Λύση "εθελοντικής διακράτησης" ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες πιστωτές και πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρώπη πέφτει στο τραπέζι μετά την άρνηση της ΕΚΤ να στηρίξει σχέδια "ήπιας αναδιάρθρωσης".
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στην ευρωζώνη, η βασική επιλογή που εξετάζεται για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, σε εθελοντική βάση, που θα περιλαμβάνει τη δέσμευσή τους για διακράτηση των ελληνικών τίτλων για την περίοδο 2011-2014, με την Ελλάδα να λαμβάνει νέα οικονομική βοήθεια.
Μάλιστα, η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο μια δέσμευση διακράτησης των τίτλων, αλλά και αγορές ελληνικών ομολόγων σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν.
Μια συμφωνία σε εθελοντική βάση με τους ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων για Ελλάδα, που θα περιλάμβανε ακόμη νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα για την περίοδο 2011-2014 και νέες μεταρρυθμίσεις - μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας.
"Πλέον, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, ήπια ή σκληρή, που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων, απομακρύνεται από το τραπέζι", αναφέρει η πηγή του Reuters.
Η εξέλιξη αυτή έπεται της προειδοποίησης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας εάν η Ελλάδα ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελούσια επιμήκυνση της λήξης του κρατικού χρέους.
Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο κ. Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ της ευρωτράπεζας και των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
"Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την καταλληλότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Stark, και συμπλήρωσε: "Η συνέχιση της παροχής ρευστότητας θα ήταν ανέφικτη".
Οι πηγές του Reuters στην ευρωζώνη σημειώνουν ότι μια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των τίτλων, ακόμη και σε εθελοντική βάση, θα μείωνε την τρέχουσα αξία των τίτλων και θα πυροδοτούσε ένα "πιστωτικό συμβάν".
Σε μια τέτοια περίπτωση, προσθέτει, αυξάνεται το ενδεχόμενο αλυσιδωτής αντίδρασης στις αγορές ομολόγων και δεν είναι ξεκάθαρες οι πιθανές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ θα επέβαλλε και την πληρωμή των CDS, των ασφαλίστρων έναντι του ενδεχομένου ελληνικής χρεοκοπίας.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικών εμφανίστηκε στο περιοδικό «Τάτλερ», στο τεύχος της 12ης Μαΐου του 1709. Η τότε ονομασία τους ήταν «μηχανές που προστατεύουν από τα τραύματα της αγάπης»!
Νέο σχέδιο από την ευρωζώνη για Ελλάδα
Συντονιστής: Agrafos