Στο ενδεχόμενο μιας προσωρινής αδυναμίας πληρωμών αναφέρεται ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, μόλις 24 ώρες μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Όπως προκύπτει από το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland και τη μετάφραση που απέστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρεται σε μια μερική αδυναμία πληρωμών, που κατά τον ίδιο δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες. "Θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά" δηλώνει ο πρωθυπουργός.
«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», τονίζει ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές.
«Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του», λέει ο πρωθυπουργός.
Σε αντίθεση με μέλη των κυβερνήσεών του που στο παρελθόν έχουν τοποθετήσει την ημερομηνία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου είτε το 2011 (παλαιότερα) είτε το 2012 (πιο πρόσφατα) ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται επιφυλακτικός. Όπως σημειώνεται και στο δημοσίευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός "αρνήθηκε να δώσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές" προσθέτοντας πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διαμόρφωση -από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.- του 2ου προγράμματος βοήθειας προς τη χώρα μας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά» δηλώνει.
Διευκρινίσεις Μόσιαλου
Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στους γερμανικούς Financial Times, περί μερικής αδυναμίας πληρωμών, παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης», ενώ επιτέθηκε κατά όσων αντέδρασαν στο άκουσμα αυτής της τοποθέτησης.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις.
Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default [επιλεκτική χρεοκοπία] εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup. Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η παράνοια του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' (1876 - 1909) έφτασε σε τέτοιο σημείο που να διατάξει τους λογοκριτές του να σβήσουν κάθε αναφορά στο χημικό σύμβολο του νερού (H20) από τα επιστημονικά βιβλία, επειδή φοβόταν ότι θα διαβαζόταν ως: «Ο Χαμίντ ο 2ος είναι ένα μηδενικό».
«Μερική αδυναμία πληρωμών»
Συντονιστής: Agrafos