Πακέτα βοήθειας επί πακέτων, θα σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία; Ή απλά θα παρατείνουν το μαρτύριο της σταγόνας; Σηκώνουν οι ιδιώτες επενδυτές το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί μετά τα οφέλη που αποκόμισαν;
Ελληνοκεντρικός και σήμερα ο γερμανικός τύπος μετά τις τελευταιες εξελίξεις και την αναμενομένη απελευθέρωση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.
Οι σχολιαστές περιγράφουν το έωλο momentum, στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας και ήδη προαναγγέλλουν τα ακόμη δυσκολότερα σε δύο μήνες, όταν θα πρέπει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.
Οι φορολογούμενοι και πάλι
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου. Τα 12 δις ευρώ προσφέρουν μιαν ανάσα ζωής. Η Αθήνα σε δύο μήνες χρειάζεται νέο δάνειο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το πρόγραμμα λιτότητας θα εφαρμοστεί, ούτε αν οι χώρες του ευρώ θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο. Το αργότερο το φθινόπωρο η Αθήνα χρειάζεται ένα σχέδιο Β.
Σε ότι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, επισημαίνει η Westfälische Nachrichten, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί ώστε να εξασφαλίσει σωστούς όρους. Για τους πολιτικούς είναι απαραίτητο να πιέσουν τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς να αναλάβουν ένα σημαντικό κομμάτι κινδύνου, την στιγμή δανείζοντας την Ελλάδα, χάρη στους υψηλούς τόκους αποκόμισαν σημαντικά κέρδη. Θα ήταν μοιραίο, αν τους κινδύνους επωμίζονταν και πάλι οι φορολογούμενοι, όπως έγινε στο πρώτο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας.
Ελλάδα και Πορτογαλία εκτός;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitungπροβλέπει ωστόσο ότι τελικά θα την πληρώσει και πάλι ο Γερμανός φορολογούμενος. Ήδη τα 2 δις ευρώ που προσφέρουν εθελοντικά ιδιώτες επενδυτές θα δοθούν υπό προϋποθέσεις, το υπόλοιπο ποσό του 1, 2 δις ευρώ, που προέρχεται από τις λεγόμενες κακές τράπεζες είναι μια συγκεκαλυμμένη συμβολή του γερμανού φορολογούμενου.
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται συνέντευξη του πρώην επιτρόπου Φριτς Μπολκεστάιν, γνωστού από τη ομώνυμη οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών εντός της Ε.Ε.Φοβάμαι, δηλώνει ο Μπολκστάιν, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γλυτώσει την χρεοκοπία, ανεξαρτήτως του πόση οικονομική βοήθεια θα πάρει, και δεν πρόκειται να παραμείνει στην ευρωζώνη. Οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το λάκκο που οι ίδιοι έσκαψαν. Και μετά την ελληνική χρεοκοπία το δρόμο της εξόδου ίσως ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Στην εφημερίδα Bild επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Χανς Βερνερ Ζιν προειδοποιεί ότι το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών και η σταθερότητα της χώρας κινδυνεύουν από τα πακέτα στήριξης προς τις οικονομικά προβληματικές χώρες του νότου. Ο,τι ρέει προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία για να συγκρατηθεί το επίπεδο ζωής, γίνεται σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των Γερμανών. Πρώτο θύμα αυτής των αλυσιδωτών ενεργειών διάσωσης θα είναι οι Γερμανοί συνταξιούχοι.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.
Ανάσα λίγο πριν από το "θάνατο";
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos