• Το Γνωρίζατε;
  • Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Άρχισε «πριόνισμα» και της Κύπρου;

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Άρχισε «πριόνισμα» και της Κύπρου;

Δημοσίευση από Arxontas »


Όσοι Έλληνες έσπευσαν να στείλουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο και έτυχε να διαβάσουν το χθεσινό σχόλιο της στήλης “Lex” των Financial Times για την Μεγαλόνησο («Κύπρος: κόκκινα σήματα άναψαν στο ταμπλό») μάλλον δεν αισθάνθηκαν πολύ άνετα για την επιλογή τους: αν κρίνει κανείς από τα γραφόμενα της στήλης, που απηχεί πάντα τον παλμό των «παικτών» του Λονδίνου, ίσως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι το επόμενο ευρωπαϊκό ντόμινο που σχεδιάζουν να ρίξουν οι αγορές.

Όπως σημειώνει η στήλη των “Financial Times”, η έκθεση της Κύπρου στην Ελλάδα αποτελεί μια πρόσθετη και πιο άμεση απειλή για την οικονομία της, η οποία ήδη είναι αρκετά εκτεθειμένη στους ανέμους της κρίσης. Η στήλη δεν κρύβει βέβαια την αντιπάθεια της για τον πρόεδρο Χριστόφια, κατατάσσοντας τον «μη αναμορφωμένο κομμουνιστή πρόεδρο» της Κύπρου στη λίστα των προβλημάτων που έχει η οικονομία του νησιού, δίπλα στην φοροδιαφυγή, τη χαμηλή ανάπτυξη, και τον υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα.

Όπως υπενθυμίζει το σύντομο σχόλιο, οι κυπριακές τράπεζες διατηρούν θέσεις 31 δισ. ευρώ σε ελληνικό κρατικό και τραπεζικό χρέος, που αντιστοιχεί σε ποσοστό σχεδόν 170% του κυπριακού ΑΕΠ. Οι τιμές των μετοχών των δύο κορυφαίων τραπεζών της Κύπρου έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους από τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50-70% θα χρειασθεί να ενισχυθούν από το Δημόσιο με κεφάλαια που αντιστοιχούν σε 6% έως 10% του ΑΕΠ της Κύπρου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Standard & Poor’s.

Παρότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφαλαιακή βάση, με δείκτη tier 1 στο 14% φέτος, και θα είναι σε θέση να απορροφήσει μεγάλες ζημιές, οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν το κόστος ασφάλισης των κυπριακών ομολόγων. Τα CDS των κυπριακών ομολόγων είναι πλέον 135 μονάδες βάσης ακριβότερα από τα αντίστοιχα για τα ισπανικά, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου η διαφορά ήταν μόλις 20 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές ανησυχούν, όπως σημειώνει η στήλη για την ίδια την κυπριακή οικονομία, καθώς από το 1995 αντιμετωπίζει μονίμως υψηλά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (πάνω από 6% του ΑΕΠ), τα οποία καλύπτονται με εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, κυρίως από την Ρωσία. Οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται με ρυθμούς μεγαλύτερους από την αύξηση του ΑΕΠ και αυτό δεν είναι βιώσιμο, υπογραμμίζει η στήλη των “F.T.”, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα μείγμα κινδύνων με χαρακτηριστικά Ιρλανδίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας, που θα πρέπει να κρατά σε εγρήγορση τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η ανησυχία των “Financial Times” για την Κύπρο και το «πριόνισμα» που έχει αρχίσει στην οικονομική σταθερότητα της Μεγαλονήσου από τις αγορές δεν αποτελούν καλό οιωνό, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης. Δεν πρέπει να παραβλέπεται, εξάλλου, ότι η Κύπρος μόλις τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλα βήματα προς την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ έκανε πολύ μικρά βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις «συνταγές» που θέλουν να επιβάλλουν οι ενδιαφερόμενες διεθνείς δυνάμεις (βλ. σχέδιο Αννάν). Ίσως, λοιπόν, ένα γερό «πριόνισμα» της σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας, με αφορμή και την ελληνική κρίση, να αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση και άλλων επιδιώξεων...

Επιστροφή στο “Διεθνή”