H συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί στο Βερολίνο, η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις τράπεζες και τα σενάρια για ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών σχολίων, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της: «Η Μέρκελ πιέζει για ελληνική χρεοκοπία». Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τους εταίρους της στην ΕΕ για ένα εκτεταμένο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δραστηριοποιούμεθα προς αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Αυλαία για το φινάλε της ελληνικής τραγωδίας» είναι ο τίτλος σχολίου στην ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας που σημειώνει: «Επί μήνες η Ευρώπη προσπαθούσε να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εν τω μεταξύ όμως είναι σαφές ότι: η πρώτη τράπεζα πρέπει να στηριχθεί με 95 δις ευρώ ενώ μόνον ένα θαύμα μπορεί πλέον να γλιτώσει τη χώρα. Έτσι το βλέπει στο μεταξύ και η καγκελάριος Μέρκελ».
Για το ίδιο θέμα το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Η Αθήνα απειλείται με στάση πληρωμών. Έκτακτη συνάντηση για τη διάσωση των τραπεζών. Μέρκελ και Σαρκοζί προσπαθούν να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας».
Το σχόλιο των Financial Times: «Η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά των δυο ήταν η βούλησή τους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Δεν υπήρξε όμως καμία ένδειξη ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν από πού θα πρέπει να προέλθουν τα χρήματα».
Πολλά υποσχόμενα» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζίη γαλλική Les Echos που σημειώνει: «Ουσιαστικά οι δυο ηγέτες δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν ένα περιεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και να ασχοληθούν με όλα τα ζητήματα σε όλες τους τις διαστάσεις. Και αυτό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, πριν το G20 των Καννών.
Και το καλύτερο; Είναι διατεθειμένοι να αναθεωρήσουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην νομισματική ένωση. Μετά από 18 μήνες ‘ψηλάφησης’ φαίνεται πως ήρθε το τέλος των ημιμέτρων. Χρειάζεται όμως προσοχή.
Αφενός γιατί οι δυο δεν παρουσίασαν συγκεκριμένες λύσεις. Αφετέρου γιατί από την αρχή της κρίσης οι μεγάλες διακηρύξεις συνοδεύτηκαν από συμφωνίες στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Οι αρχαίοι κινέζοι ζωγράφοι μπορούσαν ελεύθερα να ζωγραφίζουν γυμνές γυναίκες και ερωτικές περιπτύξεις. Ποτέ τους, όμως, δεν ζωγράφισαν μια γυμνή γυναικεία πατούσα!
FTD: «Η Μέρκελ πιέζει για ελληνική χρεοκοπία»
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos