• Το Γνωρίζατε;
  • Το τελευταίο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι που εκδόθηκε ήταν το «Φόνος από το παρελθόν». Το έγραψε το 1940, αλλά στη διαθήκη της απαιτούσε να βγει στη δημοσιότητα μετά το θάνατό της (1976).

Εθνική-Alpha: Θέμα τιμής το deal

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Εθνική-Alpha: Θέμα τιμής το deal

Δημοσίευση από Agrafos »


Πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι από τις 18 Φεβρουαρίου, όταν απέρριψε η Alpha την πρόταση «γάμου» από την Εθνική. Εσχάτως οι δύο τραπεζικές διοικήσεις μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από εχθρικές διαθέσεις και γίνεται δημόσια λόγος από την πλευρά της Alpha για «νεκρό deal». Παρά ταύτα και αυτό το deal, όπως και τα περισσότερα άλλωστε, θα μπορούσε μέσα σε 24 ώρες να αναστηθεί, καθώς όλα είναι… θέμα τιμής και μια διαφοροποίηση της προτεινόμενης σχέσης ανταλλαγής μετοχών φαίνεται ότι θα ήταν αρκετή για να ξεχασθούν πολύ γρήγορα οι πολεμικές ιαχές.

Νέες πληροφορίες (από δημοσίευμα του «Βήματος» και χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters) συγκλίνουν στην κατεύθυνση, ότι στις 18 Φεβρουαρίου αυτό που εμπόδισε την αποδοχή της πρότασης της Εθνικής ήταν η απόκλιση στις επιδιωκόμενες σχέσεις ανταλλαγής μετοχών. Κατά τα λοιπά, όλα ήταν έτοιμα για τον… χορό του Ησαΐα, όλα τα επιμέρους κομμάτια αυτού του δύσκολου παζλ είχαν τοποθετηθεί στις σωστές θέσεις.

Η Εθνική πρότεινε μια σχέση ανταλλαγής 8 μετοχών προς 11 της Alpha, η Alpha αντιπρότεινε μια σχέση 10 προς 12. Στη μία περίπτωση, δηλαδή, προτάθηκε μια ανταλλαγή με σχέση 0,73 μετοχές ΕΤΕ για κάθε μετοχή της Alpha, στη δεύτερη μια σχέση 0,83 προς 1. Αν η διοίκηση Ταμβακάκη είχε ανεβάσει κατά 14% την πρότασή της, σήμερα θα μιλούσαμε για μια ιστορική συμφωνία, που πέρασε από σαράντα κύματα αλλά κατέληξε σε… done deal.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η αγορά έχει ήδη διορθώσει σχεδόν ολοκληρωτικά αυτές τις διαφορές: η αρχική πρόταση της ΕΤΕ αποτιμούσε την αξία της Alpha περίπου σε 2,9 δις. ευρώ και ήδη σήμερα η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει τα 2,8 δις. ευρώ, επί των οποίων θα πρέπει να προστεθεί ένα premium της τάξεως του 15-20%, για να υπολογισθεί σήμερα μια νέα σχέση ανταλλαγής. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής έχει υποχωρήσει αρκετά. Έτσι, η σχέση 10 προς 12 που πρότεινε η Alpha σήμερα φαίνεται πολύ πιο κοντινή στη χρηματιστηριακή πραγματικότητα. Σε αυτό φαίνεται ότι «πόνταρε» έγκαιρα και μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα του Λονδίνου, η οποία έστησε τις τελευταίες εβδομάδες μια χρηματιστηριακή στρατηγική με δύο άξονες, «παίζοντας» short τη μετοχή της ΕΤΕ και long τη μετοχή της Alpha.

Μετά τις 25 Μαρτίου, όταν οι τραπεζίτες των δύο πλευρών θα έχουν στα χέρια τους και τις τελικές αποφάσεις της Ευρώπης για την ελληνική κρίση χρέους, θα υπάρχουν πλέον όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, για να αποφασίσουν αν το «νεκρό» deal μπορεί να… αναστηθεί. Όταν έλθει αυτή η ώρα, οι «πολεμικές» δηλώσεις θα ξεχασθούν πολύ εύκολα, αν όλα τα θέματα… τιμής έχουν λυθεί και οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες από μια συμφωνία.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”