• Το Γνωρίζατε;
  • Οι HΠA αγόρασαν την Aλάσκα από την Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Η ζάχαρη καθιστά πιο δραστικά τα φάρμακα

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Η ζάχαρη καθιστά πιο δραστικά τα φάρμακα

Δημοσίευση από Aris »


Μια κουταλιά ζάχαρης δεν κάνει μόνο πιο εύκολη την κατάποση των φαρμάκων, αλλά ενισχύει και τη δράση τους, σύμφωνα … με πρόσφατη έρευνα.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η λήψη αντιβιοτικών μαζί με ζάχαρη, θα μπορούσε να βελτιώσει θεαματικά την αποτελεσματικότητά τους κατά των επίμονων λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα της φυματίωσης που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η γλυκόζη και η φρουκτόζη –ένα είδος σακχάρου που βρίσκεται στα φυτά- διεγείρουν τα μικρόβια, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στη φαρμακευτική αγωγή.

Ο καθηγητής James Collins, από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σημείωσε: «Γνωρίζετε το παλιό ρητό που έλεγε μια κουταλιά ζάχαρης κάνει το φάρμακο να καταναλωθεί πιο εύκολα; Πλέον πρέπει να λέμε ότι, μια κουταλιά ζάχαρης καθιστά πιο δραστικό το φάρμακο».

Συχνά οι χρόνιες και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις οφείλονται σε βακτήρια που αδρανοποιούνται μεταβολικά, κάνοντάς τα ανθεκτικά απέναντι στις δράσεις των αντιβιοτικών φαρμάκων.

Έτσι, όσο περισσότερο καιρό μένουν αυτά τα βακτήρια στον οργανισμό, τόσο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αναπτύσσουν, ενώ παράλληλα μεταλλάσσονται κιόλας. Τέτοιου είδους λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και νεφρικές ή άλλες οργανικές βλάβες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, η κατανάλωση ζάχαρης καταστέλλει αυτή την αδρανοποίηση των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα ευάλωτα στη δράση της αγωγής. Σε έλεγχο που έγινε σε μόλυνση από Eschericia coli (βακτήριο που προκαλεί συχνές κοινές λοιμώξεις), οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εξαλείψουν το 99,9% των επίμονων βακτηρίων, μέσα σε μόλις δύο ώρες! Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι, χωρίς τη ζάχαρη τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν, δεν παρουσίασαν καμία επίδραση στη λοίμωξη. Το ίδιο συνέβη και με δοκιμές που έγιναν σε λοιμώξεις που οφείλονταν σε άλλες πηγές.

Ο στόχος των ερευνητών είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων αντιβιοτικών φαρμάκων, αντί να επινοηθούν νέα τα οποία μπορεί και να καθυστερήσουν πολύ να βρεθούν, αλλά και θα κοστίσουν πολύ περισσότερο.

Επιστροφή στο “Υγεία”