Απάντηση στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζοντας «άκομψη παρέμβαση» το αίτημα για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που διατύπωσαν τις προηγούμενες ημέρες.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε: «Η χώρα έχει και Σύνταγμα και θεσμούς και Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και Αξιοπρέπεια. Άλλωστε, φαίνεται ότι πέφτουν οι τόνοι από τις Βρυξέλλες για μια άκομψη παρέμβαση που δεν συνάδει ούτε με την Ευρώπη, ούτε με τη Δημοκρατία. Και, εν πάση περιπτώσει, τη Συνταγματική τάξη της χώρας μας, ούτε τη διαπραγματευόμαστε, ούτε καν τη συζητάμε. Και σε αυτό, είμαι βέβαιος, συμφωνούν οι πάντες. Δεν θα πω τίποτε άλλο επ’ αυτού, ούτε χρειάζεται…».
Ο κ. Σαμαράς "έκοψε" και την συζήτηση περί συναίνεσης λέγοντας: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να φορτώνει σε άλλον την αποτυχία του. Διαφωνήσαμε με την κυβερνητική πολιτική από πέρσι. Προειδοποιήσαμε για την αποτυχία της. Και τώρα που αποδείχθηκε ότι η κριτική μας ήταν σωστή, τώρα που ομολογούν την αποτυχία αυτή όλο και περισσότεροι, τώρα θα πούμε «ναι» στην συνέχιση ενός λάθους; Έχω υποχρέωση, ως αντιπολίτευση, να συναινώ στο λάθος; Από πού κι ως πού;». Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη της κυβέρνησης αλλά για να διατυπώνει εναλλακτικές λύσεις πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η βάση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η πρόταση που κατέθεσε στο Ζάππειο για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να ληφθεί ολόκληρη για να αποδώσει, και όχι αποσπασματικά διευκρίνισε όμως ότι: «χάνεται ολόκληρη, αν δεν υιοθετηθεί ολόκληρη, αν δεν υπάρξει συνολικά η Επανεκκίνηση με το δημιουργικό σοκ. Όμως αυτό η κυβέρνηση δεν το δέχεται. Δέχεται, λέει, «κάποια άλλα». Τι να τα κάνουμε τα «άλλα». Τα υπόλοιπα χωρίς αυτό δεν αθροίζουν πια».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «εμείς όπως ορίζεται από τη Βουλή και από τη λογική, θα ψηφίσουμε στα επί μέρους σημεία εκεί που συμβαίνει να συμφωνούμε. Αλλά δεν θα ψηφίσουμε στο σύνολο τη συνέχιση μιας συνταγής που είναι λάθος. Και δεν θα πάψουμε να την επικρίνουμε και να προειδοποιούμε ότι είναι αδιέξοδη».
Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του παγκόσμιου κυκλώνα και ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου η θέση της έχει επιδεινωθεί για να προσθέσει «ο βασικός λόγος αποτυχίας ήταν το ίδιο το Σχέδιο» και εξήγησε ότι η εφαρμογή μέτρων σκληρής λιτότητας με μείωση δημοσίων δαπανών και αύξηση φόρων επιδείνωσε την ύφεση. «Εμείς πρώτοι θέλουμε να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία. Η πολιτική που σήμερα ακολουθείται, όμως, μας οδηγεί στη χρεοκοπία» ανέφερε.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες είπε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι «με μέτρα περιστολής ύψους 10,1% του ΑΕΠ, πέρσι, το 2010, το έλλειμμα μειώθηκε μόλις κατά 2,6%. Τα υπόλοιπα τα «έφαγε» η ύφεση».
Οι προβλέψεις της τρόικας έπεσαν έξω είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «ως οικονομολόγος οφείλω να επισημάνω το πρόβλημα αναποτελεσματικότητας. Και ως πολιτικός οφείλω να προειδοποιήσω για τις εντάσεις που κοχλάζουν και για τις εκρήξεις που κυοφορούνται».
Μίλησε για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα λέγοντας ότι το 2010 το έλλειμμα ήταν 10,5% χωρίς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, το 2011 το προβλέπουν ξανά, εκεί κοντά στο 10% και το 2012, πάλι κοντά στο 10%, στο 9,5% και πρόσθεσε ότι αυτά συνιστούν «Οικονομική γυμναστική στη ματαιότητα. Τι άλλο, επί τέλους, θέλουν για να καταλάβουν ότι αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι η λάθος συνταγή;».
«Το Μνημόνιο προκάλεσε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η ύφεση δεν επιτρέπει να φανούν οι περικοπές στο έλλειμμα. Η ύφεση δεν επιτρέπει να αυξηθούν τα έσοδα. Η ύφεση δεν επιτρέπει να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, έτσι ώστε να φέρουν χρήματα στο δημόσιο Ταμείο. Η ύφεση δεν επιτρέπει να αξιοποιηθεί η σημαντική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Είχαμε λάθος συνταγή. Μια συνταγή που προκαλεί ύφεση και παραλύει τα πάντα. Κι αυτό δεν ήταν «λάθος εφαρμογής» της Κυβέρνησης. Είναι λάθος σχεδιασμού εξ αρχής».
Ο κ. Σαμαράς είπε με έμφαση ότι δεν κινείται από τον φόβο του πολιτικού κόστους αλλά γιατί η συνταγή του μνημονίου είναι αναποτελεσματική και οι αριθμοί δεν βγαίνουν: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε το έλλειμμα και θα θέσουμε το χρέος υπό έλεγχο και γι αυτό προτείναμε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για απευθείας μείωσή του».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο Σχέδιο Επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Ζάππειο και το χαρακτήρισε πολύ πιο ρεαλιστικό από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Έδωσε έμφαση στην επιχειρηματολογία του, το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρότασής του, όπως είπε, προβάλλοντας «τα τρία «κλειδιά» που χρησιμοποιεί:
- Πρώτον, με συνδυασμό μείωσης φορολογικών συντελεστών και μέτρων τόνωσης της Οικονομίας μηδενικού κόστους, επιτυγχάνει Ανάκαμψη.
- Δεύτερον, με συνδυασμό Ανάκαμψης και άμεσης μείωσης της δημόσιας σπατάλης, μειώνει το έλλειμμα.
- Τρίτον, με συνδυασμό άμεσης μείωσης του ελλείμματος και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ελέγχει το χρέος κι αρχίζει την αποκλιμάκωσή το».
Τέλος ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου έτσι ώστε και να πετύχουν οι στόχοι του με τους οποίους συμφωνεί, αλλά και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να αποτραπούν οι κοινωνικές εκρήξεις. «Δεν ζητάμε «χάρες». Απλώς ζητάμε την επανεκκίνηση. Ζητούμε αλλαγή συνταγής. Προφανώς, όχι αλλαγή στόχων. Αυτά θα διαπραγματευθώ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι αυτά είναι απολύτως ρεαλιστικά και σχεδόν ταυτόσημα με όσα συμφωνήθηκαν σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Εξήγησε δε ότι «αλλαγή των όρων του Ελληνικού Μνημονίου δεν σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών. Σημαίνει να δοθεί και στην Ελλάδα η ευκαιρία που δόθηκε στις άλλες χώρες. Το Μνημόνιο της Ιρλανδίας κράτησε φορολογικούς συντελεστές κερδών 12,5%. Εμείς ζητάμε φόρο στα κέρδη 15%. Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας παγώνει τις συντάξεις ως τα 1500 ευρώ. Εμείς ζητάμε να αποκατασταθούν οι συντάξεις των 700 ευρώ. Ζητάμε όρους μετριοπαθείς σε σχέση με αυτά που διαπραγματεύθηκαν και κέρδισαν άλλες χώρες στα δικά τους Μνημόνια. Αυτά θα τα κερδίσουμε κι εμείς». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς μίλησε για «την ξεχασμένη έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης. Δεν είναι Αλληλεγγύη να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν πρόβλημα. Αλληλεγγύη είναι να τους δίνεται η ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημά τους. Δεν είναι Αλληλεγγύη να χρεώνονται με ακριβά επιτόκια οι χώρες που αγωνίζονται να λύσουν τα προβλήματά τους. Δεν είναι αλληλεγγύη να ανοίγει ο δρόμος για πιέσεις των κερδοσκόπων πάνω στο δημόσιο χρέος των χωρών-μελών της Ένωσης. Δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε ευκαιρία να βγούμε από την κρίση».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μόνο το 0,01% των γονιδίων φαίνονται εξωτερικά στον άνθρωπο (χρώμα ματιών, δέρματος)!
Σαμαράς:Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Σαμαράς:Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!