• Το Γνωρίζατε;
  • Η Peugeot αγόρασε από παλιά τα δικαιώματα, ώστε τα μοντέλα της να έχουν ονόματα τους αριθμούς από το 101-909, για να καμουφλάρεται με το μηδέν η τρύπα της μανιβέλας!

Σκληρό παζάρι μέχρι τα τέλη Ιουνίου για το νέο τριετές πακέτο στήριξης

Συντονιστής: Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Σκληρό παζάρι μέχρι τα τέλη Ιουνίου για το νέο τριετές πακέτο στήριξης

Δημοσίευση από Arxontas »


Εκτενές ρεπορτάζ με πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις Τρόικας και κυβέρνησης έχει σήμερα το τμήμα ειδήσεων του ΔΟΛ, σύμφωνα με το οποίο το παζάρι μέχρι τα τέλη Ιουνίου για το νέο τριετές πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα είναι σκληρό, καθώς υπάρχουν πολλά κρίσιμα ζητήματα που μένει να καθορισθούν, όπως το ύψος το πακέτου, ο ρόλος των ιδιωτών, καθώς και οι όροι που πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα, ώστε να λάβει το δεύτερο δάνειο διάσωσης.

Βάσει των προβλέψεων του πρώτου Μνημονίου ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει από τις αγορές 28 δισ. ευρώ το 2012 και 35 δισ. το 2013, προκύπτει ότι το ύψος του νέου πακέτου θα είναι τουλάχιστον 65 δισ. ευρώ.

Καθώς το νέο πρόγραμμα βοήθειας θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τα μέσα του 2014, απαιτούνται άλλα 20 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Ιούνιο του 2014 υπολογίζονται σε 142 δισ. ευρώ.

Από τα 85 δισ. ευρώ ένα τμήμα θα χρηματοδοτηθεί από το προσωρινό ταμείο ευρω-στήριξης (EFSF) και ένα μικρότερο μέρος (το μισό του μεριδίου της ΕΕ, αν ακολουθηθεί το μοντέλο των προηγούμενων σχεδίων διάσωσης) από το ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και από τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω της εθελοντικής μετακύλισης χρέους (αγορά νέων ομολόγων όταν θα λήγουν οι τίτλοι έως το 2014 που έχουν στην κατοχή τους) .

Δηλαδή, εκτιμάται ότι ένα ποσό της τάξεως των 35 δισ. ευρώ θα είναι το νέο δάνειο, περίπου 25
δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις και περίπου 20 από την ελάφρυνση που θα έχει το Δημόσιο για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν ως το 2014.

Το πλεονέκτημα για τον δανεισμό από το EFSF είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση από τα κράτη-μέλη, σε αντίθεση με τα διμερή δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι πολύ θετικό, δεδομένης της αρνητικής στάσης της κοινής γνώμης στον ευρωπαϊκό Βορρά κατά των νέων πακέτων στήριξης στον υπερχρεωμένο Νότο.

Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ουσιαστικά αντικαθιστά το προηγούμενο σχέδιο στήριξης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Μία εκτίμηση είναι ότι η 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, από το υφιστάμενο πρόγραμμα που επρόκειτο να καταβληθεί στις 29 Ιουνίου, θα μετατραπεί στην πρώτη δόση του νέου προγράμματος και θα καταβληθεί τον Ιούνιο.

Το νέο πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ελλάδα για την εποπτεία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν θα προβλέπει ενισχυμένο ρόλο των ξένων στην εποπτεία του Ταμείου..

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τον ρόλο των εκπροσώπων της στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και το θέμα των εγγυήσεων κρατικής ακίνητης περιουσίας για τη νέα χρηματοδότηση.

Ένα πολύ λεπτό θέμα του νέου πακέτου βοήθειας είναι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, δηλαδή κυρίως των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΕΚΤ και οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει την ΕΕ για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή, έστω και σε εθελοντική βάση, των όρων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων.

Η συμβιβαστική φόρμουλα στην οποία αναμένεται συμφωνήσουν ΕΕ και ΕΚΤ είναι να πεισθούν οι τράπεζες να διατηρήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, αντικαθιστώντας ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 με νέα. Η διάρκεια των νέων τίτλων θα μπορούσε να διαμορφωθεί και στα 10 έτη.

Μεταξύ των κινήτρων για την αγορά των νέων τίτλων θα μπορούσε να είναι το υψηλότερο επιτόκιο (κουπόνι) ή το καθεστώς προτίμησης, σύμφωνα με το οποίο σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα εξοφληθούν.

Εάν οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα αξίας 65 δισ. ευρώ συμφωνήσουν στην εθελοντική μετακύλιση, τότε το όφελος υπολογίζεται, σύμφωνα με την JP Morgan, στα 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Συνολικά, το όφελος θα μπορούσε να ανέλθει και στα 25 δισ. ευρώ.

Ένα σενάριο προβλέπει ότι εφόσον ελληνικές τράπεζες και Ταμεία (ελέγχουν το 30% του χρέους) συναινέσουν σε μία λύση τύπου «Βιέννης», τότε η έκθεση θα περιοριστεί επί ελληνικού εδάφους, περιορίζοντας τις πιθανότητες να εκληφθεί ως «πιστωτικό επεισόδιο».

Μια άλλη λύση, που όμως δεν φαίνεται να προχωρά, θα είναι η επιμήκυνση των λήξεων των υφιστάμενων ομολόγων. ΕΕ και ΔΝΤ, πάντως, ίσως επιμηκύνουν και πάλι την λήξη των δικών τους δανείων, προχωρώντας και σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ θα δώσει τελικά το πράσινο φως για μια τέτοια λύση, εάν οι τράπεζες αποφασίσουν σε εθελοντική βάση να μετακυλήσουν τις λήξεις του ελληνικού χρέους που κατέχουν.

Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι το Eurogroup της 20ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Στα τέλη της ίδιας εβδομάδας (24-25) είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Πυρήνας του νέου Μνημονίου θα είναι ουσιαστικά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015.

Οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένεται να ανακοινώσουν το πόρισμα της αξιολόγησής τους σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλείται το Reuters, οι επιθεωρητές θα αποφύγουν να απαντήσουν ευθέως στο κρίσιμο ερώτημα εάν είναι ακόμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Δεν πρόκειται για κάτι το στατικό», είπε αξιωματούχος της ΕΕ, που εμπλέκεται στις συνομιλίες.

«(Οι επιθεωρητές) θα πουν κάτι σαν: "Το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, εάν η χώρα λάβει επιπλέον βοήθεια ύψους τόσων δις και ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία χ ποσού έως την τάδε ημερομηνία, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα κατά τόσα δις και περικόπτοντας τις δαπάνες κατά τόσα δις».
SOURCE
xrimanews.gr

Επιστροφή στο “Οικονομία”