Σύγχυση επικρατεί στις τάξεις της Ν.Δ. για το εάν το κόμμα στηρίζει ουσιαστικά ή όχι την κυβέρνηση υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και πλέον τα στελέχη ερίζουν δημοσίως, τόσο για τον σκοπό όσο και για το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί.
Σε αυτό το περίεργο κλίμα για τη Ν.Δ. – καθώς πολλοί βουλευτές, στελέχη και κεντρικά στελέχη της ΔΑΚΕ επικρίνουν με σφοδρότητα την κυβέρνηση – ηχηρό είναι το μήνυμα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου ότι είναι οξύμωρο να ασκείται αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Σε μια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. κινούνται με στρατηγική υποβάθμισης του κυβερνητικού έργου προκαλώντας ποικίλα σχόλια και ερμηνείες.
Η κεντρική επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά να συνεχίσει το κόμμα τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, μοιραία ακολουθεί και τη νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο.
Αυτή η στρατηγική δεν φαίνεται ότι γίνεται καθολικά αποδεκτή από ομάδα βουλευτών, όπως π.χ. των φιλελευθέρων (μερικοί εκ των οποίων επιθυμούν και παράταση του κυβερνητικού βίου), αλλά και στελεχών που μετέχουν στην κυβέρνηση, όπως ο κ. Αβραμόπουλος.
Ήταν ενδεικτική η χθεσινή του παρέμβαση που αποτελεί βάση ευρύτερης συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος και παράλληλα έδειξε σαφώς προς μια κατεύθυνση τελείως διαφορετική από αυτή που επιθυμούν στα υψηλά κλιμάκια της κομματικής πυραμίδας στη Ν.Δ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαχώρισε τη θέση του από την κυρίαρχη άποψη στη Ν.Δ. και υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα και σημείωσε με έμφαση – με αποδέκτες προφανώς και στην ηγετική ομάδα – ότι «κατά τη διάρκεια της διαδρομής αυτής της κυβέρνησης θα ήταν οξύμωρο να την αντιπολιτεύονται τα κόμματα που τη στηρίζουν», ενώ διεμήνυσε ότι η δική του προτεραιότητα είναι να στηρίξει το κυβερνητικό έργο.
Διαφωνίες για το ύφος αντιπολίτευσης
Η δήλωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. έγινε σε μια χρονική περίοδο που το κόμμα έχει σηκώσει ψηλά την αντιπολιτευτική σημαία, με κυρίαρχο το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, και αρνούμενος ουσιαστικά το κεντρικό επιχείρημα της Ν.Δ. ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση λειτουργεί υπηρεσιακά, είναι ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου.
«Εγώ είμαι μέλος της κυβέρνησης. Και η κυβέρνηση δεν είναι ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΠαΣοΚ, ούτε του ΛΑΟΣ» είπε και με διάθεση να οριοθετήσει το συνταγματικό πλαίσιο που κινείται το νυν υπουργικό συμβούλιο πρόσθεσε: «Είναι συνταγματική κυβέρνηση της χώρας που δεν έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα, αλλά μπορεί ακόμα και να εισηγείται νομοσχέδια».
Πριν από τον κ. Αβραμόπουλο όμως αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της ΔΑΚΕ που είναι στη σκληρή γραμμή, το ίδιο και μερικοί βουλευτές και στελέχη, όπως ο γραμματέας Συνδικαλιστικού κ. Ι. Μανώλης.
Με μια πολύ σκληρή δήλωση, που θύμιζε ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Ν. Κιουτσούκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ, κάλεσε τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της Ν.Δ. να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να ανατρέψουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Παπαδήμο, «επιβαλλόμενο πρωθυπουργό των αγορών».
«Εθνική συνεργασία και συνεννόηση. Είναι το μήνυμα των καιρών. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οι σκληροπυρηνικές κομματικές επιλογές έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, παρεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο και στη διαμάχη μετριοπαθών και σκληρών εντός της Ν.Δ.
Συνεχίζει αντιπολιτευτικά η ΝΔ
Σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Αβραμόπουλο, η κεντρική διοίκηση της Ν.Δ. συνέχιζε την αντιπολιτευτική δραστηριότητα με έντονο ύφος και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης σφυροκοπώντας την κυβέρνηση, έστελνε μήνυμα μέσω του ραδιοφώνου: «Η 19η Φεβρουαρίου είναι η καταλληλότερη ημερομηνία των εκλογών και με αυτό τον τρόπο βαδίζουμε. Δεν είναι εμμονή της Ν.Δ., είναι εμμονή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης «μονομαχούσε» με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα για την εφεδρεία, σε μια προσπάθεια να εξέλθει η Ν.Δ. από το κάδρο και να μην υποστεί τις συνέπειες της κριτικής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κ. Ρέππας να αντιδράσει, ενώ αιχμηρή ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, που άφησε αιχμές (είχε και αποδέκτες εντός ΠαΣοΚ) για όσους λειτουργούν ως «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση».
Πάντως, ανεξάρτητα από την παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου, είναι προφανές ότι η Ν.Δ. εφαρμόζει ένα συνολικό σχέδιο αντιπολιτευτικής τακτικής απέναντι στην κυβέρνηση, με στόχο τα υπουργεία στα οποία δε μετέχουν στελέχη της, αφού θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.
Αλλαγές σε προεκλογικούς ρυθμούς
Κινούμενη σε προεκλογικούς ρυθμούς και μάλιστα για να ολοκληρωθούν τα ψηφοδέλτια, Γραμματείς του κόμματος εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αντικαθίστανται.
Ήδη, χθες έγιναν οι πρώτες αλλαγές στο κομματικό οργανόγραμμα με πιο σημαντική μεταβολή, αυτή της αναβάθμισης ενός εκ των πιο έμπιστων συνεργατών του κ.Σαμαρά, του κ. Γ. Μουρούτη (μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ) που αναλαμβάνει αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος.
Ο κ. Μουρούτης αναλαμβάνει τα καθήκοντα των δυο αναπληρωτών εκπροσώπων, του πρώην βουλευτή κ. Άκη Γεροντόπουλου (θα πολιτευθεί στον Έβρο) και της κυρίας Βασιλικής Τζότζολα (θα πολιτευθεί στη Β΄ Αθήνας).
Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πράξουν οι υπόλοιποι γραμματείς και τομεάρχες -αν και αρκετοί έχουν ήδη παραιτηθεί- και κυρίως η προσοχή στρέφεται στους κκ. Μανώλη, Ν. Μηταράκη (αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας) και στην κυρία Κατερίνα Παπακώστα (γραμματέας Γυναικών της ΝΔ). Υπάρχει ενδεχόμενο ο κ. Μανώλης να παραιτηθεί -δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμα εάν θα πολιτευθεί ή όχι.
Ακόμη, ο κ. Μ. Βολουδάκης (μέχρι πρότινος γραμματέας νέων τεχνολογιών, έρευνας και τεχνολογίας) και εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του κ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας, θα είναι υποψήφιος στα Χανιά, όπου η οικογένεια Μητσοτάκη παραδοσιακά έχει μεγάλη δύναμη και τη θέση του στο κόμμα κατέλαβε ο κ. Δ. Πτωχός.
Ενδιαφέρον είχε και η αλλαγή σκυτάλης στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Δ. Τσάμης, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ-3 και εκ των πιο γνωστών κομματικών στελεχών με άριστες σχέσεις με το «καραμανλικό» σύστημα και προσωπικά με τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, επελέγη για τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής. Ο κ. Τσάμης, που στήριξε τον κ. Σαμαρά στην εσωκομματική διαδικασία, κατέλαβε τη θέση του κ. Δ. Βαρτζόπουλου που τοποθετήθηκε υφυπουργός Υγείας.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Σε 250 εκατ. χρόνια από σήμερα η Μεσόγειος δεν θα υπάρχει και στη θέση της θα υψώνεται μια τεράστια οροσειρά, καθώς η Αφρική «σπρώχνει» προς την Ευρώπη. Η Αυστραλία θα μεταφερθεί πιο βόρεια και θα ενωθεί με την Ασία. Ο Ατλαντικός Ωκεανός, αφού μεγαλώσει για λίγο, θα εξαφανιστεί τελείως. Έτσι, δημιουργηθεί μια νέα Παγγαία!
Ερίζουν στη ΝΔ για το εάν στηρίζουν ή όχι την κυβέρνηση Παπαδήμου
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ερίζουν στη ΝΔ για το εάν στηρίζουν ή όχι την κυβέρνηση Παπαδήμου
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!