«Σύννεφα πολέμου», που μετά το Πάσχα φαίνεται να οδηγούν αναπόφευκτα σε μια σκληρή απεργιακή σύγκρουση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες, σωρεύονται στον ορίζοντα του τραπεζικού κλάδου, με την κυβέρνηση υποχρεωμένη από τους όρους του μνημονίου να πάρει τελικά το μέρος των τραπεζιτών. Από την έκβαση της σύγκρουσης θα κριθεί και σε ποιο βαθμό οι τραπεζίτες θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για κατακόρυφη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Η κίνηση που «ξεχείλισε το ποτήρι» έγινε από τη διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, με τη σύμφωνη γνώμη, σύμφωνα με πληροφορίες, των μεγάλων τραπεζών που ελέγχουν την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά σε αυτή την φάση επιθυμούν να αποφύγουν την όξυνση των σχέσεων με τους συνδικαλιστές.
Η Γενική «ξέφυγε από το κοπάδι» των τραπεζών, που επιχειρούν να διαπραγματευθούν με την ΟΤΟΕ μια μεγάλη μείωση αποδοχών των υπαλλήλων, κατά 10%, προσφεύγοντας στον ΟΜΕΔ και διεκδικώντας το δικαίωμα να εφαρμόσει μόνη τη μείωση των αποδοχών κατά 10%, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά το θεσμό των επιχειρησιακών συμβάσεων, με τις οποίες οι τραπεζίτες επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τη συλλογική σύμβαση.
Η ΟΤΟΕ σήκωσε αμέσως το γάντι, μετά την κίνηση της Γενικής, που αν επιτύχει τους στόχους της θα έχει ανοίξει το δρόμο για την οριστική κατάργηση της συλλογικής σύμβασης: «Το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με στόχο την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων στην Γενική Τράπεζα, που αμφισβητούνται προκλητικά και παράνομα από τη Διοίκηση της Τράπεζας», ανακοίνωσε χθες η ΟΤΟΕ.
Αυτή η «τροχιοδεικτική βολή» από τη Γενική Τράπεζα ήλθε την ώρα που είχαν ήδη καταλήξει σε αδιέξοδο οι προσπάθειες αναβίωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για σύμβαση ΟΤΟΕ-τραπεζιτών: Εξαρχής οι τραπεζίτες επιμένουν σε μείωση αποδοχών κατά 10%, με την οποία ο εισαγωγικός μισθός στον τραπεζικό κλάδο θα πέσει από τα 1000 στα 900 ευρώ, ενώ απαντούν αρνητικά στο πιεστικό αίτημα της ΟΤΟΕ να περιληφθούν στη σύμβαση εγγυήσεις για τη διατήρηση της απασχόλησης, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι τραπεζικές διοικήσεις σχεδιάζουν δραστικές αναδιαρθρώσεις στα δίκτυα, με μείωση του προσωπικού.
Ουσιαστικά, το μήνυμα των τραπεζιτών, που ανέλαβε να «διακινήσει» η Γενική στους συνδικαλιστές ήταν απλό: αν δεν γίνουν δεκτές οι μειώσεις των μισθών στη διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση, οι τράπεζες θα κάνουν χρήση της νέας νομοθεσίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και θα επιβάλουν την ίδια ή και μεγαλύτερη μείωση αποδοχών, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε τράπεζας.
Η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέσει υπέρ της σε αυτή τη σύγκρουση, προειδοποιώντας για απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως δηλώνουν συνδικαλιστικά στελέχη στο “B”, οι κινητοποιήσεις του παρελθόντος μπορεί να μην είχαν την προσδοκώμενη επιτυχία, αλλά αυτή την φορά είναι πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ακόμη και σε ιδιωτικές τράπεζες, καθώς διακυβεύονται βασικά κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών.
Όμως, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις όχι από θέση υπερασπιστή της ΟΤΟΕ, ή έστω ουδέτερου παρατηρητή. Ήδη έχει αναληφθεί η υποχρέωση, με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 31 Μαρτίου (άλλη μια χαμένη προθεσμία από τις πολλές του μνημονίου…), με την οποία θα εξισώνονται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις σε όλες τις τράπεζες, ανεξάρτητα από το αν ελέγχονται από το Δημόσιο, ή διατηρούν ειδικά εργασιακά καθεστώτα, από την εποχή της λειτουργίας τους με βασικό μέτοχο το Δημόσιο. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έχει δεσμευθεί ακόμη και για την κατάργηση των προνομίων του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με τη ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό και με την εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμόσει η κάθε τραπεζική διοίκηση την πολιτική που επιθυμεί, χωρίς τους περιορισμούς της συλλογικής σύμβασης και των καθιερωμένων «προνομίων» των υπαλλήλων ορισμένων τραπεζών, που λειτουργούσαν σαν «αναχώματα» για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στις υπόλοιπες.
Ως τώρα η κυβέρνηση απέφυγε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της έναντι της τρόικας, ελπίζοντας ότι αν δινόταν χρόνος για διαπραγμάτευση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες θα κατέληγαν οι δυο πλευρές σε μια συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση. Μετά το Πάσχα, όμως, οι προθεσμίες που είχε δώσει σιωπηλά η τρόικα εξαντλούνται και η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρέμβει νομοθετικά κατά της ΟΤΟΕ. Σε αυτή την περίπτωση, όπως προειδοποιεί η ΟΤΟΕ, θα αρχίσει μια μεγάλη απεργιακή σύγκρουση με άγνωστη κατάληξη.
«Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν θα ανεχθεί αμφισβητήσεις και υπονομεύσεις σε αρχές, θεσμούς και διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος και θα υπερασπίσει με όλες του τις δυνάμεις μαζί με τους εργαζόμενους στις Τράπεζες τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις διαχρονικές κατακτήσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτές», τονίζει στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Σε 250 εκατ. χρόνια από σήμερα η Μεσόγειος δεν θα υπάρχει και στη θέση της θα υψώνεται μια τεράστια οροσειρά, καθώς η Αφρική «σπρώχνει» προς την Ευρώπη. Η Αυστραλία θα μεταφερθεί πιο βόρεια και θα ενωθεί με την Ασία. Ο Ατλαντικός Ωκεανός, αφού μεγαλώσει για λίγο, θα εξαφανιστεί τελείως. Έτσι, δημιουργηθεί μια νέα Παγγαία!
Πόλεμος στις τράπεζες μετά το Πάσχα!
Συντονιστής: Agrafos