• Το Γνωρίζατε;
  • Όποιος δεν μπορεί να ελέγξει τα νεύρα του έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει έμφραγμα!

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων τώρα η Γερμανία

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων τώρα η Γερμανία

Δημοσίευση από Arxontas »


Παρά τις έντονες πιέσεις προς την Ε.Ε. να αναλάβει άμεσα δράση για να αποφευχθεί μια μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της, που αρχικά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στον «αέρα».

Η ελληνική κρίση χρέους εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο, με τη Γερμανία να αλλάζει τη στάση της και να θέτει πλέον στο τραπέζι και το σενάριο επαναγοράς ομολόγων.

Τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (EFSF) μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης για την επαναγορά των ομολόγων τους, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ. Όπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου, «σύμφωνα με τα εργαλεία του EFSF, είναι ήδη θεωρητικά εφικτό να λάβει ένα κράτος χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει για να επαναγοράσει, φυσιολογικά με μια σημαντική έκπτωση, μία μερίδα του χρέους του. Αυτό είναι ήδη εφικτό σήμερα βάσει αυτής της μεθόδου».

Οι δηλώσεις Κότχαουζ αποτυπώνουν μια μεταστροφή της γερμανικής θέσης απέναντι στο ενδεχόμενο της χρήσης πόρων του EFSF για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Ο ίδιος τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχουν ταμπού» στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, καθώς και πως δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες αποφάσεις, ενώ διευκρίνισε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμη, χαρακτήρισε δεδομένη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα.

Χθες, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας στο ερώτημα εάν θεωρεί ενδεδειγμένη τη λύση ενδεχόμενης διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, σημείωσε: «Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των σκέψεων που κάνουμε». Απέρριψε εκ νέου την έκδοση των «ευρωομολόγων», αν και ήταν λιγότερο κατηγορηματικός σε σχέση με το παρελθόν, λέγοντας ότι «αν όλοι πληρώνουν τα ίδια επιτόκια, τότε δεν θα υπάρχει κίνητρο για σταθερή δημοσιονομική διαχείριση και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τον λάθος δρόμο».

Διαφωνεί η Bundesbank για την επαναγορά ομολόγων από τον EFSF

Αντίθετος με το σενάριο χρήσης του EFSF για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιενς Βάιντμαν και επανέλαβε ότι η ευρωτράπεζα δεν θα δέχεται ως ενέχυτο τους ελληνικούς τίτλους σε περίπτωση υποβάθμισης της Ελλάδας σε καθεστώς «χρεοκοπίας».

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε την θέση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει τα δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως εξασφάλιση για παροχή ρευστότητας, αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί σε καθεστώς «χρεοκοπίας». Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, τόνισε πως η σχετική συζήτηση «κινείται κατά κάποιο τρόπο σε λάθος κατεύθυνση. «Τα χρήματα από τον μηχανισμό διάσωσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Αυτό θα συνεπαγόταν υψηλό κόστος, μικρά οφέλη και επικίνδυνες παρενέργειες».

Στον «αέρα» η Σύνοδος Κορυφής

Στο μεταξύ, εν αμφιβόλω φαίνεται ότι τίθεται η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αντικείμενο την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιούνταν την επόμενη Παρασκευή.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε σήμερα πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το απόγευμα της Παρασκευής. Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε από το Παρίσι ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης συνόδου προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Η νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας να καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Σήμερα, Τετάρτη, και την Πέμπτη οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του δημοσίου χρέους, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αξιωματούχοι της Κομισιόν θα έχουν τηλεδιασκέψεις για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών. Στις διασκέψεις εκ μέρους της Ελλάδας θα μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου.

Την Τετάρτη θα γίνει η τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Eurogroup Working Group), η οποία εισηγείται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Από την πορεία των διαβουλεύσεων θα εξαρτηθεί αν γίνει Σϋνοδος Κορυφής τις προσεχείς ημέρες.

Για επιφυλακτική στάση στη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ. «Η γερμανική φωνή έχει τεράστιο βάρος αντίστοιχο με το οικονομικό μας βάρος», δήλωσε ο Άιχελ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και τόνισε ότι «η Ευρώπη περιμένει την ανάληψη ηγετικής ευθύνης από τη Γερμανία, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί».

Από την πλευρά της, η νέα Φιλανδή υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε σήμερα πως ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης χρέους «σαν ένα κύμα» από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι «πραγματικός», καλώντας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ιταλίας. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κρίση να εξαπλωθεί ως ένα κύμα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον αποτρέψουμε», δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν στον κρατικό ραδιοσταθμό YLE.

«Η Ιταλία, το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου της, και να λάβει τις αποφάσεις της, όπως έκανε και η Ελλάδα. Πρέπει να λάβει οικονομικά μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη χώρα», σημείωσε η υπουργός.

Η Φινλανδία, έχει λάβει σκληρή γραμμή για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη και τώρα αρνείται τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε νέα δάνεια τα οποία δεν θα συνοδεύονται από εμπράγματες εγγυήσεις. «Το σύνθημά μας είναι ότι η Φινλανδία προσπαθεί να περιορίσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι για αυτή τη θέση δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης». «Εμείς δεν συμμετέχουμε σε προγράμματα ή σχέδια στήριξης που δεν συνοδεύονται από εγγυήσεις», επανέλαβε.

Επιστροφή στο “Διεθνή”