• Το Γνωρίζατε;
  • Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Τέλος στα σενάρια περί συγκυβέρνησης και εκλογών;

Συντονιστής: Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Τέλος στα σενάρια περί συγκυβέρνησης και εκλογών;

Δημοσίευση από Arxontas »


Ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Παρασκευής, ακύρωσε και επίσημα όλη την σεναριολογία που εδώ και εβδομάδες κυριαρχεί περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες η περί συγκυβέρνησης.

Την ίδια ώρα και ενώ στο διάγγελμα του ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε ακόμη να πλανάται το ενδεχόμενο επίτευξης ευρύτερης συναίνεσης ως προς το νέο Μνημόνιο, ο Επίτροπος Όλι Ρέν από τις Βρυξέλλες επέτεινε τις πιέσεις προς την Αθήνα με την φράση «βρείτε τα γιατί ο χρόνος τελειώνει».

Σε αυτό το πλαίσιο και με τη φαρέτρα άδεια από εφεδρείες πολιτικών ελιγμών, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει μόνος του βασιζόμενος στην πλειοψηφία των 156 βουλευτών που διαθέτει βασιζόμενος στον «κομματικό πατριωτισμό» της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Παρόλα αυτά και επειδή οι δανειστές σκλήρυναν την στάση τους απαιτώντας και πολιτικό «γη και ύδωρ» πέρα από τα νέα μέτρα που επιβάλει η Τρόικα, ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε να κρατήσει την πόρτα ανοικτή σε συναινετικά ενδεχόμενα, όσο και αν καθίσταται σαφές πώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει διάθεση να διαδραματίσει ρόλο «συνδιαχειριστή» της κρίσης, επενδύοντας στην ραγδαία φθορά του σημερινού πρωθυπουργού.

Εκ του αποτελέσματος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι πλέον φανερό πως η Τρόικα των δανειστών θα χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους το όπλο της καταβολής της 5ης δόσης απαιτώντας την πλήρη υποταγή του δικομματικού πόλου του πολιτικού συστήματος στις προδιαγραφές του νέου κύκλου δανειοδότησης της Ελλάδας για την επόμενη τριετία. Σε αυτό το παιγνίδι γίνεται κάθε μέρα και πιο ευδιάκριτη η προοπτική μιας «θεματικής συμφωνίας κυρίων» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας , κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της φορολογικής πολιτικής, ζήτημα το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί μάλλον πρόσχημα παρά ουσιαστική διαφωνία.

Το βασικό πρόβλημα σε αυτήν την επικοινωνιακού τύπου διένεξη αφορά τις εντυπώσεις αλλά και το πολιτικό μέλλον των πρωταγωνιστών. Είναι φανερό πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτίθεται να χρεώσει το πολιτικό του μέλλον, αυτό που τουλάχιστον ο ίδιος οραματίζεται, με μία αποδοχή των επιλογών στις οποίες καταλήγει η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Πρόκειται για ανταλλάγματα, όπως μία συμφωνία επί της φορολογικής πολιτικής σύμφωνα με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας (Ζάππειο 2), τα οποία σε επικοινωνιακό επίπεδο θα καταδείξουν την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής στο πολιτικό σύστημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα η όποια υποχωρητικότητα του σημερινού πρωθυπουργού θα ερμηνευτεί ως «νίκη» στα σημεία του αντιπάλου του.

Ο άγνωστος Χ σε αυτήν την επικοινωνιακά στημένη μονομαχία, ωστόσο, είναι η ίδια η κοινωνία η οποία δεν αντιλαμβάνεται ούτε και εισπράττει με τους ίδιους όρους τις προσπάθειες επιβίωσης του πολιτικού συστήματος. Υπ’ αυτήν την έννοια, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της παρούσας κυβέρνησης, οι αντιπαλότητες στην κορυφή του πολιτικού προσκηνίου ερμηνεύονται περισσότερο ως «ασκήσεις επί χάρτου» παρά ως σοβαρές πολιτικές επιλογές.

Ξεκάθαρο μήνυμα Παπανδρέου

Σε συνέχεια της φράσης «θα προχωρήσω μόνος μου», που ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές ενώ έβαλε τέλος στα σενάρια.

Σε διάγγελμά του, μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όσον αφορά τα σενάρια περί εκλογών, συγκυβέρνησης και άλλα που σιγοψιθυρίζονται, εν μέσω ευρωπαϊκών πιέσεων, με ξεκάθαρο ύψος, ο πρωθυπουργός είπε ότι εκλογές θα γίνουν το 2013, οπότε θα γίνει η αξιολόγηση όλων όσοι είναι μέρος του πολιτικού συστήματος. Επίσης ανέφερε: «Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη και ζήτησα από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα να κάνουν το ίδιο».

«Μετά και τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να συγκλίνουμε, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα τιμήσει στο ακέραιο την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση με ή χωρίς ευρύτερες συναινέσεις, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε και έχει την ευθύνη να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Δυσαρέσκεια και προειδοποίηση Βρυξελλών

Την ίδια ώρα, τα νέα που «ταξίδεψαν» μέχρι τις Βρυξέλλες, και απ’ ό,τι φάνηκε βάσει των δηλώσεων του Ευρωπαίου Επιτρόπου επί Οικονομικών Θεμάτων, Όλι Ρεν, δεν ικανοποίησαν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν, ο οποίος μας ευχόταν «καλό κουράγιο», εξέφρασε τη λύπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτυχία να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, σχετικά με την οικονομική προσαρμογή, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση χρέους.

Ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. «θα πρέπει να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Ο χρόνος εξαντλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Φιλανδό επίτροπο «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος.

Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών», καταλήγει ο Ολι Ρεν.
SOURCE
zougla.gr

Επιστροφή στο “Πολιτική”