Μετά τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ προειδοποιεί ότι οι Ελληνες πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.
«Οι Ελληνες έχουν την επιλογή – ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Bild».
Ο κ. Ρέσλερ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην Ευρωζώνη και να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά δεν επιτρέπεται να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι τουλάχιστον «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η υπομονή έχει τα όριά της» και καθησύχασε τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι «δεν κινδυνεύουν οι οικονομίες τους και οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι».
Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ενδέχεται να γίνει και στη Γερμανία δημοψήφισμα για σημαντικά θέματα που αφορούν στην ΕΕ όπως για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, όχι όμως για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της «πολιτικής εκμετάλλευσης και του λαϊκισμού».
Το ζήτημα δημοψηφίσματος για την περίπτωση εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ φαίνεται ότι συζητά και η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel». Αυτό ενδέχεται να δρομολογηθεί σε περίπτωση που τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των εθνικών κρατών.
Εξάλλου το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στο ψήφισμά του για την Ευρώπη, που αναμένεται τη Δευτέρα να ψηφιστεί στο κομματικό συνέδριο στη Λειψία, ζητά διεύρυνση του δικαιώματος παρέμβασης της ευρωζώνης σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, και τη θέσπιση επιτρόπου ο οποίος θα επιτηρεί εάν ανταποκρίνονται οι εν λόγω χώρες στις υποχρεώσεις τους έναντι των Βρυξελλών.
Ζοφερά σενάρια
Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν δεν «βλέπει» καμία δυνατότητα για την Ελλάδα να παραμείνει στην ΟΝΕ, καθώς όπως εξηγεί «οι Έλληνες δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ευρωζώνης».
Μιλώντας στο περιοδικό «Wirtschaftswoche», ο Γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες «θα πρέπει να μειώσουν στο μισό τους μισθούς και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την έξοδο από το ευρώ και υποτίμηση».
Ο κ. Ζιν δεν θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προβλέπεται νομικά η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη, καθώς, όπως επισημαίνει, «όλα είναι από τεχνικής άποψης δυνατά και αυτό το έδειξε η απόσπαση της Τσεχίας από τη Σλοβακία».
Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα πρέπει να προετοιμαστεί με μυστικότητα, λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, Μάνφρεντ Νόιμαν.
Σε συνέντευξή του προς την «Wirtschaftswoche», ο κ. Νόιμαν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τη «νομισματική μεταρρύθμιση» κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς η σχετική διαδικασία δεν είναι εύκολη.
Προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα μαζικών τραπεζικών αναλήψεων υπό το καθεστώς του πανικού, η χώρα θα πρέπει για κάποιες μέρες να απομονωθεί, λέει ο γερμανός καθηγητής.
Ο κ. Νόιμαν εξηγεί ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να απαγορευθούν για κάποιο διάστημα τα εμβάσματα χρημάτων προκειμένου να αποτραπεί η διαρροή τους στο εξωτερικό.
Θα πρέπει επίσης να ανασταλούν οι διεθνείς αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ενώ εκτιμά ότι η εκτύπωση νέου χρήματος θα απαιτήσει περίπου τρεις ημέρες.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι 40%!
Φ. Ρέσλερ: Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα κρίνουν οι μεταρρυθμίσεις
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos