• Το Γνωρίζατε;
  • Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που έγινε το 1969, το άγχος των γονέων κατά τη διάρκεια της σύλληψης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του φύλου του παιδιού. Το παιδί παίρνει τα φύλο του γονέα με το λιγότερο άγχος.

Προϋπόθεση για την εκταμίευση... η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Προϋπόθεση για την εκταμίευση... η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου

Δημοσίευση από Agrafos »


Στις αρχές Ιουλίου -και υπό τον όρο της έγκρισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή- αναμένεται να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τους προέδρους της Ευρωπαικής Επιτροπής και του Ευρωπαικού Συμβουλίου, την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζεται η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η συζήτηση αρχίζει και πάλι στις 10 το πρωί και ήδη έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν 160 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Όπως έκανε γνωστό στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ, πρόοδος σημειώθηκε αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη ουκ ολίγα εκκρεμή ζητήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εθελουσία και χωρίς πιέσεις από τις κυβερνήσεις.

Ο τρόπος εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών και άλλων ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο έτσι ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην το χαρακτηρίσουν (όπως απείλησαν) επιλεκτική χρεοκοπία, προκαλώντας πανικό στις αγορές, χαρακτηρίζεται ως το πιο λεπτό ζήτημα στη διαπραγμάτευση. Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης βρέθηκαν στο τραπέζι αρκετά σενάρια, που συζητήθηκαν με τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν τις επόμενες μέρες και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών (Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή). Αν όχι επίσημα, αυτό θα γίνει σίγουρα παρασκηνιακά.

Από τη χθεσινή συζήτηση προκύπτει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης προσανατολίζονται σε ένα εξαιρετικά μεγάλο «πακέτο» στήριξης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μείνει εκτός αγορών, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ θα προβλέπονται μέτρα για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση που οι οίκοι υποβαθμίσουν την Ελλάδα εξαιτίας της συμμετοχής των ιδιωτών. Τα σενάρια αναφέρονται σε ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 90 και 120 δισ. ευρώ για την περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών δεν είναι μεγάλη, ενώ αν είναι μαζική, θα είναι αρκετά χαμηλότερο.

Φαίνεται επίσης εξαιρετικά πιθανό ότι η νέα στήριξη της Ελλάδας δεν θα γίνει διμερώς όπως η πρώτη, αλλά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο χρηματοδοτεί τη στήριξη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Κατα τ' άλλα ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε πως οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το σχετικό με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα νομοθετικό έργο, ενώ αναμένουν και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συναινέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα υπογραμμίζεται και στο ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική Βουλή θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

Όπως διευκρινίζεται, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους «μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης» για την Ελλάδα, ενώ όπως προαναφέρθηκε, για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να απευθύνουν έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν.

Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup έχει ως εξής:

«Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουν επίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.

Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας ν' ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει από επίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.

Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, τηλεφωνική διάσκεψη σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας είχαν το απόγευμα της Κυριακής και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία).

Reuters: Στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας αυτή την εβδομάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters, οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη επίσκεψη στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να έχουν συζητήσεις με το νέο υπουργό Οικονομικών.

«Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αλλος αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο ότι στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνονται θέματα φορολογίας.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”