημαίνεται, η τήρηση της «ελληνικής» συμφωνίας, αποτελεί βασική παράμετρο για τα επόμενα βήματα.
Υπό την έννοια αυτή, στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε από ελληνικής πλευράς αλλά και από άλλους συμμετέχοντες ότι η εξάπλωση της κρίσης ουσιαστικά επιταχύνει τις διαδικασίες και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την επίλυση της εκκρεμότητας της συμμετοχής των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων. Η εκτίμηση με βάση αυτά τα δεδομένα παραμένει, ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν προχωρήσει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.
Χρειάζονται νέα εργαλεία
Μείζον ζήτημα πάντως είναι η έγκριση από τις εθνικές ηγεσίες και άλλων εργαλείων που να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ως προς το σκέλος αυτό παρουσιάζονται όμως καθυστερήσεις, καθώς, παρά την όξυνση της κρίσης, οι περισσότερες κυβερνήσεις βρίσκονται σε διακοπές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας με τα νέα δεδομένα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη με τον τρόπο αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ικανότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και την διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.
Ιδιαίτερη σημασία ως προς αυτά έχει το να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF, το οποίο στην περίπτωση της Ελλάδας είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο αναπτήρας εφευρέθηκε πριν από τα σπίρτα.
Ευ. Βενιζέλος: Επιτάχυνση των ευρωπαϊκών διαδικασιών για το νέο πακέτο
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ευ. Βενιζέλος: Επιτάχυνση των ευρωπαϊκών διαδικασιών για το νέο πακέτο
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!