• Το Γνωρίζατε;
  • Η γυναίκα που έχει εμφανιστεί στα περισσότερα εξώφυλλα του γνωστού περιοδικού «ΤΙΜΕ» (10 φορές) είναι η Παναγία.

Τράπεζες: Επιτάχυνση προσπαθειών για deal

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Τράπεζες: Επιτάχυνση προσπαθειών για deal

Δημοσίευση από Airetikos »


Επισπεύδει τις από καιρό αναμενόμενες εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζικών deals η αναταραχή που έχει εκδηλωθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, με καταβαράθρωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών, αλλά και οι πληροφορίες- που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα- για είσοδο δύο εξ αυτών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους δύο γεγονότα έχουν οδηγήσει σε αυτή την κλιμάκωση των πιέσεων που έχει λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αφ ενός η δήλωση Βενιζέλου ότι τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές – κι αφετέρου η εμπλοκή που έχει δημιουργήσει η υπόθεση των εγγυήσεων προς τους Φιλανδούς, σε σχέση με το δεύτερο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα.

Γνώστες της αγοράς σημείωναν μάλιστα ότι με τον τρόπο που δομήθηκαν οι ασφαλιστικές δικλείδες στις ελληνικές τράπεζες προσέφεραν μεν απόλυτη ασφάλεια στον καταθέτη, κατέστησαν όμως απολύτως ανασφαλή το μέτοχο των τραπεζών, καταδεικνύοντας ότι σε αυτή τη φάση οι πολιτικές προτεραιότητες ήταν αυστηρά μονοσήμαντες.

Το αποτέλεσμα πάντως σε κάθε περίπτωση είναι πιέσεις στις αποτιμήσεις που αν συνεχιστούν με αυτή την ένταση θα καταστήσουν αδύνατη την πραγματοποίηση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου και κατά συνέπεια θα οδηγήσουν κάποιες τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη φήμες στην αγορά που συζητούν για προσέγγιση μεταξύ είτε της Alpha με την Eurobank, είτε της Eurobank με την Eθνική, είτε ακόμη και για αναζωπύρωση του ειδυλλίου, μεταξύ της Εθνικής και της Alpha.

Επιστροφή στο “Οικονομία”