Βρετανοί και Iρλανδοί επιστήμονες που ανέπτυσσαν θεραπείες κατά της εγκεφαλικής νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ, της γνωστής ως νόσου των τρελών αγελάδων, κατάφεραν απρόσμενα να μπλοκάρουν την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την αναπάντεχη ανακάλυψη ότι δύο αντισώματα που μελετώνται σε σχέση με τη νόσο των τρελών αγελάδων, μπορούν επίσης να έχουν μεγάλη σημασία για το Αλτσχάιμερ και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Σε μια ξεχωριστή έρευνα ανακαλύφθηκε ότι κατά βάση οι ασθενείς διακρίνονται σε δύο ομάδες: σε αυτούς που τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ προχωρούν γρήγορα και σε όσους εξελίσσονται αργά, ενώ ένας άνθρωπος δεν είναι δυνατό να μεταπηδήσει από την μία ομάδα στην άλλη.
Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια οι βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο συγκεκριμένα αντισώματα (τα ICSM 18 και 35) μπλοκάρουν τις καταστροφικές συνέπειες του βήτα αμυλοειδούς, μιας τοξικής πρωτεϊνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, με όλες τις γνωστές συνέπειες (απώλεια μνήμης κ.α.).
Αν τα νέα φάρμακα με αντισώματα, οι κλινικές δοκιμές των οποίων θα ξεκινήσουν το 2012, αποδειχτούν ασφαλή κατά της νόσου των τρελών αγελάδων, τότε θα μπορούσαν να γίνουν μελέτες για την αξιοποίησή τους και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει περίπου 20 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Ένας στους 14 ενηλίκους άνω των 65 ετών και ένας στους έξι άνω των 80 ετών έχει άνοια, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι Αλτσχάιμερ, για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!