Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με μαζική «φυγή» βουλευτών από την κεντροδεξιά συμπολίτευση. Ο «Καβαλιέρε» επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, διαψεύδοντας ως αβάσιμες δηλώσεις περί επικείμενης αποχώρησης που προέρχονται από έγκριτους δημοσιογράφους. Εκείνοι όμως επιμένουν, λέγοντας ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί αφότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τα μέτρα που ζητά η Ευρώπη, ζητώντας πρόωρες εκλογές για τον Ιανουάριο.
«Θέλω να δω κατάματα ποιοι θα με προδώσουν» λέει ο Μπερλουσκόνι ενόψει της «μητέρας των μαχών» στο Κοινοβούλιο, τη στιγμή που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έρχεται η ώρα του Μάριο Μόντι ως επικεφαλής σχήματος ευρείας συνεργασίας.
Η φημολογία περί παραίτησης γύρισε σε θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο του Μιλάνου και δημιούργησε πρόσκαιρα κλίμα ευφορίας στις αγορές, μετά την έναρξη μίας «μαύρης» Δευτέρας για την Ιταλία με αρνητικό ρεκόρ στα spread και άνοδο των ασφαλίστρων κινδύνου CDS. Η διάψευσή της προκάλεσε νέα άνοδο των spread στις 480 μονάδες, αλλά και της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου στο 6,58%.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να διανύει τις τελευταίες του ώρες στην εξουσία, αν και ο ίδιος δημοσίως αρνείται κατηγορηματικά ότι πλησιάζουν οι τίτλοι τέλους. Η αντιπολίτευση σε όλο της το φάσμα ζητά παραίτηση και το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως εάν ο Μπερλουσκόνι δεν αποχωρήσει πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής.
«Είναι σαφές ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παραιτηθεί. Είναι ζήτημα ωρών, λεπτών σύμφωνα με ορισμένους» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας Il Foglio και πρώην υπουργός, που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού της Ιταλίας.
Ανάλογη δήλωση ήλθε από τον δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς καθημερινής εφημερίδας Libero, Φράνκο Μπέκις, ο οποίος ανέφερε μέσω Twitter ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης.
Μπερλουσκόνι: «Να δω κατάματα ποιοι θα με προδώσουν»
Λίγη ώρα αργότερα ήλθε η επίσημη διάψευση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να χαρακτηρίζει μέσω συνεργατών του αβάσιμες τις φήμες περί παραίτησης -παρόλο που και η Λέγκα του Βορρά, ο κυβερνητικός του εταίρος στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι πλειοψηφία πλέον δεν υπάρχει.
«Μίλησα πριν από λίγα λεπτά με τον πρόεδρο [του Συμβουλίου] Μπερλουσκόνι, ο οποίος μου είπε ότι οι φήμες περί παραίτησης στερούνται βάσης» δήλωσε ο Φαμπρίτζιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαού της Ελευθερίας.
Η διάψευση αναρτήθηκε και στη σελίδα του Ιταλού πρωθυπουργού στο Facebook -«οι φήμες περί παραίτησής μου είναι αβάσιμες».
Ο Μπερλουσκόνι διέψευσε τα «κουτσομπολιά» και σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα Libero, λέγοντας επίση ότι επιμένει στην ψήφο εμπιστοσύνης για να δει κατάματα ποιος θα τον προδώσει. «Αύριο ψηφίζεται ο ισολογισμός του Δημοσίου στη Βουλή. Στη συνέχεια θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης επί της επιστολής που παρουσιάστηκε στην ΕΕ και την ΕΚΤ. Θέλω να δω κατάματα ποιος θα τολμήσει να με προδώσει» δήλωσε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα όπως μεταδίδει η Rai, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φένεται ότι θα εξασφαλίσει ακόμη μία εβδομάδα πολιτικού βίου καθώς πολλοί αντάρτες βουλευτές του «Καβαλιέρε» προτίθενται να ψηφίσουν την Τρίτη τον ισολογισμό του 2010 στην Βουλή, «απλά και μόνο από αίσθημα καθήκοντος». Μπορεί, όμως, κάποιοι, να διαλέξουν τον δρόμο της αποχής, ώστε να δοθεί πράσινο φως στον ισολογισμό, στέλνοντας όμως, συγχρόνως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας στον πρωθυπουργό.
Αυτό σημαίνει ότι η οριστική και κατά τα φαινόμενα κρίσιμη αναμέτρηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι θα συνδέσει, όπως λέει, την έγκριση μέρους των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη, με ψήφο εμπιστοσύνης.
Πάντως, στις 11 το πρωί της Τρίτης οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντηθούν και να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του Δημοσίου για το 2010, που είχε ήδη καταψηφιστεί το Σεπτέμβριο.
Ακολουθεί η ψηφοφορία επί των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από Παρίσι και Βερολίνο.
Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά παραίτηση;
Ωστόσο, παρά τη διάψευση του Ιταλού πρωθυπουργού ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φεράρα επιμένει ότι ο «Καβαλιέρε» πρόκειται να παραιτηθεί άμεσα, κατά τα φαινόμενα στο «μοντέλο» της παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, ο Φεράρα αναφέρει στο δικτυακό τόπο της Foglio ότι «ο Μπερλουσκόνι θα παρουσιασθεί ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να εγκρίνει το νόμο οικονομικής σταθερότητας και την τροπολογία που περιέχει μέρος των μέτρων που ζήτησε η Ευρώπη, και μετά από ένα λεπτό θα ανακοινώσει ότι παραιτείται, ζητώντας εκλογές για τον Ιανουάριο».
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας και τις πιθανές εξελίξεις, το γνωστό καθολικό περιοδικό Famiglia Cristiana θεωρεί ότι «ήρθε η ώρα του πρώην επιτρόπου Μάριο Μόντι, ο οποίος μπορεί να ηγηθεί ενός σχήματος που να βγάλει τη χώρα από τη βαλτωμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει». Το όνομα του Μάριο Μόντι ακούγεται όλο και περισσότερο για το αξίωμα του Πρωθυπουργού στην Ιταλία.
Τζιάνι Λέτα: Σε αλλαγή κυβέρνησης οι δεσμεύσεις παραμένουν
Ενδεικτική του όλου κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας είναι η σύντομη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Τζιάνι Λέτα, που προβάλλεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
«Κατά τη μετάβαση από την μια κυβέρνηση στην άλλη, οι δεσμεύσεις δεν αλλάζουν, συνεχίζουν να υφίστανται. Πρόκειται για την αρχή που προβλέπει της συνέχεια της διοίκησης» δήλωσε ο Λέτα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Τζιάνι Λέτα θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Καβαλιέρε και το όνομά του συγκαταλέγεται στην λίστα των νέων πιθανών πρωθυπουργών που δημοσιεύει ο Τύπος. Ο ίδιος θέλησε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι «δεν εύχεται να υπάρξουν εξελίξεις που να αφορούν την κυβέρνηση».
Λέγκα του Βορρά: Πλειοψηφία δεν υπάρχει
Με την πολιτική του επιβίωση κυριολεκτικά στον «αέρα», ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι επέμενε έως το βράδυ της Κυριακής ότι παρά την εσωκομματική «εξέγερση» θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που συνοδεύει τα μέτρα που ζητούνται μετ' επιτάσεως από την ΕΕ.
Ο Μπερλουσκόνι απέρριψε εκ νέου μία κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής «με ένα πρωθυπουργό ανδρείκελο», όπως δήλωσε, και επανέλαβε τα περί «προδοσίας» για βουλευτές που δεν θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή. «Κάναμε όλους τους υπολογισμούς, η κυβέρνηση έχει τους αριθμούς στη Βουλή» δήλωνε ο Καβαλιέρε.
Ωστόσο, η ίδια η Λέγκα του Βορρά, κυβερνητικός σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δείχνει το τέλος. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, που ανήκει στους κόλπους της Λέγκας, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre ότι κυβέρνηση φέρεται να μην διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή.
«Τις ημέρες αυτές μίλησαν με τον Μπερλουσκόνι και μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί. Δεδομένων και των εξελίξεων, πιστεύω ότι πιθανότατα η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο έπαψε να υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε άσκοπα».
«Πρέπει να προχωρήσουμε και επίσημα στη διαπίστωση ότι πολλοί βουλευτές που εκλέχθηκαν με την κυβέρνησή μας αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση. Ας ζητήσουμε, λοιπόν, να εκφραστεί ο κυρίαρχος λαός διότι αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας» είπε ο Μαρόνι.
Η Λέγκα δεν προκρίνει καμία άλλη λύση πέραν αυτής της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Διασαφηνίζει ότι η ίδια θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπερλουσκόνι, όμως επισημαίνει ότι τα προβλήματα θα προέλθουν από τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας (Pdl) που εγκαταλείπεται διαρκώς από τους βουλευτές του.
Αργά το βράδυ της Κυριακής διαχώρισε τη θέση της και η βουλευτής και τηλεπαρουσιάστρια Γκαμπριέλα Καρλούτσι, προσχωρώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου κόμματος Udc.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον Μπερλουσκόνι φθάνουν συνολικά έως και τους 40, ενώ δεν αποκλείεται τελικά ο Καβαλιέρε να δημιουργήσει ένα νέο, μικρότερο κόμμα μόνο με τους στενότερους συνεργάτες του -με κύριο στόχο σε αυτή την περίπτωση την εξασφάλιση δικαστικής ατιμωρησίας για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1993, οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στο βυθό του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Πρόκειται για μια περιοχή ίση σε έκταση με τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται 1.133 ηφαιστειακοί κώνοι.