Ως «ιστορική τομή» είχε προαναγγελθεί η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Εγγύς Ανατολή. Επαληθεύθηκαν άραγε οι προσδοκίες; Στις ΗΠΑ οι αντιδράσεις εξαρτώνται από την οπτική γωνία των ενδιαφερομένων.
Ένα είναι σίγουρο: ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με ξεκάθαρη γλώσσα για τις ιστορικές αλλαγές στη βόρεια Αφρική.
«Οι άνθρωποι εξεγείρονται και απαιτούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δύο ηγέτες αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, άλλοι μπορεί να ακολουθήσουν σύντομα.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τις αλλαγές εκείνες που προωθούν την αυτοδιάθεση και προσφέρουν νέες ευκαιρίες για τους ανθρώπους», τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ισραήλ – Συρία στο επίκεντρο
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι στηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα προ του 1967 σύνορα, γεγονός που ανάγκασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάζου να ζητήσει εσπευσμένα συνάντηση μαζί του για να ανατρέψει το κλίμα. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Αμερικανού προέδρου για τη Συρία:
«Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί διαδηλωτές και να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να σταματήσει τις αυθαίρετες συλλήψεις. Να αρχίσει έναν σοβαρό διάλογο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετάβαση στη δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος..
Ποιά αίσθηση προκάλεσαν όλα αυτά στη διεθνή κοινή γνώμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες; «Απογοητευτική» χαρακτηρίζει την ομιλία Ομπάμα ο αναλυτής Τζιμ Καράφανο, ο οποίος εργάζεται για το συντηρητικό πολιτικό ίδρυμα Heritage Foundation. Ο συντηρητικός αναλυτής υποστηρίζει πώς τα λόγια του Ομπάμα αποδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απολέσει την επιρροή τους στον αραβικό κόσμο και απλώς τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις:
«Ζήτησε την παραίτηση του Μουμπάρακ, όταν θα έφευγε ούτως ή άλλως. Στήριξε τους ανθρώπους στη Λιβύη, αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Καταδίκασε τη Συρία, αφού προηγουμένως έκαναν και οι άλλοι το ίδιο. Όλα αυτά δεν δείχνουν ηγετικές ικανότητες», επισημαίνει ο συντηρητικός αναλυτής.
«Ιστορική ομιλία» βλέπουν φιλελεύθεροι αναλυτές
Διαφορετική άποψη έχει ο αναλυτής Λώρενς Κορμπ από το φιλελεύθερο Center for American Progress. Θεωρεί ότι η ομιλία ήταν επιτυχημένη και ότι ο Ομπάμα έφτασε στα όρια των δυνατοτήτων του για να επηρεάσει τα πράγματα, χωρίς να κατηγορείται για ανεπίτρεπτη ανάμειξη στις χώρες της βόρειας Αφρικής:
Ιστορική είναι η ομιλία Ομπάμα από μία άλλη άποψη, υποστηρίζει ο Λώρενς Κορμπ: είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί επισήμως την πρόταση των Παλαιστινίων για διευθέτηση των συνοριακών διαφορών με το Ισραήλ στη βάση του καθεστώτος που ίσχυε πριν από το 1967. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου επισκέπτεται από σήμερα την Ουάσιγκτων για να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα και να μιλήσει στη Βουλή των αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Ο Λώρενς Κορμπ δεν αναμένει κάτι ιδιαίτερο από την επίσκεψη αυτή:
«Το πρόβλημα είναι ότι οι Ισραηλινοί αρνούνται να μιλήσουν με μία κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει η Χαμάς. Όμως το κυβερνών κόμμα της Φατάχ έχει έρθει σε συμφωνία με τη Χαμάς. Είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο…»
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη είναι -89,2 βαθμούς Κελσίου, στην Ανταρκτική το 1983.
Ομπάμα: Ιστορική τομή ή αναμόχλευση της ίδιας πολιτικής;
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos