• Το Γνωρίζατε;
  • Ότι κάνει ο άνθρωπος στη φύση, θα επηρεάζει αρνητικά την γη για εκατομμύρια χρόνια, αφού εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος!

Μπερλουσκόνι: παραιτείται μόλις ψηφιστεί ο προϋπολογισμός

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Μπερλουσκόνι: παραιτείται μόλις ψηφιστεί ο προϋπολογισμός

Δημοσίευση από Arxontas »


Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνετρίβη…νικώντας! Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί πολιτικά η έγκριση από το κοινοβούλιο του οικονομικού απολογισμού του οικονομικού έτους 2010 - 2011 με 308 μόλις ψήφους - οκτώ λιγότερες από τις 316, που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Την πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού να παραιτηθεί μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού ανακοίνωσε ο Ιταλός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Καβαλιέρε.

Η απώλεια της δεδηλωμένης, σε συνδυασμό με την ευθεία παρότρυνση του βασικού συμμάχου του «Καβαλιέρε», Ουμπέρτο Μπόσι, να παραιτηθεί, δείχνει ουσιαστικά στον Μπερλουσκόνι την πόρτα της εξόδου από την πρωθυπουργία: όσο κι αν ο 75χρονος Ιταλός πολιτικός έχει επανειλημμένα αποδείξει πως είναι χαλκέντερος και εφτάψυχος, αυτή την φορά φαίνεται πως ξέμεινε από «κόλπα» και συμμάχους.

Αυτό έδειχνε και το οργισμένο, όσο αμήχανο ύφος του καθώς αποχωρούσε από το κοινοβούλιο μετά το πέρας της «Πύρρεια» ψηφοφορίας - χωρίς να κάνει δηλώσεις. Οι Ιταλοί συνάδελφοι γράφουν πως ζητούσε εκνευρισμένος τα ονόματα των «αποστατών», που δεν τον ψήφισαν - ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στα 308 «ναι» συνυπολογίζεται κι αυτό του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος επέστρεψε άρον άρον από τις Βρυξέλλες για να ψηφίσει!

Ποιες θα είναι τώρα οι επόμενες κινήσεις του; Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκτακτη νυχτερινή σύσκεψη με τους πιο στενούς συνεργάτες του, ενώ φήμες θέλουν να έχει ήδη κλείσει ραντεβού με τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Τζορτζιο Ναπολιτάνο: οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν πως δεν θα παραιτηθεί σήμερα, αλλά την επόμενη εβδομάδα, μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που θα προκαλέσει η αντιπολίτευση. Όποτε πάντως και αν παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι, η διακυβέρνηση της χώρας θα περάσει έστω και προσωρινά στα χέρια του κ. Ναπολιτάνο, έως ότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης το νέο κυβερνητικό σχήμα ή οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Μετά τον Μπόσι, πάντως και ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης - που απείχε σύσσωμη από την ψηφοφορία, όπως βέβαια και αρκετοί «αντάρτες» του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού -, κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί «αμέσως», τονίζοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την απαραίτητη πρόσβαση στις αγορές, αν το επιτόκιο των ομολόγων της ξεπεράσει το επίπεδο- «σκανδάλη» του 7%. Πράγματι, το απόγευμα το επιτόκια έφτασε στιγμιαία το 6,74%. Θυμίζουμε ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία οδηγήθηκαν στα δάνεια σωτηρίας και τα μνημόνια μόλις οι αποδόσεις των ομολόγων τους ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 7%.

«Σας ζητώ με όλη μου την δύναμη, κύριε πρωθυπουργέ, να συνειδητοποιήσετε επιτέλους την κατάσταση και να παραιτηθείτε», είπε ο κ. Μπερσάνι. Μια δήλωση σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη του Μπόσι, ο οποίος ζητήσει νωρίτερα την άμεση αντικατάσταση του «Καβαλιέρε» από τον Αντζελίνο Αλφάνο, το «νο.2» του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας». Με την διαφορά ότι ο κ. Μπερσάνι ζητά εκλογές, ενώ ο Μπόσι θέλει ουσιαστικά τον σχηματισμό μιας νέας, πιο «τεχνοκρατικής» - αλλά όχι μεταβατικής ή υπηρεσιακής - κεντροδεξιάς κυβέρνησης που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα βουλή.

Πάντως και η στάση της αντιπολίτευσης να απέχει από την σημερινή ψηφοφορία επικρίθηκε από πολλούς αναλυτές, αφού αν τελικά συμμετείχαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ψήφιζαν «όχι», ο Μπερλουσκόνι θα χρειαζόταν 316 «ναι» για την έγκριση του περσινού προϋπολογισμού, και άρα θα έπεφτε από σήμερα. Είναι όμως προφανές πως και στην Ιταλία, όπως νωρίτερα και στην Ελλάδα, τα τηλέφωνα και οι πιέσεις από το εξωτερικό προς την αντιπολίτευση για «σταθερότητα uber alles» έχουν ανάψει, πάντα με το φόβητρο της αντίδρασης των αγορών μπροστά σε μια «άτακτη» αποχώρηση του «Καβαλιέρε» από την πρωθυπουργία. Η «συναίνεση» φοριέται εσχάτως πολύ, και στην Ρώμη.

Το ψυχορράγημα του «Καβαλιέρε», όπως είναι φυσικό, μονοπωλεί πλέον το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, που μετά από μέρες εστίασης στο ελληνικό πολιτικό θέατρο των μαχών, στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στο νέο ρωμαϊκό Κολοσσαίο, την ιταλική βουλή, όπου σήμερα τα λιοντάρια για αλλαγή «έφαγαν» τον… αυτοκράτορα!

Να σημειωθεί εδώ ότι εκτός του κ. Αλφάνο, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, που λογικά θα διατηρήσει την θέση του - ως έμπιστος του Βερολίνου και των Βρυξελλών - σε οποιοδήποτε επόμενο κυβερνητικό σχήμα, επιστρέφει πλέον στο προσκήνιο και το όνομα του Ιταλού πρώην «Κομίσιονερ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριο Μόντι σαν φαβορί για την πρωθυπουργία. Ο Μόντι θεωρείται σκληρός διαπραγματευτής και βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών «διαδρόμων» της εξουσίας.

Στα «αουτσάιντερ» παίζει ακόμη το όνομα του στενού συνεργάτη του Μπερλουσκόνι, Τζιάνι Λέτα, στο ρόλο του «τοποτηρητή» για λογαριασμό του απερχόμενου, όπως όλα δείχνουν, σημερινού πρωθυπουργού…

Επιστροφή στο “Διεθνή”