Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς μαίνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος για τις αλλαγές στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για το περίφημο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο πρακτικά οδηγεί σε ακύρωση των κλαδικών συμβάσεων. Στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς υπάρχουν βουλευτές που έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίδρασή τους για τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Μία άλλη επιλογή, η οποία ωστόσο απαιτεί τη συμφωνία της τρόικας είναι να αλλάξει η φρασεολογία αλλά όχι η ουσία του συγκεκριμένου άρθρου. Με αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές θα έχουν άλλοθι και θα το ψηφίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν το άρθρο με το οποίο ουσιαστικά καθίστανται ανενεργές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς οι όποιες επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφουν εργοδότες και εργαζόμενοι θα υπερισχύουν.
Ηδη, η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ χθες και η βουλευτής Σοφία Γιαννακά κατέστησε σαφές σε δηλώσεις της στο Ράδιο 9 ότι "αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν το πάρουν πίσω δεν θα το ψηφίσω". Eνδεικτικό του εκνευρισμού που επικρατεί στη Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής Σερρών Στάθης Κουτμερίδης κατά της Βάσως Παπανδρέου, κατηγορώντας την για "θρασύτητα στην πρακτική της να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης, όταν η ίδια υπηρέτησε επί σειρά ετών τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ζητά επιτακτικά να διορθωθούν δεν τα έπραξε". Ιδιαίτερα τεταμένο ήταν το κλίμα και στους ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρόκληση Βενιζέλου στους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση εάν θεωρούν ότι είναι ανήθικη και ανίκανη, λέγοντας "Βεβαίως, η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου είχε την αξία της διότι σε τελική ανάλυση πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Δηλαδή, ορθώς κατά τη γνώμη μου ενήργησε». Ο ίδιος μιλώντας στον Real είπε «να παραιτηθούν και από τη βουλευτική τους έδρα όσοι διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης".
Η οργανωμένη αντίδραση των βουλευτών προκαλούν ανησυχία στο Μαξίμου, που ήδη έχει αρχίσει... επιχείρηση κατευνασμού των αντιδρώντων βουλευτών, διαπιστώνοντας ότι είναι αρκετοί εκείνοι που βάζουν βέτο για την ψήφιση του άρθρου 37. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τις ενδοκομματικές συγκρούσεις και επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το πώς θα αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση. Πηγές από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου διαμήνυσε στους στενούς του συνεργάτες ότι πρέπει αν σταματήσουν οι κόντρες στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η χώρα περνά την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορία της και οι ημέρες που διανύουμε είναι οι κρισιμότερες για το μέλλον της Ελλάδας. «Δεν είναι εποχές για ανταρσία, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τη χώρα από την κατάρρευση», τόνισε ο πρωθυπουργός στο επιτελείο του.
Πάντως στα Μαξίμου επεξεργάζονται τρία σενάρια για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το πρώτο να ασκηθούν έντονες πιέσεις στους αντιρρησίες και να υπάρξουν και απειλές ώστε να υποχωρήσουν και τελικά να υπερψηφίσουν το άρθρο 37.
Όμως ο πρωθυπουργός φαίνεται πως στο πίσω μέρος του μυαλού του επεξεργάζεται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στο Μαξίμου, έχει κουραστεί από τη συνεχή ενδοκομματική αμφισβήτηση. Γι’ αυτό το λόγο σκέφτεται εάν συνεχιστούν οι αντιδράσεις να θέσει καταρχήν θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκάλεσε τους διαφωνούντες βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ότι κάνει ο άνθρωπος στη φύση, θα επηρεάζει αρνητικά την γη για εκατομμύρια χρόνια, αφού εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος!
Στην κόψη του ξυραφιού το ΠΑΣΟΚ
Συντονιστής: Agrafos