• Το Γνωρίζατε;
  • Ενώ ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει, 330 λίτρα καύσιμα το χρόνο, ο μέσος Αμερικάνος ξεπερνά τα 1.600 λίτρα!

Στα 501 δισ. ευρώ θα φτάσει το χρέος χωρίς μέτρα το 2015

Συντονιστής: Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Στα 501 δισ. ευρώ θα φτάσει το χρέος χωρίς μέτρα το 2015

Δημοσίευση από Arxontas »


Κατετέθη σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Το Πλαίσιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 28 Ιουνίου.

Μεγαλύτερο σοκ από τα μέτρα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας από την χρεοκοπία, προκαλούν οι επίσημες πλέον προβλέψεις που αποκαλύπτουν ότι:

1.Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 501 δισ. ευρώ (!) ή 198% του ΑΕΠ το 2015, αν συνεχιστεί η ίδια ανεξέλεγκτη πορεία.

Εφέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν στον προυπολογισμό - παρά την εφαρμογή του μνημονίου - το χρέος θα ανέλθει στα 364 δισ. ευρώ

2. Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την κάμψη που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο στα 23,5 δισ ευρώ, αυξάνεται εκ νέου με πρόβλεψη ότι θα επανέλθει ξανά στο ύψος που το παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ το 2015.

3.Οι τόκοι από 16 δισ. ευρώ εφέτος θα ανέλθουν στα 28 δισ. ευρώ το 2015.


Είναι προφανές ότι οι αριθμοί αυτοί περιγράφουν βήμα - βήμα την πορεία προς τη χρεοκοπία.

Στην γλώσσα των οικονομολόγων "το χρέος δεν είναι βιώσιμο" καθώς εκτός από τη βαθειά ύφεση, η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων στο δημόσιο κατά 104.000 άτομα (από 427.000 εφέτος στις 531.000 το 2015) και η έκρηξη της ανεργίας, οδηγούν μαθηματικά στη συρρίκνωση των εσόδων του κράτους και των ταμείων.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για το 2011 και όλα τα χρόνια έως το 2015, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, τη μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο 2010-2015 πάνω από 800 εκατ. ευρώ, την αναστολή του πόθεν έσχες για κάθε κατοικία για τα επόμενα δύο χρόνια, κ.λπ.

Παράλληλα, στο Πρόγραμμα, δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των εισοδημάτων. Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει και λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ- καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.

Επίσης, από το 2011 ξεκινάει η σταδιακή μετάβαση στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί τον Ιούλιο. Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ένα μεγάλο μέρος των σημερινών επιδομάτων ενσωματώνονται στον βασικό μισθό και οι μισθοί συνδέονται με τους ρόλους και τις θέσεις των υπαλλήλων.

Σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, ο στόχος είναι εισπράξεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012.

Ήδη, έχουν επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.

Ακόμα, δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Πατήστε εδώ και διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Πατήστε εδώ και διαβάστε όλο το σχέδιο νόμου

Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί».

Επιπλέον ανέφερε στους υπουργούς ότι γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.

«Είναι εθνικό καθήκον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην τόκων, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό σήμα ότι η Ελλάδα ξεκινά να ελέγχει το υπέρογκο χρέος της».

Επίσης τόνισε ότι «οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόνισε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας», ενώ υπογράμμισε ότι «είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας».

«Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης», συνέχισε προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία. «Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός».

Ο Γ Παπανδρέου ανέφερε ότι «εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων».

«Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους» είπε ο Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι «η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία». «Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ έχω τονίσει ότι και πρόσωπα σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς, αλλά στόχους και προοπτικές» συμπλήρωσε.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Οι απόψεις των υπουργών

Από τη μεριά της η Άννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος για το μεσοπρόθεσμο και τη δανειακή σύμβαση, ενώ πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η Φώφη Γεννηματά αναζήτησε σοβαρές ευθύνες στην Τρόικα για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του μνημονίου, ενώ η Λούκα Κατσέλη μίλησε για τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης, ζήτησε η εισφορά αλληλεγγύης να αφορά όλους και να συνδεθεί με την προβλεπόμενη εισφορά ανεργίας. Ωστόσο, τάχθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% για εστιατόρια και ταβέρνες. Μάλιστα, αυτό το κομμάτι θα συζητηθεί εκ νέου.

Τέλος, ο κ. Ρέππας προέτρεψε τον πρωθυπουργό να μιλήσει στον κόσμο και να λύσει όλες τις απορίες, ενώ ανέφερε ότι το χρέος δεν πρέπει να παραλύσει την Ελλάδα.

Επιστροφή στο “Πολιτική”