-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Όταν αποκαλούμε μια κοπέλα «Σουσουράδα», κυριολεκτικά σημαίνει αυτή που κουνά τα οπίσθιά της!
Δυσφορία και στην ευρωβουλή για τη μυστική συνάντηση
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos
Δυσφορία και στην ευρωβουλή για τη μυστική συνάντηση
Οι περισσότεροι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκούν δριμεία κριτική στην μυστικότητα της συνάντησης του Λουξεμβούργου αλλά και την σύνθεσή της: ποιος ευθύνεται για την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας; Οι εμπνευστές του μυστικού δείπνου του Λουξεμβούργου ή τα ΜΜΕ που έσπευσαν να διαδώσουν την φήμη ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη; Η οργή ξεχειλίζει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκούν δριμεία κριτική στην μυστικότητα της συνάντησης του Λουξεμβούργου αλλά και την σύνθεσή της. Το γεγονός ότι δεν μετείχαν υπουργοί Οικονομικών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά μόνο οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας προκάλεσε δυσαρέσκεια στις υπόλοιπες χώρες και τροφοδότησε τα γνωστά σενάρια τρόμου. Και όπως υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των ΚΟ των Σοσιαλιστών: «Τέτοιου είδους συναντήσεις πανικού δεν συνιστούν με βεβαιότητα συμβολή στη σταθερότητα του ευρώ».
Ο Μάρτιν Σουλτς διακρίνει στην σχετική μεθόδευση μια ένδειξη δυσπιστίας προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προσπαθεί με μια σκληρή πολιτική λιτότητας να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. «Θα πρέπει να δώσει κανείς την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι εργάζεται με επιτυχία, αντί να γίνονται συναντήσεις που προκαταλαμβάνουν τα πράγματα και δίνουν αφορμή για σχόλια. Αυτά δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και αυτό αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις, τις οποίες θα πρέπει κανείς να στηρίζει», επισήμανε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.
Ο πρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόσταντ επικρίνει το γεγονός ότι στην συνάντηση δεν ήταν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. Όπως και άλλοι έτσι και ο βέλγος πολιτικός διακρίνει μια επανεθνικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αντί μυστικών συναντήσεων χρειαζόμαστε αποφάσεις για την Ελλάδα, για παράδειγμα ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, λέει ο Γκι Φερχόσταντ και διευκρινίζει: «Είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα και η Ιρλανδία συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, εμείς μπορούμε να τις βοηθήσουμε μειώνοντας τα επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν για τα πακέτα στήριξης». Ο Γκι Φερχόσταντ τάσσεται επίσης υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.