Τον δρόμο για ταχύτερη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει για την Σερβία η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί, «Αυτό που θέλει η Γαλλία είναι να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει απολύτως σαφές ότι το μέλλον της Σερβίας είναι μέσα στην ΕΕ, διότι δεν μπορούμε να ζητάμε από την Σερβία να πάρει μια δύσκολη απόφαση, ακόμα και κόντρα στην κοινή γνώμη της, και μετά να πούμε «συγγνώμη αλλά όχι, η πόρτα θα παραμείνει κλειστή»…
Και ο Μπαρακ Ομπάμα έσπευσε να συγχαρεί την σερβική κυβέρνηση: «Χειροκροτώ τον πρόεδρο Ταντιτς και την κυβέρνηση του για τις αποφασιστικές προσπάθειες του να βρουν τον Μλάντιτς και να διασφαλίσουν πως θα αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη… Αυτή την σημαντική μέρα, δεσμευόμαστε και πάλι στην υποστήριξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών για επανασυμφιλίωση στα Βαλκάνια, και θα εργαστούμε για να προλάβουμε μελλοντικές θηριωδίες (…) Μακάρι οι οικογένειες των θυμάτων του να βρουν λίγη παρηγοριά από την σύλληψη του», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τον ενθουσιασμό των ξένων ηγετών και του Βελιγραδίου για την σύλληψη και επικείμενη έκδοση Μλάντιτς στην Χάγη δεν συμμερίζονται πάντως πολλοί Σέρβοι: είναι χαρακτηριστικό πως από τον φόβο επεισοδίων απαγορεύτηκαν όλες οι συγκεντρώσεις και τα σώματα ασφαλείας τέθηκαν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, καθώς έγινε γνωστό ότι πολλές εθνικιστικές ομάδες προγραμμάτιζαν να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την σύλληψη του «ήρωα» τους, όπως τον αποκαλούν, και την «προδοσία» από πλευράς της σερβικής κυβέρνησης.
Παρά την απαγόρευση, αρκετοί διαδηλωτές ήδη ανταποκρίνονται στο κάλεσμα πολλών οργανώσεων μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter και συγκεντρώνονται με άγριες διαθέσεις σε κεντρικά σημεία του Βελιγραδίου και άλλων σερβικών πόλεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πολλοί βετεράνοι του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου που είχαν υπηρετήσει υπό τις διαταγές του Μλάντιτς κυριολεκτικά τον λάτρευαν, ενώ μεγάλο τμήμα του σερβικού λαου θεωρεί πως η Δυση δείχνει επιμονή στην δίωξη μόνον των Σερβων καταζητούμενων, ενώ αφησε ουσιαστικά ατιμώρητους πολλούς Κροάτες και μουσουλμάνους της Βοσνίας εγκληματίες πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών τέθηκαν αναφανδόν κατά της σύλληψης και έκδοσης του Μιλόσεβιτς. Όπως εξηγεί η γνωστή δημοσιογράφος Λιλιάνα Σμαίλοβιτς, που έχει καλύψει όλες τις μεγάλες δίκες στην Χάγη, «αν και όλοι παραδέχονται την ενοχή του για τα εγκλήματα που του αποδίδονται, υπάρχει η γενική αίσθηση στη Σερβία ότι μόνον όπου πολέμησε ο Μλάντιτς μπορούν σήμερα οι Σέρβοι να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά». Για την Σμαίλοβιτς, η σύλληψη του πρώην στρατηγού είναι το «εισιτήριο» της Σερβίας για την ΕΕ: «Είναι σαν να αποκτήσαμε σήμερα το κλειδί για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την σερβική πρωτεύουσα, ο Μλάντιτς ήταν οπλισμένος με δύο πιστόλια, αλλά δεν έφερε αντίσταση και φάνηκε στους πράκτορες που τον συνέλαβαν «πολύ γερασμένος και κουρασμένος». Εικάζεται ακόμα πως είχε υποστεί παλαιότερα εγκεφαλικό επεισόδιο, από το οποίο έχει παραλύσει το ένα του χέρι: το σίγουρο είναι ότι στις εικόνες που έδειξε η σερβική τηλεόραση, ο 69χρονος άντρας περπατά πολύ αργά και με ασταθές βήμα κατά την προσαγωγή του στον ειδικό ανακριτή.
Τα κρατικά μέσα αναφέρουν επίσης πως ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς επέβλεψε προσωπικά την αστυνομική επιχείρηση στο χωριό Λαζάρεβο: μάλιστα ορισμένα δυτικά ΜΜΕ έσπευσαν να συγκρίνουν από αυτή την άποψη την επιχείρηση με εκείνη που οδήγησε στην εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, που ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε υπό την στενή επίβλεψη του Αμερικάνου προέδρου.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η διαδικασία έκδοσης του Μλάντιτς στην Χάγη θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα, ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι η σύλληψη του 69χρονου καταζητούμενου, λίγες εβδομάδες μετά την εκτέλεση του μπιν Λάντεν, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε άλλους ηγέτες που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου, με πρώτον τον Μουαμάρ Καντάφι, ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν επ΄ αόριστον από τη δικαιοσύνη.
«Δεν υπάρχει πια ασυλία για τους εγκληματίες πολέμου. Ο κόσμος είναι πια πολύ διαφορετικός, και οι προοπτικές να καθίσουν στο εδώλιο έχουν αυξηθεί σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά ο Ριτσαρντ Γκόλντστόουν, ο Νοτιοαφρικανός εισαγγελέας που είχε εκδώσει τα πρώτα διεθνή εντάλματα για την σύλληψη του Μλάντιτς και του Ράντοβαν Κάρατζιτς πριν 16 ολόκληρα χρόνια, μετά την σφαγή της Σρεμπρένιτσα.
Ο Κάρατζιτς πάντως, που συνελήφθη το 2008, εξέφρασε με ανακοίνωση του από την ολλανδική φυλακή όπου κρατείται πως λυπάται για την σύλληψη του Μλάντιτς, και ότι «επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του ώστε να αποκαλυφθεί στο δικαστήριο όλη η αλήθεια» για τον πόλεμο στην Βοσνία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.
«Εισιτήριο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση η σύλληψη Μλαντιτς
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
«Εισιτήριο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση η σύλληψη Μλαντιτς
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!