• Το Γνωρίζατε;
  • 15.763 Αγγλοι και Ουαλοί ονομάζονται Ντέιβιντ Τζόουνς!

"Όχι στην έξοδο, ναι στις διευκολύνσεις για την Ελλάδα"

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

"Όχι στην έξοδο, ναι στις διευκολύνσεις για την Ελλάδα"

Δημοσίευση από Agrafos »


Εικόνα
Το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας από τους εταίρους της, αφήνει ανοιχτό ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Σε συνέντευξή του προς την Γερμανική Ραδιοφωνία ο συντηρητικός πολιτικός θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα προκειμένου να αποκλειστεί ο κίνδυνος να περιέλθει η Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμών.


Όχι στην έξοδο από την ΟΝΕ

"O κ. Μάιστερ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ: "Τέτοιου είδους ακραία βήματα θα επιδείνωναν τις συνέπειες της κρίσης χρέους", είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός βουλευτής" και προσέθεσε: "Αυτό θα οδηγούσε σε νέα κρίση στην Ελλάδα. Θα είχε συνέπειες τόσο για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα όσο και για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μια νέα κρίση σε μια χώρα όπως την Ελλάδα αναμφίβολα δεν βοηθά. Αφετέρου δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στο χρέος της Ελλάδας, το οποίο υπολογίζεται σε ευρώ".

Όχι στην αναδιάρθρωση

Όσον αφορά τα σενάρια για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Μίχαελ Μάιστερ είναι επίσης κατηγορηματικός:

"Καταρχήν πρέπει να καταγράψουμε και να αναλύσουμε τη σημερινή πορεία. Πιστεύω ότι το πακέτο βοήθειας της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ είναι ο σωστός δρόμος. Κατά δεύτερον θα πρέπει να δει κανείς το επίπεδο των υπαρχουσών χρεών. Πιστεύω ότι εδώ μπορεί να συμβεί ότι έγινε και πριν από μερικές εβδομάδες όταν αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα σε συνδυασμό με τη δέσμευση για ένα ριζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πέραν των όσων προβλέπει ήδη το μνημόνιο προκειμένου να μειωθεί το χρέος. Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσεγγίσει κανείς το πρόβλημα. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα πέραν του μνημονίου για να μειώσει τους κινδύνους και τότε οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να σκεφτούν εάν μπορούν να υπάρξει νέα ευνοϊκότερη διαμόρφωση των επιτοκίων αλλά και να συζητηθεί το θέμα του χρόνου αποπληρωμής".

Ναι στη μείωση των επιτοκίων

Το βασικό ερώτημα σύμφωνα με τον κ. Μάιστερ είναι εάν και κατά πόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καταβάλει νέες προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι τόσο για τους ευρωπαίους εταίρους όσο και για τις χρηματαγορές:

"Η πρότασή μου είναι να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκλειστεί ο κίνδυνος να περιέλθει η Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμών. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και η μείωση των επιτοκίων είναι δικαιολογημένη. Η πρότασή μου δεν σημαίνει απώλειες για τους κατόχους των ομολόγων. Πρόκειται για μια πρόταση που συνδυάζει μείωση των κινδύνων και διευκολύνσεις για τον οφειλέτη".

Η τοποθέτηση του κ. Μάιστερ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων εντείνουν τις πιέσεις τους προς την καγκελάριο Μέρκελ να μην προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματός της.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”