• Το Γνωρίζατε;
  • Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στις πρώτες μέρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έκρινε πως τα αεροπλάνα δεν είχαν καμία στρατιωτική αξία, καθώς κανένας πιλότος δεν θα μπορούσε να βλέπει με τον αέρα να τον χτυπάει στα μάτια με 50 χλμ./ώρα.

Νέα «κόκκινη γραμμή» Αθήνας - Αγκυρας

Συντονιστής: Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Νέα «κόκκινη γραμμή» Αθήνας - Αγκυρας

Δημοσίευση από Aris »


Η αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσε να προκληθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από γεγονότα όπως η πρόσφαττη κρίση σττην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ττο θέμα που κυριάρχησε σττη συνάντηση - περίπου μισής ώρας - που είχαν στην Αττάλεια της Τουρκίας ο κ. Π. Μπεγλίτης και ο τούρκος ομόλογός του Ισμέτ Γιλμάζ. Οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδος και Τουρκίας βρέθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επρόκειτο για συνάντηση γνωριμίας και οι δύο πλευρές - ιδιαίτερα η τουρκική - εμφανίστηκαν αρκετά συγκρατημένες.

Η συνάντηση έγινε υπό τη σκιά των άκομψων δηλώσεων του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των Πρωθυπουργών κκ. Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δηλώσεις Αρίντς, παρά την επανορθωτική ανακοίνωση, προκάλεσαν ενόχληση στην Αθήνα και η συνάντηση των κκ. Μπεγλίτη και Γιλμάζ προσέφερε άλλη μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Ο κ. Μπεγλίτης κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί εντάσεις στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή, επιμένοντας στην τακτική της στρατηγικής ψυχραιμίας. Ενα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης των δύο υπουργών ήταν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Συμφωνήθηκε μάλιστα να συνεργαστούν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών ώστε να καταρτίσουν το πρόγραμμα των ΜΟΕ για το 2012.

«Μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά ώστε να μειώσουμε τη δυσπιστία και την καχυποψία» φέρεται να τόνισε στον τούρκο ομόλογό του ο κ. Μπεγλίτης. Για τον λόγο αυτό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ανταλλάξουν τους αριθμούς των προσωπικών κινητών τους τηλεφώνων ώστε να μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων που ανακύπτουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εφόσον οριστικοποιηθεί η πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει με σκοπό να διεξαχθεί στην Αγκυρα τον Νοέμβριο) να συμμετάσχουν αυτή τη φορά και οι υπουργοί Αμυνας.

Στο τραπέζι έπεσε όπως ήταν αναμενόμενο και η κρίση που έχει ξεσπάσει με την ανττίδραση της Τουρκίας σττις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Ο κ. Μπεγλίτης επανέλαβε ότι πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας να διεξάγει έρευνες, αλλά ο κ. Γιλμάζ επέμεινε ότι η Αγκυρα απλώς απάντησε σε μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο έλληνας υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η παρουσία του κ. Δ. Χριστόφια στην προεδρία της Κύπρου προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων.

Ο κ. Μπεγλίτης έθεσε επίσης το θέμα της επανάληψης των εμπλοκών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου από ττην πλευρά των ττουρκικών αεροσκαφών. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι τέτοιες ενέργειες βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιλμάζ έδειξε να αντιλαμβάνεται την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς. Με ανάλογο τρόπο τοποθετήθηκε ο κ. Μπεγλίτης και για την απόπειρα της Αγκυρας να αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο με την έκδοση ναυτικών αγγελιών που περιλαμβάνουν περιοχές ελληνικής κυριαρχίας.

Επιστροφή στο “Πολιτική”