• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Αλγερινός Μοχάμεντ Σαμίρ Φεράτ γλίτωσε το θάνατο, όταν παραχώρησε τη θέση του σε κάποιον άλλον, στην πτήση προς τη Βοσνία, το 1996. Ωστόσο, ο Φεράτ σκοτώθηκε τον ίδιο χρόνο, όταν πετώντας από Νέα Υόρκη προς Παρίσι, κατέπεσε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε.

MIG: Οι «σφαλιάρες» της S&P και το χρέος των 2 δισ.

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

MIG: Οι «σφαλιάρες» της S&P και το χρέος των 2 δισ.

Δημοσίευση από Agrafos »



Ηχηρό «ράπισμα» από την Standard & Poor’s δέχθηκε χθες ο «μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος»: ενώ η MIG βρίσκεται αντιμέτωπη με δανειακά ανοίγματα άνω των 2 δισ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις άνω των 3,1 δισ. και οι περισσότερες θυγατρικές της έχουν περάσει σε «βαθύ κόκκινο», είδε την S&P να την βαθμολογεί με «Β», να προαναγγέλλει πιθανή νέα υποβάθμιση (αξιολόγηση με αρνητικό outlook) και να διατυπώνει ταυτόχρονα ουκ ολίγες αυστηρές επισημάνσεις για την ίδια την εταιρεία, τη διοίκηση και τις προοπτικές της!

Η «διολίσθηση» της MIG στην κατηγορία του «απλού Β» της S&P (δύο μόλις θέσεις πάνω από το CCC) ήταν μάλλον αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές, αφού η έκθεση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα ξεπερνά το 70%, όπως επισημαίνει και η ίδια η S&P, και είναι εύλογο να επηρεάζεται ευθέως η αξιολόγησή του από τη βαθμολογία του Ελληνικού Δημοσίου, που αυτή την εβδομάδα έπεσε επίσης στο «Β». Μάλιστα, η S&P επιφυλάσσει ένα σχετικά θετικό σχόλιο για την MIG, σε σχέση με το βαθμό έκθεσής της στους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «θεωρεί μέτρια την ευαισθησία της MIG στον κίνδυνο της χώρας λόγω της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων της».
Όπως εκτιμά η S&P, η υποχώρηση της πιστωτικής ποιότητας της Ελλάδας σε συνδυασμό με το σκληρό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον θα επηρεάσουν αρνητικά τις λειτουργίες της MIG περιλαμβανόμενων αυτών της Marfin Popular Bank, στην οποία η MIG διατηρεί μικρή μειοψηφική συμμετοχή, καθώς και της αποτιμήσεις των συμμετοχών της.

Σε αυτό το σημείο της ανακοίνωσής της, η S&P αναφέρεται σε ένα θέμα υψηλής ευαισθησίας για την MIG και τους μετόχους της: όπως είναι γνωστό, το 2010 η MIG κατέρριψε όλα τα ελληνικά ρεκόρ ζημιών, οι οποίες έφθασαν τα 1,868 δισ. ευρώ, επειδή διέγραψε 1,54 δισ. ευρώ λόγω της υποτίμησης των συμμετοχών της, οι περισσότερων των οποίων αποκτήθηκαν με αστρονομικές αποτιμήσεις, λίγο πριν τη γενικευμένη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, η S&P προϊδεάζει για τον κίνδυνο νέας απαξίωσης των θυγατρικών το 2011, που θα φέρει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις στα οικονομικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, ενώ η MIG ήδη έχει καταβάλλει τεράστια ποσά για τη στήριξη των πιο αδύναμων θυγατρικών της, η S&P θεωρεί πιθανό να χρειασθούν νέες κινήσεις στήριξης με μετρητά το 2011, «κάτι που θα προκαλούσε αύξηση του καθαρού χρέους στο επίπεδο της MIG». Σημειώνεται ότι ο δανεισμός της MIG ήδη ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 416,5 εκατ. ευρώ αποτελούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στις πιο «σκληρές» επισημάνσεις της ανακοίνωσής της, που ευθέως θέτουν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική και τις πρακτικές της διοίκησης Βγενόπουλου, η S&P υπογραμμίζει ότι το αρνητικό outlook, το οποίο προοιωνίζεται νέα πιθανή υποβάθμιση (στο Β- ή και στο CCC, αν πρόκειται για μείωση της αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες), αντανακλά την άποψη του οίκου αξιολόγησης «για την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές επιχειρησιακές και οικονομικές πολιτικές της MIG». Δηλαδή, η πιθανή νέα υποβάθμιση δεν θα είναι μόνο αποτέλεσμα της εξίσου σοβαρής πιθανότητας υποβάθμισης της Ελλάδας, αλλά και «εσωτερικών» παραγόντων, που αφορούν καθαρά τη διοίκηση Βγενόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η S&P διατυπώνει τέτοια κριτική. Η «επιθετική» επενδυτική πολιτική που είχε εξαγγείλει ο κ. Βγενόπουλος, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην προηγούμενη υποβάθμιση της MIG (από «ΒΒ» σε «Β+»).Η S&P είχε επιφυλάξει τότε αρνητικά σχόλια για τα σχέδιά της διοίκησης της MIG για σημαντική έκδοση ομολόγων και αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Αντίστοιχα, στις σημερινές συνθήκες, η MIG προχωρά τις διαδικασίες για σημαντική νέα «ένεση» από τους μετόχους, με έκδοση νέων μετοχών σε τιμή 1 ευρώ και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. «Πασπαλίζοντας με χρυσόσκονη» αυτή τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, που ήταν επιβεβλημένη για να μην περάσει η μετοχή της MIG στην κατηγορία της «επιτήρησης» λόγω των υψηλών ζημιών του 2010, ο κ. Βγενόπουλος είχε ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια αξιοποίησης μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών που θα δημιουργήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι πωλήσεις θυγατρικών εκτός τραπεζικού τομέα από ελληνικές τράπεζες. Αυτά τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια όχι μόνο δεν πείθουν την S&P, αλλά μάλλον δημιουργούν περισσότερη επιφυλακτικότητα για το μέλλον του ομίλου...
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”