• Το Γνωρίζατε;
  • Το κτίριο της Όπερας του Καΐρου καταστράφηκε από φωτιά, το 1970. Ο πυροσβεστικός σταθμός βρισκόταν μέσα στο ίδιο κτίριο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών 'ακυρώνει' τον Πρωθυπουργό για 6 δις κέρδος από τη μείωση του επιτοκίου

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ο υφυπουργός Οικονομικών 'ακυρώνει' τον Πρωθυπουργό για 6 δις κέρδος από τη μείωση του επιτοκίου

Δημοσίευση από Agrafos »


Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από τότε που ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωνε σε όλη την Ελλάδα πως η κυβέρνηση του πέτυχε τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων και με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα εξοικονομούσε περί τα 6 δις ευρώ από τόκους θα πλήρωνε με βάση το ισχύον επιτόκιο όταν υπογράφηκε το μνημόνιο. Ωστόσο, το XrimaNews.gr είχε ήδη αποκαλύψει πολύ νωρίτερα πως το επιτόκιο των ελληνικών δανείων είναι κυμαινόμενο και εξαρτημένο από το euribor το οποίο όταν η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο τιμών και έτσι ήταν 'μοιραίο' να ακολουθήσει ανηφορική πορεία αυξάνοντας και το επιτόκιο των ελληνικών δανείων.

Με μία σειρά ενημερώσεων μετά τη θριαμβευτική αλλά ανακριβή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, είχαμε θίξει ξανά το θέμα σημειώνοντας πως το euribor είχε περάσει σε δυνατή ανοδική τάση 'τρώγοντας' καθημερινά τμήμα του ποσοστού της μείωσης του επιτοκίου των ελληνικών δανείων, που προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ.

Η επιβεβαίωση του XrimaNews.gr ήρθε, τελικά, δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών, κυρίου Σαχινίδη, ο οποίος απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη Βουλή ανέφερε πως οι τόκοι για τα δάνεια του πακέτου στήριξης υπολογίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο προσδιορίζεται από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου Euribor για τα ποσά που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80 δισ. ευρώ) και από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου SDR για αυτά που προέρχονται από το ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ).

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, οι προαναφερόμενες κυμαινόμενες βάσεις καθορίζονται κάθε φορά δύο εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της κάθε τρίμηνης τοκοφόρου περιόδου και αφορούν τον υπολογισμό των τόκων μόνον της περιόδου αυτής. Τα επιτόκια αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς αγορές και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν επακριβώς εκ των προτέρων.

Έτσι, παραδέχτηκε ο κύριος Σαχινίδης, δεν υπάρχει δυνατότητα για ακριβή πρόβλεψη των μελλοντικών δαπανών τόκων που θα προκύψουν από τα δάνεια αυτά, παρά μόνον ο προσδιορισμός τους εκ των υστέρων.

Επομένως, ο Πρωθυπουργός δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι σίγουρος για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει 6 δις ευρώ λιγότερα σε τόκους απ' ότι είχε υπολογιστεί με το ισχύον την ημέρα της υπογραφής επιτόκιο των δανείων του πακέτου στήριξης. Μάλιστα, με το euribor να κυμαίνεται σήμερα στο 1,435% έναντι 0,65% όταν η κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο, το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι πως το επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 80 μονάδες βάσης και έτσι έχει ήδη χαθεί το 80% της μείωσης που πέτυχε η κυβέρνηση. Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων όπως έχει πει, τότε σύντομα θα έχει χαθεί το 100% της μείωσης και θα αρχίσει η επιπλέον επιβάρυνση.
SOURCE
XrimaNews.gr
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”