«Συστάσεις ανά χώρα» για τα δημόσια οικονομικά παρουσίασαν στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ και ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Για χώρες με κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, μία ήταν η βασική σύσταση: να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας με την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι μόνο έτσι θα αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κρίση:
«Είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι. Στο παρελθόν είδαμε ότι οι αγορές δεν κάνουν διαχωρισμούς, αλλά γενικεύουν την αντίδρασή τους. Είναι και αυτός ένας λόγος που συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην Ελλάδα, για να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Όμως δεν ζητάμε μόνο από την Ελλάδα να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της. Ζητάμε και από τα κράτη-μέλη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να αποφύγουμε τη γενικευμένη μετάδοση της κρίσης».
Πότε θα ληφθούν αποφάσεις; Μέσα στον Ιούνιο, υποστηρίζει ο Επίτροπος Όλι Ρεν.
«Ο Ιούνιος είναι καθοριστικός μήνας για να ξεπεράσουμε την κρίση στην Ευρώπη. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της κρίσης. Όμως ο Ιούνιος μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της κρίσης, υπό τον όρο ότι θα λάβουμε γενναίες, αλλά και δύσκολες αποφάσεις».
Φορολογικό σαφάρι στην Ελβετία θέλουν οι Πράσινοι
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο συν-προεδρεύων των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ επικρίνει την πολιτική Μπαρόζο και υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία δυσχεραίνει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου διατυπώνει μάλιστα και μια ριζοσπαστική πρόταση: να «παγώσουν» οι καταθέσεις όλων των πλουσίων Ελλήνων σε Ελβετία, Αυστρία και Λουξεμβούργο:
«Μπορούμε να το εξετάσουμε αυτό με βάση τις συμφωνίες που έχουμε, για παράδειγμα με την Ελβετία. Αλλιώς παίζουμε την κολοκυθιά, κανείς δεν ξέρει που είναι τα λεφτά και η Ελλάδα μένει χωρίς φορολογικά έσοδα. Την ίδια διαπίστωση κάνει ουσιαστικά και ο κ.Γιούνκερ όταν μιλάει ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, αλλά όταν μιλάει ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μας λέει ότι δεν το εννοούσε έτσι. Ας αποφασίσει: Είναι προστάτης των τραπεζών της χώρας του ή εκπρόσωπος της Ευρωζώνης;»
«Συναίνεση και ψυχραιμία»
Τον ρόλο του Ζαν Κλoντ Γιούνκερ εγκωμιάζει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο Ζοζέφ Ντολ. Υποστηρίζει όμως με νόημα ότι οι πολιτικοί στην Ευρώπη πρέπει να μιλούν λιγότερο και να συνεργάζονται περισσότερο.
«Χρειαζόμαστε λύσεις, όχι δημόσιες συζητήσεις. Υπάρχουν δυσκολίες, για παράδειγμα με τη στάση της Γερμανίας, που αναζητεί ακόμα την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πιστεύω όμως ότι έχουμε ήδη χαράξει τον δρόμο. Δεν χρειάζονται λοιπόν κακοφωνίες εις βάρος της Ελλάδας, θέλουμε ηρεμία, για να βρεθεί λύση. Και η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί για τη λύση αυτή» λέει ο Ζοζέφ Ντολ στην DeutscheWelle .
«Απαιτείται συναίνεση» επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στο Στρασβούργο. Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται να εκτιμά την αξία της συναίνεσης, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε ερώτηση Πορτογάλου δημοσιογράφου για την κυβερνητική αλλαγή στη Λισαβόνα:
«Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι η Πορτογαλία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εξής: το εκλογικό αποτέλεσμα βγάζει νικητή, έχουμε καινούρια κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και μία πλειοψηφία 80% των βουλευτών, η οποία στηρίζει το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Τα κόμματα που είναι κατά του προγράμματος δεν έχουν απήχηση στη συντριπτική πλειοψηφία των Πορτογάλων».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Θύμα της μεγαλύτερης επίθεσης λόξιγκα στην ιστορία υπήρξε ο κ. Τάρλι Όσμπορν. Δέχτηκε συνολικά 435.000.098 «χτυπήματα» ως τις 13 Ιουνίου 1922 και πέθανε 11 μήνες αργότερα.
Οδηγία πρώτη: Εφαρμόστε τις προηγούμενες οδηγίες!
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos