Μία παραλλαγή του γονιδίου FSHR, που ρυθμίζει ορμόνη η οποία δρα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών, επιταχύνοντας την παραγωγή οιστρογόνου και τελικά την πρόωρη γέννηση, εντόπισαν Αμερικανοί και Φινλανδοί επιστήμονες. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός τεστ, το οποίο θα κάνουν οι γυναίκες για να δουν σε ποιο βαθμό κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα.
Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξημένα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, γαστρεντερικά, υποθερμία, ίκτερο, υπογλυκαιμία κ.α. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν εξελικτικές πιέσεις από το απώτατο παρελθόν, οι οποίες συντομεύουν τον χρόνο γέννησης και έτσι το μέγεθος ενός μωρού. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές αναζήτησαν γονίδια «επιταχυνόμενης εξέλιξης», εντοπίζοντας συνολικά 150, από τα οποία τελικά ένα (το FSHR) συμπέραναν ότι σχετίζεται άμεσα με την πρόωρη γέννηση.
Ο καθηγητής Λούις Μούγκλια του παιδιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου γονιδίου θα βοηθήσει μελλοντικά στην αποφυγή της πρόωρης γέννησης κι έτσι στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπλοκών για την υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το παλιότερο (γνωστό) μηχανικό ρολόι στην Ευρώπη κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα, στην Αγγλία, για τις ανάγκες ενός μοναστηριού.