Το σκηνικό τρέλας με το PSI συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και όλα δείχνουν πως το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%. Στην Ευρωζώνη οι διεργασίες για το συγκεκριμένο θέμα είναι έντονες και οι αξιωματούχοι με κάθε ευκαιρία παραδέχονται πως θα τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνία της 21ης Ιουλίου που αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Και αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν και το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, φτάσαμε από το PSI και στο PSI Plus. Πάντως οι πληροφορίες και οι απόψεις που διατυπώνονται είναι αντιφατικές και προκαλούν σύγχυση.
Τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου υποστηρίζουν πως ο γαλλογερμανικός άξονας κατέληξε σε συμφωνία για κούρεμα 40% στα ελληνικά ομόλογα. Η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να πείσει τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ εκείνη από τη μεριά της δέχθηκε να μπει η Ελλάδα στον EFSF, αλλά υπο πολύ αυστηρή επιτήρηση. Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο το όφελος δεν θα είναι σημαντικό, καθώς ένα μεγάλο ποσό θα πρέπει να πάει στη στήριξη των τραπεζών και των ταμείων.
Τι σημαίνει το μεγαλύτερο «κούρεμα»
Τα σενάρια για πολύ μεγαλύτερο haircut από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχουν προκαλέσει ανασ
Σύμφωνα με τον Dow Jones οι προσπάθειες για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επικεντρώνονται τώρα στο να ζητηθεί από τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερη απομείωση στη συμμετοχή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών υπογραμμίζει ότι οι απομειώσεις αυτές μπορεί να κυμαίνονται από 40%-60%.
Όμως οι δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση ήταν αυτές του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στην Αυστριακή τηλεόραση, δήλωσε ότι στην Ευρωζώνη συζητείται haircut των ελληνικών ομολόγων πάνω από 50%! Στην ερώτηση ότι στη συνοδό κορυφής της 21ης Ιουλίου αποφασίστηκε κούρεμα 21% και τώρα μιλάμε για ένα κούρεμα 50 έως 60%, ο Γιούνκερ είπε: «Μιλάμε για περισσότερο», ενώ τόνισε πως: «Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μίας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα μέλος».
Ωστόσο, σήμερα ο Guy Schuller εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, προχώρησε σε διευκρίνιση της χθεσινής δήλωσης του προέδρου του Eurogroup ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να υπερβεί το 50% με 60%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Γιούνκερ δήλωσε πως το κούρεμα ενδέχεται να υπερβεί το 21% που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου και όχι το 50-60% που υποστήριζαν δημοσιεύματα.
Αναστάτωση στις τράπεζες
Τα σενάρια για μεγαλύτερο haircut έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος μίλησε για «κακό όνειρο», τονίζοντας ταυτόχρονα πως τα ιδρύματα μπορούν να αντέξουν ένα κούρεμα της τάξης του 35% .
Από ένα haircut της τάξης του 50% το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι για τις έξι προαναφερόμενες τράπεζες θα απαιτούνταν πρόσθετες προβλέψεις 8,4 δισ. ευρώ πέραν αυτών που σχημάτισαν στο β΄ τρίμηνο του 2010 για το PSI και ανήλθαν στα 6,3 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις ύψους περί τα 10 δισ. από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων της BlackRock, τότε τα ιδρύματα θα χρειαστούν σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι τραπεζίτες θα πετάξουν λευκή πετσέτα, καθώς θεωρείται απίθανο ότι θα βρεθούν άλλοι μέτοχοι πρόθυμοι να καλύψουν τις αναγκαίες αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειαστούν χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό όμως θα τις οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση, που θα σημάνει ταυτόχρονα την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και μεγάλες απώλειες για τους μετόχους. Φυσικά οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και ασφαλείς στις τράπεζες, ακόμα και αν αυτές περάσουν σε κρατικό έλεγχο μέσω του EFSF.
Ωστόσο, ένα "κούρεμα" της τάξης του 50% σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει συνέπειες για τους καταθέτες, ωστόσο είναι πιθανόν η κινδυνολογία να οδηγήσει καταθέτες, για ψυχολογικούς λόγους, σε αναλήψεις. Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, αυτοί θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν "κλειστές" τις βάνες χρηματοδότησης. Επίσης η περιουσία των Ταμείων (σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί "κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους) θα πέσει στο μισό και θα περιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ, από 24 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Σε επίπεδα της δεκαετίας του ’80 οι τραπεζικές μετοχές
Αυτοί οι φόβοι συν η υπαγωγή στο ΤΧΣ της Proton Bank έχουν οδηγήσει στα τάρταρα τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Στη συνεδρίαση της Τρίτης σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 24 ετών (-13,18%) και επέστρεψαν πλέον στα επίπεδα της δεκαετίας του '80. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στα επίπεδα του 1,6 ευρώ ή αλλιώς 545 δρχ. Επίπεδα δηλαδή που είχε ξανά όταν ο Δημ. Τσοβόλας ήταν «τσάρος» της οικονομίας Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., πίσω και από τον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται σε 1,529 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,543 δισ. ευρώ.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Ντεκάρτ ανακάλυψε το «Σύστημα Συντεταγμένων», παρατηρώντας μια μύγα να περπατάει σ' ένα ταβάνι με πλακάκια.
Το Αλαλούμ με το PSI Plus και η …αγωνία των τραπεζών
Συντονιστής: Agrafos