• Το Γνωρίζατε;
  • Πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα είναι η απόσταση που διανύουν κάθε χρόνο οι 750 χιλιάδες ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ουρανοξύστες των HΠΑ.

Τρία δειλά «ναι», ένα βροντερό «όχι»

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Τρία δειλά «ναι», ένα βροντερό «όχι»

Δημοσίευση από Agrafos »


Την ανάγκη να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους, επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα. Τόνισε επίσης ότι η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αποτελεί απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στους συνομιλητές του ότι ο ίδιος είναι και παραμένει «ανοιχτός» στη «συζήτηση κάθε ρεαλιστικής πρότασης που κατατίθεται και συμβάλει στην υλοποίηση του εθνικού στόχου».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, λόγω της ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας και της ολοκλήρωσης των πρώτων επαφών που είχε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, πλην της κυρίας Παπαρήγα, από τις οποίες και έλαβε τρία δειλά «ναι» και ένα βροντερό «όχι σχετικά με τη συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Στον χαιρετισμό του απο το βήμα του ΣΕΒ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα των δικών του προθέσεων αφού άκουσε τις θέσεις και κυρίως τις ενστάσεις των άλλων αρχηγών, σε ότι αφορά στη ζητούμενη από τον ίδιο αλλά και τους Ευρωπαίους συναίνεση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να υπεραμυνθεί της πολιτικής που επιδιώκει να ακολουθήσει με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η οποία και έχει ως στόχο για φέτος την εξοικονόμηση επιπλέον 6,4 δισ. ευρώ από δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι, μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε κάποια σημεία και προτάσεις μπορεί να υπάρξει συναίνεση με τη ΝΔ, καθώς υπάρχουν προτάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν κοινός τόπος. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 6,4% που είναι ο στόχος ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί απαραιτήτως. Οι προτάσεις αυτές, βέβαια, θα πρέπει να εξειδικευθούν και κοστολογηθούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Τι δήλωσαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό:

Α. Σαμαράς: «Τέτοια συναίνεση δεν δίνω»

Την άρνησή του να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υποβάλλει τον λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, αφού επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συναίνεση κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. «Τέτοια συναίνεση δεν δίνω» είπε ο κ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, προχωρώντας σε φοροεπιδρομές και σε οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων σε άτομα που ήδη υποφέρουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάγκη να υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που η αγορά «ασφυκτιά». «Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, όχι όμως της εκποίησης χωρίς αναπτυξιακή διάσταση» τόνισε ο κ. Σαμαράς και χαρακτήρισε «ταμειακού πανικού» τα μέτρα. «Λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος» είπε ο κ. Σαμαράς.

Γ. Καρατζαφέρης: «Δεν φθάνει μία αόριστη συναίνεση»

Τη θέση του ότι δεν φθάνει μια αόριστη συναίνεση, αλλά χρειάζεται συνευθύνη των κομμάτων για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, ανέλυσε στον πρωθυπουργό κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για περισσότερο από μία ώρα, ο Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου του εξήγησε ποιες από τις προτάσεις του υλοποιεί και ποιες εξετάζει. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε πως τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι «δεν φθάνει μια αόριστη συναίνεση, αλλά χρειάζεται συνευθύνη. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης» και κατέληξε: «Ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρόταση μου».

Α.Τσίπρας: Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε

Το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα του είναι να φύγει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, το Πασόκ «έχει οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανή καταστροφή» χωρίς να έχει τη γενναιότητα να παραδεχτεί το λάθος του, και «δεν πρέπει, ούτε νομιμοποιείται να συνεχίσει», προσθέτοντας ότι «ψάχνει για συνενόχους και όχι για συναίνεση». Αρνήθηκε, ακόμα, να συζητήσει τη λεηλασία της ελληνικής οικονομίας: «δεν θα νομιμοποιήσω το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το εάν θα ζητήσει εκλογές, δήλωσε ότι, εάν μας ζητούν να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, αρμόδιοι ν' απαντήσουν είναι οι Έλληνες. Κάλεσε, μάλιστα, τη νεολαία να παραδειγματιστεί από το επαναστατικό κίνημα στην Ισπανία, αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ.

Ντ.Μπακογιάννη: Συμφωνεί για μικρότερο κράτος, διαφωνεί στη φορολογία

Διαφωνεί με τα νέα φορολογικά μέτρα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά συμφωνεί σε άλλα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό του κράτους, ενώ κατάθεσε στον κ. Παπανδρέου και δικές της προτάσεις. Ειδικότερα, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι είναι αντίθετη στα νέα φορολογικά μέτρα διότι θεωρεί ότι δε θα φέρουν το προσδοκούμενο αποτέλεσμα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν τελικά μεγαλύτερα προβλήματα, και ζήτησε την κοινή διαπραγμάτευση όλων των κομμάτων, από τη μία, και της τρόικας, από την άλλη, για μια διαφορετική οικονομική πολιτική που θα συμφωνηθεί από κοινού τόσο μεταξύ των κομμάτων, όσο και από την τρόικα. Επίσης, η κυρία Μπακογιάννη ανάφερε ότι κατάθεσε πρόταση προς τον Πρωθυπουργό για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, καθώς και άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”