Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το τι θα γίνει με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, όχι μόνον επειδή αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, για το αν θα κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, αλλά κυρίως επειδή από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει η αποφασιστικότητα να δώσει τέλος στις κινητοποιήσεις, προχωρώντας σε πολιτική επιστράτευση των απεργών.
Την πολιτική επιστράτευση υπονόησε το Σάββατο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε δήλωση του τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από μεμονωμένες πρακτικές, που δεν σέβονται, όχι μόνο τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, και τελικά αναιρούν το χαρακτήρα της ΔΕΗ ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας».
Το άλλοθι πάντως για μια τέτοια κυβερνητική απόφαση έχει ήδη δοθεί από τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος που ξεπερνούσαν τη μιάμιση ώρα.
Από την πλευρά της η εταιρεία κατήγγειλε την ΓΕΝΟΠ πως αρνήθηκε να εφαρμόσει την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία των τριών μονάδων, ισχύος 750 MW, που «κατέβασε» την Παρασκευή, ώστε να επαναφέρει τη διαθέσιμη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου (όχι λιγότερη από τα 6.800 Μεγαβάτ).
Από τη δική της πλευρά, η ΓΕΝΟΠ, που προτίθεται να συνεχίσει (σ.σ. μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων) την απεργία της μέχρι την Πέμπτη, ακόμη και αν κριθεί παράνομη, έχει διαφορετική άποψη για την επάρκεια ισχύος του συστήματος, αλλά και για το λόγο που προκαλούνται διακοπές ρεύματος.
Ξεπερνάμε τα 6,8 GW
Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι επιχειρείται να γίνει μετατόπιση ευθυνών, ώστε να αποδυναμωθεί η απεργία της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, η διαθέσιμη ισχύς ξεπερνά κατά πολύ τα 6.800 MW, αναφέροντας ότι από τις θερμικές μονάδες η παραγωγή φτάνει τα 4.062 MW, από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς τα 2.900 MW, από τις ΑΠΕ τα 200 MW και από τις καθημερινές εισαγωγές περίπου τα 1.200 MW περίπου (σύνολο πάνω από 8.300 MW).
Οι συνδικαλιστές διαβεβαιώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ, αφού έχουν τοποθετηθεί στο σύστημα ειδικοί μηχανισμοί αποτροπής τέτοιου ενδεχομένου, ενώ οι πέντε από τις έξι ιδιωτικές μονάδες βρίσκονται στο νότιο σύστημα, ενισχύοντας έτσι την ισορροπία ζήτησης - παραγωγής ρεύματος.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε «Κολωνάκι» από ένα κολωνάκι που ήταν χτισμένο εκεί για προληπτικούς λόγους, όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία!
Λύση η επιστράτευση;
Συντονιστής: Agrafos