• Το Γνωρίζατε;
  • Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα, αν θέλουν να περιηγηθούν τις 322 αίθουσες του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια αριστουργήματα.

Αυξάνονται ο αριθμός των γυναικών με επιλόχια κατάθλιψη

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Αυξάνονται ο αριθμός των γυναικών με επιλόχια κατάθλιψη

Δημοσίευση από Agrafos »


Αυξημένα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις νέες μητέρες, γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή των συνθηκών ζωής και τις συγκυρίες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προληφθεί, μέσω προγραμμάτων προγεννητικής αγωγής. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ζευγάρια απευθύνονται στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής, που λειτουργεί από το 2006 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κάθε Δευτέρα, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, χάρη στην εθελοντική προσφορά πέντε μαιών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης, Βικτωρία Μοσχάκη, στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής του Ιπποκρατείου, το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, οι υποψήφιοι γονείς προετοιμάζονται για το ρόλο τους, μέσα από την πληροφόρηση για τη φυσιολογία της κύησης, τη διατροφή της εγκύου, την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, τη φροντίδα του νεογνού και το θηλασμό.

Η προετοιμασία της εγκύου ή του ζευγαριού ως μελλοντικών γονέων είναι μια διαδικασία που οφείλει να ξεκινήσει με τον οικογενειακό προγραμματισμό, πολύ πριν από την εγκυμοσύνη. Συνεχίζει κατά τη διάρκεια της κύησης, προετοιμάζοντας την έγκυο για ένα φυσικό τοκετό, χωρίς στρες και αναπάντητα ερωτήματα. Στον τοκετό συμμετέχουν ενεργά η ίδια και ο σύντροφος της, ενώ η προετοιμασία του ζευγαριού δεν τελειώνει με τον τοκετό. Οι γονείς εκπαιδεύονται από τη μαία/το μαιευτή για το θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού, καθώς και για την ομαλή ένταξη του νέου μέλους στην οικογένεια.

Τα άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής είναι συνήθως υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από άντρες. «Εμείς ενθαρρύνουμε τους άντρες να μετέχουν στη διαδικασία του τοκετού. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό στις συνθήκες ενός δημόσιου νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων στις ξενοδοχειακές υποδομές», τονίζει η κ. Μοσχάκη.

Η επιμόρφωση των μαιών/μαιευτών στην προετοιμασία μελλοντικών γονέων και η παρουσίαση προτάσεων για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στη ζωή της νέας οικογένειας, όπως αναφέρει η κ. Μοσχάκη, θα είναι το αντικείμενο του 15ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Μαιών- Μαιευτών, με θέμα «Προετοιμασία για Γονικότητα», που διοργανώνει ο Σύλλογος Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαΐου 2011, στη Θεσσαλονίκη.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Υγεία”