• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Έλληνας καπνίζει - κατά μέσο όρο - 2.797 τσιγάρα τον χρόνο, ενώ οι Νορβηγοί μόλις 576!

FTD: Ο Παπανδρέου ανακαλεί στη μνήμη το φάντασμα της δικτατορίας

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

FTD: Ο Παπανδρέου ανακαλεί στη μνήμη το φάντασμα της δικτατορίας

Δημοσίευση από Arxontas »


Σε έναν πύρινο λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση για την προστασία της δημοκρατίας στην σπαρασσόμενη από την κρίση χρέους χώρα. Οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά του αυστηρού προγράμματος λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης απειλούν να πισωγυρίσουν το κράτος στη βαρβαρότητα, η οποία κάποτε κατέστρεψε τη δημοκρατία, γράφει η εφημερίδα Financial Times Deutschland, σε άρθο της με τίτλο «Ο Παπανδρέου ανακαλεί στη μνήμη το φάντασμα της στρατιωτικής δικτατορίας».

«Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία», δήλωσε ο Παπανδρέου απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανέχεται την αυθόρμητη και οργανωμένη βία». Επιθέσεις στη Βουλή και στους βουλευτές υποσκάπτουν τη δημοκρατία, σημείωσε.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, εμμέσως ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής δικτατορίας, η οποία επικράτησε στην Ελλάδα από το 1967 μέχρι το 1974. Δεν είχε κακή φήμη μόνο λόγω των γελοίων διαταγμάτων όπως η απαγόρευση της μίνι φούστας, αλλά επίσης λόγω των βίαιων διώξεων των αντιπάλων της. Σε καμία περίπτωση ο Παπανδρέου δεν προειδοποίησε για ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το στρατό, δήλωσε καθησυχαστικά ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει. Εννοούσε ότι η βία ανοίγει το δρόμο σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και υπενθύμισε στους ανθρώπους την ιστορία». Ωστόσο, δεν μπορούν να παραθεωρηθούν οι παραλληλισμοί μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος. Και τότε όπως και τώρα, ήταν βαθιά διχασμένο το αριστερό με το δεξιό στρατόπεδο.

Για παράδειγμα, ο συντηρητικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε απροκάλυπτα την προσφορά του Παπανδρέου να βγάλει μαζί με τους σοσιαλιστές τη χώρα από την κρίση. Δεν μπόρεσε να το αλλάξει αυτό ούτε η ήπια πίεση των συντηρητικών ευρωπαϊκών αδελφών κομμάτων ούτε οι καλές φιλικές σχέσεις με τον Παπανδρέου από τα κοινά φοιτητικά τους χρόνια στις ΗΠΑ. Και στη δεκαετία του ’60, η Ελλάδα ήταν πολιτικά βαθιά διχασμένη, παρόλο που οι συντηρητικοί και οι κομμουνιστές στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είχαν πολεμήσει από κοινού κατά του γερμανού κατακτητή. Ωστόσο, μετά το 1945 κατέληξαν σε έναν τετραετή εμφύλιο πόλεμο, τον οποίο κέρδισαν οι συντηρητικοί με την βοήθεια των ΗΠΑ. Η διαρκής κρίση κορυφώθηκε από το 1965 και μετά, όταν επιδεινώθηκαν σταδιακά οι σχέσεις του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου – παππού του σημερινού πρωθυπουργού – με τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο. Υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου ο στρατός προέβη σε πραξικόπημα τελικά, τον Απρίλιο του 1967, αναλαμβάνοντας την εξουσία και δημιούργησε ένα καθεστώς τρόμου. Χιλιάδες στάλθηκαν σε στρατόπεδα, όπου τα βασανιστήρια και οι κακοποιήσεις των φυλακισμένων ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ανάμεσα στα θύματα της χούντας ήταν και ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος βασανίστηκε και τα τραγούδια του απαγορεύτηκαν.

Η ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη έκανε έκκληση από την εξορία για αντίσταση και αργότερα υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου – πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού – διετέλεσε yπουργός Πολιτισμού. Η δικτατορία έπεσε το 1974 μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Κύπρο, που η ίδια το προκάλεσε. Τις πρώτες εκλογές μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος τις κέρδισε η συντηρητική Νέα Δημοκρατία υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έζησε το διάστημα της δικτατορίας εξόριστος στο Παρίσι. Ότι σήμερα – ακόμα και προς το συμφέρον της δημοκρατίας – δεν έχει γίνει τίποτα για να συνηθίσουν οι Έλληνες σε αιματηρές οικονομίες, το γνωρίζουν οι εταίροι και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έκανε έκκληση στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο στο Βερολίνο να δοθούν πρόσθετα οικονομικά κίνητρα στη χρεωμένη χώρα. Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει και η γερμανική οικονομία. Και κάποιος, του οποίου η χώρα υπέφερε επίσης από μία δικτατορία, τα ψέλνει στην ΕΕ για τους χειρισμούς της στην κρίση: «Είναι εμφανές ότι όλοι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουν κάνει λάθη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Jacek Rostowski σε κύκλους των Ευρωπαίων ομολόγων του. Προειδοποίησε δε ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε – όπως άλλωστε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – να προωθήσουν εντονότερα την ανάπτυξη στα οικονομικά πληττόμενα κράτη.

Επιστροφή στο “Διεθνή”