Μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, απώλεια βιβλίων, δαπάνες που δεν δικαιολογούνται και χρήση αναπτυξιακών νόμων ανάβουν, μεταξύ άλλων κριτηρίων, το «πράσινο φως» για ελέγχους από την Εφορία σε πάνω από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που, είτε γύρισαν την πλάτη τους στην περαίωση, είτε εξαιρέθηκαν από αυτήν.
Πρόκειται για ελέγχους - εξπρές που θα γίνουν με βάση 15 κριτήρια «κινδύνου», σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τζίρους έως 20 εκατ. ευρώ και για ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και 31/12/2009.
Τα κριτήρια, ο τρόπος των ελέγχων, της βεβαίωσης και καταβολής των φόρων, αναφέρονται σε απόφασή του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, που απεστάλη χθες στις εφορίες όλης της χώρας.
Τα 15 κριτήρια επιλογής των υποθέσεων για έλεγχο
■ Παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στοιχεία για φοροδιαφυγή
■ Μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φόρων
■ Μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ (π.χ. επιστροφές ΦΠΑ), που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης
■ Ύπαρξη κατασχεθέντων βιβλίων ή φορολογικές ταμειακές μηχανές
■ Απώλεια βιβλίων ή τιμολογίων
■ Μεγάλα ποσά δαπανών που δηλώθηκαν από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή επαγγελματίες που δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα
■ Καθαρά κέρδη που υπολογίστηκαν χωρίς τον συντελεστή καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται εξωλογιστικός προσδιορισμός τους
■ Αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ
■ Ακαθάριστα έσοδα, σε «δυσαρμονία» με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης
■ Χαμηλοί συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους
■ Όταν έγινε χρήση αναπτυξιακών νόμων
■ Επιτηδευματίες που με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία
■ Όσοι δεν εντάχθηκαν στην περαίωση του 2004 αλλά μετά επελέγησαν για έλεγχο, καθώς και όσοι περαίωσαν τότε χωρίς να υπάγονται στη ρύθμιση
■ Μη αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος της περαίωσης
■ Δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία
Τα «SOS» που θα εστιάσουν οι ελεγκτές
Όσο για τα σημεία «SOS» που θα εστιάσουν οι έλεγχοι, είναι μεταξύ των άλλων:
-Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές
-Αν σε επιχειρήσεις με τζίρο ως 1,5 εκατ. ευρώ, αυτός συμφωνεί με τις καταχωρήσεις στα βιβλία τους
-Αν υπάρχουν νόμιμα δικαιολογητικά για τις επιστροφές και τις εκπτώσεις πωλήσεων. Για επιτηδευματίες με βιβλία Α’-Β’ κατηγορίας ελέγχονται ποσά άνω των 1000 ευρώ. Για επιχειρήσεις με βιβλία Γ’ κατηγορίας και τζίρο ως 1,5 εκ.ευρώ, ποσά άνω των 1.000 ευρώ, αν έχουν τζίρο 1,5-9 εκ. ευρώ ποσά άνω των 3.000 ευρώ, και από 9 εκ. ευρώ τζίρο και πάνω ποσά άνω των 5.000 ευρώ
-Πλαστά τιμολόγια για δαπάνες άνω των 10.000 ευρώ προς προμηθευτές με τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές συναλλαγές.
-Δαπάνες άνω των 300 ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες, άνω των 700 ευρώ από επιχειρήσεις Β’ κατηγορίας, και άνω των 1.000 ευρώ από επιχειρήσεις Γ’ κατηγορίας για όσες κάνουν τζίρο ως 1,5 εκ. ευρώ, άνω των 2.000 ευρώ για όσες κάνουν τζίρο από 1,5- 9 εκ. ευρώ, και άνω των 5.000 ευρώ για όσες κάνουν τζίρο άνω των 9 εκ. ευρώ.
-Δαπάνες ταξιδιών, κινητής-σταθερής τηλεφωνίας, για επιβατικά οχήματα, για μισθοδοσία, ανεξαρτήτως της κατηγορίας των βιβλίων της επιχείρησης (Α’Β’,Γ’).
-Για το ΦΠΑ, έλεγχος θα γίνεται για δαπάνες άνω των 300 ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες, άνω των 700 ευρώ από επιχειρήσεις με βιβλία Α’-Β’ κατηγορίας, άνω των 1.000 ευρώ από επιχειρήσεις με βιβλία Γ’ κατηγορίας και τζίρο από 1,5-9 εκ. ευρώ, και άνω των 5000 ευρώ εφόσον έχουν τζίρο άνω των 9 εκ. ευρώ.
-Αρχιτέκτονες και μηχανικοί, όπου θα ερευνάται αν το καθαρό εισόδημα προσδιορίστηκε βάσει των προβλεπόμενων φορολογικών συντελεστών, και αν οι δηλούμενες δαπάνες είναι «δυσανάλογες» με τις τεκμαρτές.
-Σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, σαν βάση υπολογισμού για δαπάνες-έσοδα λαμβάνεται υπόψη, ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους (ΜΣΚΚ).
Επίλυση διαφορών, εξόφληση σε δόσεις
Για να οδηγηθεί κανείς σε συμβιβασμό θα πρέπει πρώτα να προκαταβάλει το 1/5 του κύριου και πρόσθετου φόρου που του αναλογεί κατά παράβαση. Τα υπόλοιπα ποσά φόρων, βεβαιώνονται και καταβάλλονται ως εξής:
■ Σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική, βάσει του συμβιβασμού, οφειλή είναι μέχρι 25.000 ευρώ
■ Σε 18 δόσεις, για ποσά από 25.000 - 50.000 ευρώ
■ Σε 24 δόσεις, για ποσά από 50.000 -100.000 ευρώ
■ Σε 30 δόσεις, για ποσά από 100.000 -150.000 ευρώ
■ Σε 36 δόσεις, για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ, εκτός από την τελευταία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στη Δανία το 2,6% των παιδιών γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση!
Στο «μάτι» της εφορίας 500.000 επιχειρήσεις- επαγγελματίες
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Στο «μάτι» της εφορίας 500.000 επιχειρήσεις- επαγγελματίες
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!