-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Έλληνας καπνίζει - κατά μέσο όρο - 2.797 τσιγάρα τον χρόνο, ενώ οι Νορβηγοί μόλις 576!
Στραβοί πιλότοι στο F-16 της ευρωζώνης!
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Στραβοί πιλότοι στο F-16 της ευρωζώνης!
Σε παλιές κωμωδίες του Χόλυγουντ παραπέμπουν οι άθλιοι χειρισμοί των προσώπων που υποτίθεται ότι έχουν το βαρύ καθήκον να οδηγήσουν το αεροσκάφος της ευρωζώνης σε ασφαλή προσγείωση μέσα από τη θύελλα αμφισβήτησης από τις αγορές. Αν επικρίνεται στην Ελλάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση συνολικότερα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της περασμένης Παρασκευής, τι θα πρέπει κανείς να πει άραγε για τις απίθανες γκάφες του πολύπειρου προεδρεύοντος του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ;
Όταν «έσκασε» με πάταγο το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel, το απόγευμα της Παρασκευής, με την αγορά της Νέας Υόρκης να παραμένει ανοικτή, πολλοί δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων έσπευσαν να ρωτήσουν τον εκπρόσωπο του Γιούνκερ αν όντως βρισκόταν σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο η μυστική σύσκεψη για την οποία έγραφε το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, προσθέτοντας «πιπεράτες» λεπτομέρειες περί υποτιθέμενης συζήτησης για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η πρώτη απάντηση του εκπροσώπου του ανθρώπου με έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς ρόλους στην ευρωζώνη ήταν ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη τέτοια σύσκεψη. Με πάσα σοβαρότητα, ο εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές αναφορές του Spiegel, μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθεί λίγο αργότερα ότι η διάψευση ήταν «κάλπικη». Ο ίδιος ο Γιούνκερ, ύστερα από αρκετές ώρες, έκανε δηλώσεις για τη σύσκεψη, λέγοντας μάλιστα ότι συζητήθηκε η ανάγκη για ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Μέσα σε λίγες ώρες, οι δημοσιογράφοι πρακτορείων που παρακολουθούνται κάθε δευτερόλεπτο από τους «παίκτες» των αγορών και επηρεάζουν επενδυτικές αποφάσεις με τα δημοσιεύματά τους διαπίστωσαν ότι ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ προσπάθησε να τους παραπλανήσει, με διαψεύσεις που... διαψεύσθηκαν πολύ γρήγορα, εντείνοντας δυσπιστία για την επίσημη εκδοχή σχετικά με το τι πραγματικά συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στο Λουξεμβούργο.
Το πιο εντυπωσιακό δείγμα ανεπάρκειας των ευρωπαϊκών μηχανισμών, όμως, ήλθε όταν ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ κλήθηκε από δημοσιογράφους να εξηγήσει το αρχικό ψέμα του. Όπως είπε, διέψευσε την πληροφορία για τη σύσκεψη προκειμένου να αποφευχθεί μια αναστάτωση στις αγορές!
Αν ακόμη και η απόκρυψη πραγματικών γεγονότων κρίνεται ως εύλογη πρακτική «για να μην αναστατωθούν οι αγορές», εξίσου εύλογα αναρωτιέται ένας καλόπιστος παρατηρητής -για να μη μιλήσουμε για τους κακόπιστους κερδοσκόπους- πόσο σοβαρά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα όσα λέγονται μέσα από την επίσημη επικοινωνία των ιθυνόντων της ευρωζώνης. Με την ίδια λογική, θα μπορούσαν να αποκρύψουν πολλές ακόμη σοβαρές και κρίσιμες πληροφορίες, ή να πουν μισές αλήθειες, που ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα, μόνο και μόνο για να «χειραγωγήσουν» προς την επιθυμητή κατεύθυνση τις αγορές.
Όταν η εμπιστοσύνη σε ένα σχετικά νέο νόμισμα παγκόσμιας εμβέλειας αμφισβητείται καθημερινά από τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά και απλούς πολίτες, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη μια τόσο κοντόφθαλμη επικοινωνιακή διαχείριση από υπεύθυνες αρχές, που τελικά κατατείνει στη μεγιστοποίηση ενός ήδη υπαρκτού προβλήματος εμπιστοσύνης.
Σε μια εποχή όπου η πληροφορία διαδίδεται με αστραπιαίους ρυθμούς σε παγκόσμια ακροατήρια (ακόμη και για τη μυστική επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν κάποιος αυτόπτης πρόλαβε να γράψει για τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο στο Twitter!) είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστεύουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ότι μπορούν εύκολα να παραπλανήσουν το διεθνές ακροατήριο που παρακολουθεί κάθε τους κίνηση. Αν μια απλή σύσκεψη, από τις πολλές που γίνονται χωρίς να δημοσιοποιούνται, αρκεί για να προκαλέσει τέτοια «βραχυκυκλώματα» στους ιθύνοντες της ευρωζώνης, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε την απελπιστική κατάσταση στην οποία θα τους έχει οδηγήσει η ανεπάρκειά τους στη διαχείριση σύνθετων κρίσεων, όπως αυτή που απειλεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Ένας στραβός πιλότος σε F-16 δεν είναι ό,τι καλύτερο, ιδιαίτερα όταν το αεροσκάφος εκτελεί επικίνδυνους ελιγμούς σε αερομαχία...
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!