• Το Γνωρίζατε;
  • Κατά τον Μεσαίωνα, τα ζώα δικάζονταν ακόμη και με την ποινή του θανάτου. Το 1386, ένα γουρούνι καταδικάστηκε σε απαγχονισμό και αφού νωρίτερα του είχαν κόψει τα πόδια, με το αιτιολογικό της δολοφονίας ενός κοριτσιού. Πριν από την εκτέλεση, είχαν ντύσει το γουρούνι με τα ρούχα του θύματος.

Στα 4,5 δισ. οι υποχρεώσεις δημοσίου προς τρίτους

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Στα 4,5 δισ. οι υποχρεώσεις δημοσίου προς τρίτους

Δημοσίευση από Agrafos »


Στα 4,52 δισ. ευρώ ανήλθαν οι υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νομικά πρόσωπα) προς τρίτους πέρυσι.

Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία και περιφέρειες) ύψους 832 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει ότι το Δημόσιο έκλεισε το 2010 με χρέη 5,35 δις. ευρώ σε τρίτους.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό αυτό 2,22 δις. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των νοσοκομείων που έγιναν καθαρά μέσα στο 2010, δεδομένου ότι οι οφειλές τους για την περίοδο 2005-2009 εξοφλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η παραπάνω κατάσταση δείχνει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στερώντας σημαντική ρευστότητα από την αγορά, σε μία κρίσιμη περίοδο που η μία επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη.

Ενα άλλο αποθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι από το σύνολο των 1.601 φορέων της γενικής κυβέρνησης, έδωσαν στοιχεία οι 1.196. Δηλαδή το 75% των φορέων. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τις οφειλές του Δημοσίου και την οικονομική κατάσταση των φορέων του Δημοσίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους Δήμους, καθώς από τους 1.078 που υπάρχουν στην Ελλάδα, έχουν δώσει στοιχεία οι 782. Αντιθέτως, όλα τα νοσοκομεία έχουν δώσει τα οικονομικά τους στοιχεία.

Επίσης, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έκλεισε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, στα 23,07 δισ. ευρώ (10,27% του ΑΕΠ) σε ταμειακή βάση.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου υπάρχει απόκλιση της τάξης του 1 δις. ευρώ (ήταν 22,02 δις. ευρώ). Πάντως, το υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του, ότι τα δύο μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, λόγω διαφορετικής λογιστικής καταγραφής που γίνεται.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποιεί, σήμερα, τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνηση σε ταμειακή βάση για το 2010 και τα στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έως τον Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010, ανέρχεται σε 23,1 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτό καταγράφεται, στo συγκεκριμένο δελτίο, είναι σε ταμειακή βάση και δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τα στοιχεία σε δημοσιονομική βάση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA95) με το οποίο εκτιμάται το έλλειμμα και το χρέος Γενικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαδικασίας παρακολούθησης των ελλειμμάτων της ΕΕ (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος).

Επισημαίνεται ότι ο πίνακας 2 με τα στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών στις 31/10/2010 και 30/11/2010, αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Κεντρικής Διοίκησης από 1/1/2010. Η παρατηρούμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις 31/12/2010, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, απεικονίζει αλλαγή του τρόπου καταγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς από τούδε και στο εξής τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφονται στο σύνολο τους ανεξάρτητα του χρόνου δημιουργίας τους.

Τέλος, η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που παρατηρείται στο Δεκέμβριο 2010, οφείλεται κυρίως στην εξόφληση οφειλών νοσοκομείων της περιόδου 2005-2009 που ρυθμίστηκαν με το Ν.3867/2010.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”