• Το Γνωρίζατε;
  • Το πρώτο σήμα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι.

Πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού στο 6μηνο

Συντονιστής: Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού στο 6μηνο

Δημοσίευση από Aris »


Στα 4,5 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο του έτους, λόγω της καθίζησης των εσόδων και της σημαντικής υπέρβασης των δαπανών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, πέραν αυτών που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τον εφαρμοστικό νόμο.

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσειςκαι θέτει εν αμφιβόλω την επάρκεια των μέτρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα κοντά στο 7,5% του ΑΕΠ από 10,5% πέρυσι ή περίπου στα 17 δισ. ευρώ από 23 δισ. το 2010.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του εξαμήνου και κατά 2,78 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12,781 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,374 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9, 997 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. €.

Ειδικότερα στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού η «τρύπα» φθάνει τα 3,267 δισ. ευρώ. Ανήλθαν σε 21,814 δισ. ευρώ (έναντι στόχου στο εξάμηνο 25,081 δισ. ευρώ).
Σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι η μείωση φθάνει το 8,3%.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου, και στη μείωση των εισοδημάτων, στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 79,6% ή κατά 306 εκατ. €.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί κατά το β’ εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

Στο σύνολο των δαπανών η υστέρηση φθάνει τα 1,275 δισ. ευρώ (διαμορφώθηκαν στα 33,155 δισ. ευρώ έναντι στόχου εξαμήνου 31,880 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1,277 δισ. ευρώ. .

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1,110 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,3% ή 1,563 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Επιστροφή στο “Οικονομία”