«Αρχίζει το ματς». Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα είναι... στημένο. Ο λόγος για τις δύο πιο κρίσιμες μάχες των τελευταίων δεκατριών μηνών στη Βουλή, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί εάν η χώρα πάρει την 5η δόση και ανοίξει το δρόμο προς το δεύτερο δάνειο-μαμούθ ή εάν θα «καταρρεύσει» και οδηγηθεί σε απρόβλεπτες περιπέτειες.
Η προσοχή όλων –κυρίως των δανειστών– στρέφεται κυρίως στην ψηφοφορία της Τετάρτης για το Μεσοπρόθεσμο (την Πέμπτη θα ψηφιστεί ο εφαρμοστικός του νόμος), η οποία θα γίνει με τη Βουλή περικυκλωμένη από διαδηλωτές και εν μέσω 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Για την κυβέρνηση η αγωνία είναι διπλή: όχι μόνο να ψηφιστούν, αλλά και να διατηρήσει τη «δεδηλωμένη» –να μην έχει δηλαδή απώλειες πάνω από πέντε δικούς της βουλευτές και χάσει την πλειοψηφία των 151, τουλάχιστον, μελών του Κοινοβουλίου.
Επαφές Βενιζέλου με τους επίφοβους
Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό «επίφοβοι» θεωρούνται τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές, οι Αλέκος Αθανασιάδης, Θωμάς Ρομπόπουλος, Παναγιώτης Κουρουπλής και Χρύσα Αράπογλου, οι οποίοι έχουν πει ευθέως ή υπονοήσει ότι σκέπτονται να δώσουν αρνητική ψήφο. Εκτός από τους επιφορτισμένους με το καθήκον να ελέγχουν τους βουλευτές, συνεργάτες του πρωθυπουργού, συζητήσεις με κάθε έναν ξεχωριστά ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – χθες είδε την κ. Αράπογλου, ενώ σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους κυρίους Ρομπόπουλο και Αθανασιάδη.
Κατά τις πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών εστιάζει στην κρισιμότητα της κατάστασης, παραδέχεται την σκληρότητα των μέτρων, διευκρινίζει ότι δεν είχε ο ίδιος κανένα χρονικό περιθώριο τροποποιήσεων και δεσμεύεται ότι μόλις περάσουμε αυτόν τον κάβο θα ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων.
Μέχρι αργά τη νύχτα χθες η εκτίμηση ήταν πως οι δύο ψηφοφορίες θα έχουν «αίσιο τέλος», αλλά ουδείς επιχειρούσε πρόβλεψη για τον αριθμό των κυβερνητικών «όχι». Κι αυτό διότι είναι νωπή η εμπειρία από την περσινή ψηφοφορία για το Μνημόνιο, όπου ο μεν Γιάννης Δημαράς είχε στείλει μηνύματα «ανταρσίας», ωστόσο οι αρνητικές ψήφοι της Σοφίας Σακοράφα και του Βασίλη Οικονόμου έπεσαν σαν βόμβες στην αίθουσα της Βουλής και στο Μαξίμου.
«Όχι» από όλη την αντιπολίτευση
Οσο για την αντιπολίτευση; «Οχι» θα ψηφίσουν ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά (του Φώτη Κουβέλη), ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία (της Ντόρας Μπακογιάννη) θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή με πιθανότερη εκδοχή να προτιμήσει το «παρών». Το ΚΚΕ αποφάσισε, τελικά, να πάρει μέρος στη διαδικασία (σ.σ. αρχικά είχε επιλέξει την αποχή), ενώ το ίδιο προσανατολίζεται να πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τι αλλαγές επιφέρει η επιστροφή; Το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφισθεί ως «απλό νομοσχέδιο» δηλαδή η πλειοψηφία θα υπολογισθεί επί των παρόντων βουλευτών και όχι επί του συνόλου (δηλαδή επί των 300) υπό την προϋπόθεση ότι τα «ναι» δεν πρέπει να είναι λιγότερα από 120. Εάν τα δύο κόμματα της Αριστεράς απείχαν, τότε ο αναγκαίος αριθμός των θετικών ψήφων θα μειωνόταν αφού θα μετείχαν 270 (μείον οι 30 της Αριστεράς). Εάν, τελικά, καλυφθούν και τα τριακόσια έδρανα, τότε η πλειοψηφία θα ξαναγίνει 151 ψήφοι.
Γαλάζιο «ναι» σε διατάξεις του εφαρμοστικού
Η ΝΔ –που, όπως αποδεικνύεται, έσυρε στο χορό της μη υπερψήφισης και την υπόλοιπη... πολυκατοικία– παραμένει αμετακίνητη στην αρχική θέση της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου με το επιχείρημα ότι «έρχεται ως ένα και μοναδικό άρθρο –αλλά θα υπερψηφίσει διατάξεις του εφαρμοστικού με τις οποίες συμφωνεί– όπως οι αποκρατικοποιήσεις.
Και δεν θα συνδράμει τα δημοσιονομικά μέτρα, για τα οποία θεωρεί ότι εκτός από άδικα θα είναι και αναποτελεσματικά καθώς θα βυθίσουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση. «Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά χθες.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στις αρχές του 19ου αιώνα, κάποιοι βιομήχανοι είχαν κατασκευάσει ρολόγια που έπαιρναν ενέργεια από την μυϊκή προσπάθεια των εργατών, καθυστερώντας το τέλος της εργάσιμης μέρας, έως ότου βέβαια εξαντληθούν τελείως οι εργάτες.
Στη δίνη των πιο κρίσιμων ψηφοφοριών
Συντονιστής: Agrafos