• Το Γνωρίζατε;
  • Το πιο μεγάλο χαρτονόμισμα του κόσμου φτιάχτηκε στην Κίνα το 14° αιώνα και είχε διαστάσεις 22,8 x 33 εκατοστά.

Στο ζενίθ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Στο ζενίθ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Airetikos »


Την πρώτη θέση στη ζώνη του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα ως η χώρα με την μεγαλύτερη παραοικονομία (ως ποσοστό του ΑΕΠ), ποσοστό που για το 2010 διαμορφώθηκε στο 29,9% του ΑΕΠ ή σε 69,05 δισ. ευρώ. Για πολλούς, όπως για τον σύμβουλο του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρίντριχ Σνάιντερ, η αύξηση της φορολογίας θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο την παραοικονομία της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Μια αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα θα είναι λάθος, κατά τον Σνάιντερ, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αύξηση της παραοικονομίας και σε αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», ο Φρ. Σνάιντερ ανέφερε ότι «αν η ύφεση διατηρηθεί, η ανεπίσημη οικονομία θα αυξήσει το μέγεθός της, ειδικά αν η ελληνική κυβέρνηση αναγκαστεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ να προχωρήσει σε έναν νέο γύρο αύξησης των φόρων». Επιπλέον είπε, «Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο που πλέον δεν μπορεί να αυξήσει τους φόρους. Αν αυξηθούν, ο κόσμος θα αρχίσει να πηγαίνει στα Σκόπια, όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη... Προσωπικά, θεωρώ ότι οποιαδήποτε άλλη αύξηση φόρων πρέπει να σταματήσει».

Ταυτόχρονα ωστόσο, ο Φρ. Σνάιντερ υποστήριξε ότι στην παρούσα οικονομική κατάσταση η μεγάλη παραοικονομία λειτουργεί και ως σταθεροποιητικός παράγοντας, καθώς αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Παράλληλα, υποβάθμισε τις απώλειες δημόσιων εσόδων εξαιτίας της παραοικονομίας, καθώς υπολογίζει ότι τα 2/3 της «μαύρης» οικονομίας επανέρχονται στην πραγματική οικονομία, κυρίως μέσω της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φρ. Σνάιντερ, η παραοικονομία στη ζώνη του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 13,4% του ΑΕΠ. Από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 10η θέση, με τη Βουλγαρία να έχει την πρώτη, όπου η παραοικονομία ανέρχεται στο 32,6% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Κροατία, με την παραοικονομία ν’ ανέρχεται στο 29,8%.

Επιστροφή στο “Οικονομία”