Οι παλιοί χρηματιστές και οι επενδυτές της Σοφοκλέους, έλεγαν στους νεότερους ότι οι αγορές «ξαναβλέπουν» τα νούμερα τα οποία έχουν «γράψει» στο παρελθόν. Είτε στην άνοδο είτε στην πτώση. Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά 15 ετών και του τραπεζικού δείκτη σε νέα χαμηλά 18 ετών τους «δικαιώνει». Οι "αρκούδες" κυριαρχούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ανελέητη πτώση έχει οδηγήσει την αγορά σε απαξιωτικά επίπεδα.
Η ελληνική αγορά ταλαιπωρείται εδώ και αρκετούς μήνες από την κρίση χρέους και οι όποιες λύσεις έχουν δοθεί σε επίπεδο Ε.Ε ,έχουν ασθενή και βραχύβια αποτελέσματα. Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση σε κεντρικό επίπεδο η οποία θα είναι πειστική, όπως η έκδοση ευρωομολόγου, για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α.
Οι μη πειστικές λύσεις στην κρίση χρέους, όπως παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες έδωσε «τροφή» στην υποτιμητική κερδοσκοπία, η οποία βεβαίως δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά ασκείται, κυρίως επί των τραπεζικών μετοχών, από το φθινόπωρο του 2009!
Πέρα από την αστάθεια στις ξένες αγορές, ο καταστροφικός Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο (απώλειες περίπου 25,84% ως τώρα) οφείλεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στις ελληνικές τράπεζες επισημαίνουν οι αναλυτές της Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Η «κατάρρευση» των τραπεζικών μετοχών
Η «κατάρρευση» των τραπεζικών μετοχών έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση και το Γενικό Δείκτη ο οποίος είναι τραπεζοκεντρικός. Ο δείκτης των τραπεζών, που έχει επιστρέψει σε επίπεδα Μαϊου 1993 από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 53,98% έναντι 36,85% του Γενικού Δείκτη.
Η μεγάλη πίεση στις τραπεζικές μετοχές παραμένει η βασική αιτία επενδυτικής αναστολής της εγχώριας αγοράς καθώς οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την ανανέωση των ομολόγων και το μέγεθος των επισφαλειών που θα κληθούν να εγγράψουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από την Blackrock αποτελούν το βασικό λόγο της πίεσης των τραπεζικών μετοχών. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η κεφαλαιακή ζημία που θα υποστούν οι μεγαλύτερες τράπεζες από την εμπλοκή τους στην ανταλλαγή ομολόγων θα προσεγγίσει τα 5 δισ.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι περίπου 5 δισ. θα είναι η επιβάρυνση των τραπεζών από τις επισφάλειες. Δηλαδή οι τράπεζες θα κληθούν να αντλήσουν περί τα 10 δισ., κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης της αγοράς. Τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι πληροφορίες για προσφυγή τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, κάτι που συνεπάγεται στην ουσία μία μορφή κρατικοποίησης των τραπεζών, ενώ η αγορά προεξοφλεί και την ανακοίνωση ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο, ανακοίνωση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ οι απώλειες με τα ως τώρα δεδομένα για τις τράπεζες που δήλωσαν συμμετοχή στο rollover δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσον θα εγκαταλείψουν τη συντηρητική πολιτική τους στην καταγραφή επισφαλειών, εν όψει των επερχόμενων tests από την BlackRock. Η διόγκωση της ύφεσης κάνει εύλογη τη δραστική αύξηση των προβλέψεων αφού τα επισφαλή δάνεια αναμένεται να αγγίξουν το 15% μέχρι το τέλος του έτους. Ενδεχομένως οι συντελεστές κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων να έπρεπε να φτάσουν το 60% για τις μεγάλες τράπεζες, τονίζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.
Η απαξίωση της αγοράς
Η αποτίμηση της Εθνικής (στα 3 δισ.) έφθασε να κοστίζει λιγότερο από την τουρκική θυγατρική της, που αν ήθελε να την πωλήσει θα ζητούσε περίπου 4 δισ. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόλοιπη Εθνική κοστίζει, 1 δισ
Όχι βεβαίως απαντούν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η απαξίωση των ελληνικών μετοχών διευκολύνει την αγορά των εισηγμένων εταιρειών, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, από τους ξένους, αντί… πινακίου φακής. Η Τράπεζα της Ελλάδας , αλλά και η ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας αναγνωρίζουν τον κίνδυνο αφελληνισμού των τραπεζών και γι΄αυτό προσπαθούν να οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ενδεικτικό της απαξίωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι το γεγονός ότι θεωρητικά κάποιος επενδυτής με 20 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αγοράσει τις πρώτες δέκα σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες εταιρείες (Coca-Cola 3E 5,204 δισ., Εθνική 3,021 δισ., ΟΠΑΠ 2,679 δισ., ΟΤΕ 1,911 δισ., ΕΛΠΕ 1,604 δισ., ΔΕΗ 1,276 δισ., Alpha Bank 1,175 δισ., Eurobank 1,078 δισ., Κύπρου 1,034 δισ. και Τιτάν 975 εκατ. ) (πίνακας 1).
Εκτός από τη μεγάλη πίεση που έχουν δεχθεί οι τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη πίεση που δέχονται, τις τελευταίες συνεδριάσεις οι μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, οι οποίες κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να κάνουν λόγο για μαζικές πωλήσεις εκ μέρους ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία αποεπενδύουν από την ελληνική αγορά. Αρκετοί αναλυτές όπως προαναφέραμε βλέπουν μεθοδεύσεις με στόχο την απαξίωση και των μετοχών εταιρειών που δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο, με στόχο την αγορά τους φθηνά. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αφορμή της υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ σε νέα ιστορικά χαμηλά, η οποία κάνει λόγο για χρηματιστηριακά παιχνίδια με στόχο την απαξίωση της ΔΕΗ για να την «βάλουν κάποιοι στο χέρι».
Χάθηκαν 10 δισ.
Το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων που έφερε την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου, όταν η Ficth υποβάθμισε την ελληνική οικονομία, με ένα μικρό ανοδικό διάλλειμα μετά τη Σύνολο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Από τις 13 Ιουλίου μέχρι και χθες, μέσα σε 29 συνεδριάσεις, η κεφαλαιοποίηση των μετοχών που συνθέτουν το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει μειωθεί κατά 9,093 δισ. ευρώ.(πίνακας 2).
Από τις αρχές του 2011 η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει υποχωρήσει κατά 17,665 δισ. ευρώ, στα 37,270 δισ. από 54,935 δισ. που ήταν στο τέλος του 2010. Πάντως η συνολική αποτίμηση της αγοράς φθάνει σχεδόν στο 18% του ΑΕΠ, επίδοση που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 14 ετών, όταν στις ευρωπαϊκές αγορές προσεγγίζει το 60%.(πίνακας 3).
Στη μείωση της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων από ξένα χαρτοφυλάκια. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ρευστοποίησαν μετοχές συνολικής αξίας 453,60 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο του 2010 όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο έως και τα τέλη Ιουνίου 2011, οι εκροές ανέρχονται σε 949,71 εκατ. ευρώ.
Απώλειες 36,85% από τις αρχές του 2011
Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης, με βάση το χθεσινό κλείσιμο των 892,96 μονάδων, καταγράφει πτώση 36,85%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 20 υποχωρεί 43,22 %, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 σημειώνει πτώση 39,68%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALL CAP 80 σημειώνει πτώση 22,46 %.
Οι επιμέρους δείκτες από την αρχή του έτους παρουσιάζουν την εξής εικόνα: Ασφάλειες: πτώση 34,66%, Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 19,37%, Εμπόριο: πτώση 31,83%, Κατασκευές και Υλικά: πτώση 32,66%, Μέσα Ενημέρωσης: πτώση 46,02%, Πετρέλαιο και Αέριο: πτώση 11,73%, Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: πτώση 27,19%, Πρώτες ύλες: πτώση 11,13%, Ταξίδια και Αναψυχή: πτώση 38,00%, Τεχνολογία: πτώση 36,15%, Τηλεπικοινωνίες: πτώση 36,38%, Τράπεζες: πτώση 53,98%, Τρόφιμα και Ποτά: πτώση 24,31%, Υγεία: πτώση 71,93%, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 46,03%, Χημικά: πτώση 8,87% και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: πτώση 45,30%.
Όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν σημαντικές απώλειες από τις αρχές του 2011. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-68,91%), της MIG (-60,0%), του Τ.Τ (-58,70%), και της Κύπρου (-55,43%), ενώ τη μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση σημειώνουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-10,41%), της Motor Oil(-14,0%) και της Μυτιληναίος(-19,91%).
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Τουλάχιστον άλλοι 9.000.000 άνθρωποι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με εσένα.
ΧΑ: Τα «γιατί» της πτώσης και πως χαθηκαν 10 δισ. €
Συντονιστής: Agrafos