Η κρίση που άρχισε το 2007 στις ΗΠΑ και «βύθισε» το «ελληνικό θαύμα» είναι γνωστό ότι έχει προκαλέσει αρκετές απώλειες στον πλουσιότερο Έλληνα. Ο Σπ. Λάτσης διολίσθησε αρκετές θέσεις στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του "Forbes", με σημαντική μείωση της (επίσημα καταγεγραμμένης) περιουσίας του, αλλά τώρα ετοιμάζεται να... κάνει το νταμπλ, βάζοντας στο χέρι την Εθνική Τράπεζα και τα Ελληνικά Πετρέλαια!
Στη διάρκεια της κρίσης, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του πλουσιότερου Έλληνα στηρίχθηκαν γενναιόδωρα από το Ελληνικό Δημόσιο: η Eurobank είναι γνωστό ότι έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα διαδοχικά «πακέτα» στήριξης του τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα, για να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αυτά τα «πακέτα», σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, ο όμιλος Λάτση έκανε μια «τεχνική διευθέτηση», μεταφέροντας σε μια νύχτα την απώτερη έδρα των τραπεζικών του δραστηριοτήτων από την Ελβετία στο Λουξεμβούργο, ώστε να μην αποκλεισθεί η Eurobank από τις χρηματοδοτήσεις του Δημοσίου, ως τράπεζα που εδρεύει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αυτό το μικρό τέχνασμα, ο όμιλος Λάτση κέρδισε πολύτιμο χρόνο και απέφυγε τον κίνδυνο να χρειασθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει τις τραπεζικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα. Τώρα, όμως ετοιμάζεται να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, για να κυριαρχήσει πλήρως στο τραπεζικό σύστημα και στην ενέργεια:
- Το σενάριο συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, που θα αναδείξει τον Σπ. Λάτση σε βασικό μέτοχο της «νέας» Εθνικής Τράπεζας, κερδίζει συνεχώς έδαφος το τελευταίο διάστημα, μετά την ατυχή κατάληξη της «πρότασης γάμου» από την Εθνική στην Alpha Bank. Η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις για συγχωνεύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Απ. Ταμβακάκης, σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής και πρώην στενός συνεργάτης του Σπ. Λάτση στις διεθνείς του τραπεζικές δραστηριότητες, θεωρείται ιδανικό πρόσωπο για να «ρίξει γέφυρα» μεταξύ Εθνικής και Eurobank.
- Επιπλέον, η Κομισιόν, της οποίας ηγείται ο Χ. Μπαρόζο, στενός προσωπικός φίλος του Σπ. Λάτση, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις όταν αποφάσισε να περάσει τις διακοπές του το καλοκαίρι του 2009 στη θαλαμηγό του Έλληνα μεγιστάνα, διαμήνυσε στην κυβέρνηση κάτι, που ίσως αποδειχθεί σημαντικό στην πορεία προς μια συγχώνευση Εθνικής-Eurobank: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να εξετάσει πολύ σοβαρά κάθε συγχώνευση ελληνικών τραπεζών, επειδή όλες οι μεγάλες έχουν λάβει ενισχύσεις από το κράτος, αλλά θα εγκρίνει χωρίς τις ίδιες διαδικασίες πιθανές διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Τραπεζικοί κύκλοι τόνιζαν ότι αυτό ενδεχομένως «φωτογραφίζει» την περίπτωση Εθνικής-Eurobank, αφού -όπως ήδη αναφέραμε- η απώτερη έδρα της Eurobank βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και αυτή η συγχώνευση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως διασυνοριακή, περνώντας με «χαλαρές» διαδικασίες έγκρισης από την Κομισιόν.
- Την ίδια ώρα που έρχεται πιο κοντά στον Σπ. Λάτση το όνειρο της απόλυτης κυριαρχίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που θα επιτρέψει στην Eurobank να παραμείνει ισχυρή στην αγορά, βρίσκοντας στηρίγματα στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας, η κυβέρνηση φέρνει πιο κοντά άλλο ένα μεγάλο όνειρο του Έλληνα μεγιστάνα: τον πλήρη έλεγχο του καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος έχει την πρωτοκαθεδρία στη διύλιση, με μερίδιο αγοράς 75% και δεσπόζουσα θέση στην εμπορία καυσίμων, μετά την εξαγορά των ελληνικών δραστηριοτήτων της BP.
- Το πρώτο βήμα «κατάληψης» των ΕΛΠΕ είχε γίνει το 2003, με τη συγχώνευση του κρατικού ομίλου με την ΠΕΤΡΟΛΑ. Ήδη σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη συμφωνία αυτή, ο όμιλος Λάτση ελέγχει πλήρως το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ, καθώς είναι πρώτος τη τάξει μέτοχος, με ποσοστό που ξεπερνά το 40%. Παρά ταύτα, όμως, η συνέχιση της παρουσίας του Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση δεν του επιτρέπει να ελέγξει απόλυτα τις αποφάσεις, ενώ τον υποχρεώνει να μοιράζεται τα πλούσια κέρδη των ΕΛΠΕ με την κυβέρνηση.
- Η κρίση δίνει την ευκαιρία στον όμιλο Λάτση να εξοβελίσει το Δημόσιο από τα ΕΛΠΕ, καθώς το μερίδιο του Δημοσίου έχει προγραμματισθεί ήδη να πουληθεί μέσα στο 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος εσπευσμένων αποκρατικοποιήσεων για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Μάλιστα, η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ έχει προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2012. Ο όμιλος Λάτση είναι βέβαιο ότι θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την αποκρατικοποίηση, που θα του δώσει τη δυνατότητα να ελέγξει πλήρως την ελληνική αγορά καυσίμων, αφήνοντας «ψίχουλα» στους άλλους παίκτες, ενώ το 2003 βρισκόταν στην τρίτη θέση της αγοράς διύλισης, έχοντας μάλιστα σοβαρά προβλήματα με τις επενδύσεις αναβάθμισης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Πάντως, τις κινήσεις ενίσχυσης του ομίλου Λάτση παρακολουθούν «άγρυπνα βλέμματα» άλλων ισχυρών ελληνικών ομίλων, που ιστορικά βρίσκονται στο «απέναντι στρατόπεδο», ιδιαίτερα στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα. Και όσο περισσότερο πλησιάζει η ώρα του «νταμπλ» για τον όμιλο Λάτση, τόσο οι αντίρροπες δυνάμεις της αγοράς θα εκδηλώνουν πιο δυναμικά τις αντιδράσεις τους, μεταφέροντας την επιχειρηματική αντιπαράθεση και στο χώρο της πολιτικής...
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο δυνατότερος σεισμός που έχει καταγραφεί είναι έντασης 9,5 Ρίχτερ και συνέβη στη νότια Χιλή, το 1960. Τα παλιρροϊκά κύματα που σηκώθηκαν είχαν ύψος 10 μέτρα και κατέστρεψαν τα περισσότερα χωριά της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κύματα σκότωσαν 61 άτομα στη Χαβάη, δηλαδή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την εστία του σεισμού.
Σπ. Λάτσης: Βάζει στο χέρι Εθνική και ΕΛΠΕ;
Συντονιστής: Agrafos