• Το Γνωρίζατε;
  • Η Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσα το 1920. Ένας αθλητής, όμως, που συμμετείχε στους αγώνες, την έκλεψε και την επέστρεψε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.

Κερδισμένοι οι καταθέτες

Συντονιστής: Agrafos

Argosxolos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54

Κερδισμένοι οι καταθέτες

Δημοσίευση από Argosxolos »


Κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων είναι οι καταθέτες καθώς οι τράπεζες τους ανταμείβουν με αποδόσεις - ρεκόρ στις προθεσμιακές καταθέσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα επιτόκια σήμερα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2008 ενώ έπεται συνέχεια καθώς οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται άμεσα αποκλιμάκωση.

Σήμερα αρκετές είναι οι τράπεζες που σε ετήσια βάση δίνουν επιτόκια της τάξης του 4,5% ή και του 5% προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά πλήθος καταθετικών προϊόντων. Ακόμη και οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ανεβάζουν τον πήχυ των αποδόσεων στις αποταμιευτικές προτάσεις τους.Πλέον στο νέο τραπεζικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων, στη μάχη των υψηλών αποδόσεων συμμετέχουν όλες οι τράπεζες, ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς διαθέτουν όχι μόνο τις κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και νέα, δελεαστικά προϊόντα, με κοινό παρονομαστή τις υψηλές αποδόσεις που αγγίζουν ακόμη και το 5%.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με το ποσόν, τη διάρκεια της επένδυσης και το προφίλ της τράπεζας, στις «παραδοσιακές» προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας 3 έως 12 μήνες, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα σε 3,5% και 5% (και μάλιστα για μεσαία ή μικρά ποσά και πριν από την αφαίρεση του φόρου του 10%).

Και οι μεγάλες. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μεγαλύτερου μεγέθους τράπεζες δίνουν δελεαστικότατα επιτόκια της τάξης ακόμη και του 4% καθώς αναζητούν ρευστότητα από το εσωτερικό, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Εντούτοις, ακόμα και υπό αυτό το πρίσμα, τα επιτόκια των μικρότερων τραπεζών είναι κατά κανόνα υψηλότερα σε σχέση με τις μεγαλύτερες, με τη διαφορά να φτάνει το 0,5% ή και το 1% κατά περίπτωση.

ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.

Παράλληλα, έδαφος κερδίζουν οι λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν «πιστοί» στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 24 μήνες. Οι τράπεζες διαθέτουν προϊόντα - «κράχτες» στα οποία τα επιτόκια φτάνουν ακόμα και το 10% για έναν μήνα, συνήθως τον τελευταίο, όμως αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης θα πρέπει να παραμείνει στην τράπεζα, χωρίς να «σηκώσει» μέρος ή το σύνολο από τα χρήματά του.

Επιστροφή στο “Οικονομία”