Κατά τη διάρκεια των σινογερμανικών διαβουλεύσεων στο Βερολίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιανμπάο είναι σχεδόν σίγουρο ότι διαβεβαίωσε την Άγκελα Μέρκελ πως η χώρα του θα συνεχίσει τη στήριξη του ευρώ. Γιατί όμως;
Η Κίνα διαθέτει τεράστια αποθέματα συναλλάγματος σε δολάρια, αλλά και ευρώ. Εύλογο λοιπόν να επιθυμεί την σταθερότητα και των δύο νομισμάτων. Και επειδή η ευρωζώνη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση στη σύντομη ιστορία της ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιανμπάο επανέλαβε, όπως όλα δείχνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, την προσήλωση της χώρας του στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Οι Κινέζοι αρέσκονται στο ρόλο του ’φίλου’ που στηρίζει τους ’φίλους του’, που στην περίπτωση αυτή είναι το Βερολίνο.
Όμως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με φιλίες, αλλά ίδιον συμφέρον, υποστηρίζει ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Γερμανικής Εταιρίας Διεθνούς Πολιτικής Έμπερχαρντ Ζαντσνάιντερ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk: «Σε κάθε περίπτωση πρόκειται και για το συμφέρον της Κίνας. Το Πεκίνο επιδιώκει τη σταθερότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος όχι μόνον επειδή διαθέτει ένα τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέμα, αλλά και επειδή η χώρα έχει εμπορικά συμφέροντα καθώς και μεγάλο ενδιαφέρον για πρώτες ύλες, τα οποία κινδυνεύουν από τους τριγμούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Που σημαίνει ότι η Κίνα θα κάνει τα επόμενα χρόνια ό, τι μπορεί για να συμβάλει στη στήριξη του ευρώ και του δολαρίου».
Μελλοντικές προστριβές με τη Κίνα;
Είναι σαφές ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης ή μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία ή η Ελλάδα δεν καλύπτονται 100% με τα κινεζικά συμφέροντα: «Κάπως έτσι πρέπει να είναι, λέει ο Γερμανός επιστήμονας. Θα ήμασταν ευτυχής αν τα συμφέροντα καλύπτονταν κατά 50%. Γνώμονας της Κίνας είναι το δικό της συμφέρον και αυτό ισχύει για κάθε χώρα. Για παράδειγμα η Κίνα ζητά στις διεθνείς αγορές πρώτες ύλες, όπως είναι το καουτσούκ. Και η ζήτηση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει στο μέλλον προστριβές με τη Δύση, την Ευρώπη και τη Γερμανία».
Μόνο κίνητρο το κέρδος…. προς το παρόν
Στόχος της Κίνας είναι να ελέγξει ολόκληρες αγορές. Ο Έμπερχαρντ Ζαντσνάιντερ είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι προς το παρόν το μόνο κίνητρο του Πεκίνου είναι το κέρδος και όχι κάποιοι πολιτικοί στόχοι: «Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ως μοναδικό τους γνώμονα το κέρδος. Δεν υπάρχει βέβαια εγγύηση ότι αργά ή γρήγορα δεν θα υπάρξουν και πολιτικά κίνητρα. Προς το παρόν όμως στόχος των Κινέζων είναι η διασπορά των επενδύσεων και το κέρδος και όχι οι πολιτικές εξαρτήσεις. Ο κίνδυνος αυτός όμως υπάρχει», καταλήγει ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Γερμανικής Εταιρίας Διεθνούς Πολιτικής.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μικρές φυσαλίδες ύλης, αποτελούμενες από τα λεγόμενα κουάρκ, μπορεί να ξεφύγουν από τον επιταχυντή σωματιδίων στο Λονγκ Αιλαντ και ν' αρχίζουν να καταβροχθίζουν την συνηθισμένη ύλη. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι 20 στο δισεκατομμύριο.
Κίνα: Το κέρδος κινητήρια δύναμη των επενδύσεων
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos