Μπορεί να υπερηφανεύονται ότι παρκάρουν πάντα με μαεστρία και δεν πολυκαταδέχονται να ζητήσουν πληροφορίες για μία διεύθυνση, αλλά φαίνεται πώς οι άντρες οδηγοί «χάνουν» κατά κράτος από τις γυναίκες όταν πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι στη διάρκεια ενός μποτιλιαρίσματος. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως σε 10.000 οδηγούς, για λογαριασμό μεγάλης εταιρίας κατασκευής συστημάτων GPS τα επίπεδα στρες των αντρών οδηγών όταν πέφτουν σε κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι επτά φορές υψηλότερα από εκείνα των γυναικών.
Όπως αποκαλύπτεται, οι άντρες τείνουν να θυμώνουν και να αγανακτούν περισσότερο όταν κολλούν στην κίνηση, ενώ το «ωραίο» φύλο εκτονώνει την πίεση, για παράδειγμα ακούγοντας μουσική και τραγουδώντας.
Οι ψυχολόγοι που διενέργησαν την έρευνα μέτρησαν τις χημικές ουσίες του στρες στο σάλιο οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί μέσα στα οχήματά τους. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες παραμένουν σχετικά ήρεμες, με τα επίπεδα άγχους τους να αυξάνονται κατά μόλις 8,7% κατά μέσο όρο όταν παραμένουν πίσω από το τιμόνι. Οι άντρες όμως εξαγριώνονται, με τα επίπεδα άγχους τους να χτυπούν κόκκινο, καθώς αυξάνονται ως και 60%!
Μία πιθανή εξήγηση για τη διαφορετική συμπεριφορά των δύο φύλων θα μπορούσε να είναι σύμφωνα με τους ερευνητές το γεγονός ότι οι άντρες λειτουργούν στις στρεσογόνες καταστάσεις είτε αντιμετωπίζοντάς τις είτε απομακρυνόμενοι από αυτές. Όταν όμως βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από το τιμόνι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε από τα δύο με αποτέλεσμα να αγανακτούν και σε πολλές περιπτώσεις μόλις «απελευθερώνονται» από το μποτιλιάρισμα να υιοθετούν επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.
Από την άλλη οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να διαχειρίζονται τα αισθήματα πίεση και άγχους και να παραμένουν σχετικά ήρεμες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η αύξηση είναι ικανή να επιβαρύνει την καρδιά, να προκαλέσει ζαλάδα και πρόσκαιρα αναπνευστικά προβλήματα, το αξιοπερίεργο είναι ότι οι γυναίκες και άντρες οδηγοί δεν συνειδητοποιούν καν ότι στρεσάρονται : τα δύο τρίτα των γυναικών και οι μισοί άντρες ανέφεραν ότι δεν ένιωσαν να πιέζονται όταν παρέμειναν κολλημένοι επί 20 λεπτά στην κίνηση, παρόλο που οι μετρήσεις των επιστημόνων έδειξαν το αντίθετο.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το μανταρίνι ήταν άγνωστο στην Ελλάδα πριν από την Επανάσταση του '21. Το έφερε στη χώρα μας ο ρώσος ναύαρχος Χέυδεν, που συμμετείχε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.